14 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Ministrica Vučković u VSŽ: Predstavljen projekt tipskih farmi za uzgoj svinja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije kojoj je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Teme o kojima se razgovaralo bile su afrička svinjska kuga, štete na plastenicima koje je prouzročilo olujno nevrijeme i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Posjednicima kojima su uginule ili su usmrćene svinje ili su imali gubitak dijela prihoda zbog otežanog poslovanja, do sada je isplaćeno ukupno 17,1 milijun eura, a planirana vrijednost mjera je značajno veća pa tako od ponedjeljka kreće i isplata predviđena programom potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina, najavila je minsitrica Vučković.

Trenutačno razgovara se o daljnjim rizicima, situaciji na tržištu te o obnovi i revitalizaciji. Ono što slijedi, mogo se čuti, je prilagođavanje objekata uvjetima koji su propisani, a tamo gdje to nije moguće bit će ponuđena varijanta izgradnje tipskog objekta.


U suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu započeli smo projekt izrade idejnih rješenja tipskih projekata farmi. To ne podrazumijeva da će svi raditi isto, ali podrazumijeva izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta uz poštivanje svih biosigurnosnih uvjeta. Ne nedostaju svima isti uvjeti. Nekome nedostaju osnovni uvjeti za postizanje biosigurnosti, nekome tehnologija, a nekome i građevina”, istaknula je ministrica Vučković.

Kada je riječ o štetama nastalima na plastenicima u olujnom nevremenu, a vlasnici nisu na adekvatan način obeštećeni, s razine Županije istaknuto je kako se mora iznaći pravednije obeštećenje.

Vlasnici nisu mogli osiguravati objekte, a obeštećenja koja su dobili jednostavno su premala da bi nadoknadili štete koje su imali. Tražimo model, tražimo rješenje da oni budu pravednije obeštećeni jer velika je proizvodnja u pitanju, nekoliko je slučajeva bilo, u Cerni, Otoku i u Privlaci. Naišli smo na razumijevanje ministrice i mislim kako će se iznaći rješenje”, istaknuo je župan Damir Dekanić.

Na današnjoj Koordinaciji, između olstaloga, riječi je bilo i zakupu poljoprivrednog zemljišta koji je u tijeku u nekim jedinicama lokalne samouprave te se razgovaralo o konkretnim problemima koji se javljaju u tom postupku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno