Ususret blagdanu Božića, danas su Grad Vinkovci, Nezavisni sindikat DZZP Vinkovci i Srednja strukovna škola Vinkovci, uz potporu lokalnih trgovačkih društava, organizirali tradicionalno druženje građana uz podjelu posnog obroka.
Unatoč laganom snijegu i kiši koja je rominjala gradom, brojni Vinkovčani odlučili su Badnjak provesti u toplini zajedništva na gradskom trgu. Miris svježih girica i krumpir salate od 2011. godine širi se središtem grada zahvaljujući zajedničkim naporima organizatora i mladih učenika kuhara Srednje strukovne škole, koji su i ove godine odradili sjajan posao u pripremi i podjeli hrane.
Čak 1200 porcija posnog obroka uz osmijehe, čašicu razgovora i blagdansku atmosferu.
„Ovo je najljepša tradicija u Vinkovcima“, izjavio je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji se i osobno pridružio sugrađanima te dodao „iako nas vrijeme nije poslužilo, siguran sam da će se ljudi odazvati jer ovo nije samo stvar obroka, nego i druženja. Božić je vrijeme zajedništva i ljubavi, a ovakvi događaji podsjećaju nas na to što je uistinu važno – biti s našim najmilijima, s puno sreće, zdravlja i veselja.“
Na druženje su stigli i oni koji ovu tradiciju ne propuštaju godinama.
„Svake godine dolazim, prvenstveno radi druženja. Ove godine je posebno lijepo jer imamo bijeli Božić“, rekla je Vinkovčanka Katarina Mesaroš.
„Najviše dolazim zbog druženja. Uvijek sretnem prijatelje, poznanike, malo porazgovaramo i zajedno uživamo u ovom lijepom događaju“, veselo je komentirao Jure iz Mirkovaca.
„Pripremamo posne obroke za Badnjak i Veliki petak. Ove godine dijelimo 1200 porcija girica i krumpir salate, uz osvježenje. Nadamo se da će, unatoč vremenu, građani doći u velikom broju“, posebnu zahvalu uputio je Josip Filipov, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, istaknuvši da je ova tradicija započela još 2011. godine.
Grad Vinkovci, njihovi stanovnici i organizatori još su jednom pokazali što znači zajedništvo u duhu Božića. Poruka je jasna – toplina zajedništva i ljubavi uvijek će pobijediti hladnoću, čak i na najtmurniji zimski dan.