Svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

Tim povodom poruku javnosti uputio je predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro obraćajući se roditeljima, nastavnicima, odgojiteljima i svima ostalima koji su posredno ili neposredno uključeni u brigu o odgoju i odrastanju djece i mladih.

“Trebamo biti svjesni da je dostupnost kako legalnih tako i ilegalnih sredstava ovisnosti velika, i usprkos svim mjerama prevencije, problem ovisnosti ulazi u sve pore našega društva i u svoj začarani krug uvlači sve mlađe generacije koje nisu u stanju odrediti svoju granicu. Kao što nije moguće u potpunosti iskorijeniti mnoge druge bolesti, tako nije moguće niti ovu, ali je zadatak svake zemlje, zajednice i obitelji da sačuva svako dijete i mladog čovjeka kojeg je moguće sačuvati od ove pošasti”, ističe Josip Dabro.

S tim ciljem od 15. studenog do 15. prosinca u Vukovarsko-srijemskoj županiji bit će obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti tijekom kojega će se kroz organizaciju različitih stručnih predavanja, tribina i radionica nastojati progovoriti o ovom opće prisutnom problemu. Cilj je osvijestiti i senzibilizirati cjelokupnu javnost za suprotstavljanje svim vrstama ovisnosti 21. stoljeća.

Početkom listopada raspisan je nagradni natječaj „Lajkaj stvarni svijet , a ne virtualni“ s temom prevencije ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Natječaj je završio 15. studenog, a članovi Povjerenstva će nakon pregleda svih prijavljenih video uradaka nagraditi prva tri mjesta. Također u planu je da se u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti prikažu svi pristigli video uraci, a najbolji će se koristiti kao promo-spot Povjerenstva.

U osnovnim školama u Županji, Otoku, Bošnjacima, Privlaci, Babinoj Gredi i Cerni u tijeku je interni kviz znanja o prevenciji, a najbolje ekipe iz spomenutih škola sudjelovat će u finalu kviza u sklopu Motivacijskog dana 11. prosinca 2019. kada će pobjednici kviza dobiti i vrijedne nagrade. Naime, Povjerenstvo će financirati sve troškove organizacije kviza kao i troškove prijevoza učenika.

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti i ove godine sudjeluje u suorganizaciji 2. Plivačkog natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, gdje će također biti dodijeljena priznanja za djecu koja su sudjelovala u natjecanju.

Također, 11. prosinca bit će održana predstava prevencijskog sadržaja „Mamurluk“ za svu djecu koja će sudjelovati u Motivacijskom danu. Za svu djecu koja budu sudjelovala u aktivnostima Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti osigurani su promidžbeni materijali i majice s prepoznatljivim logom Povjerenstva.

Također, članovi Povjerenstva tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti gostovat će u tematskim emisijama lokalnih medija. “Pozvani smo odgovorno odgajati generacije koje odrastaju, učeći ih da svojom slobodnom odlukom, otporom i (ne)pristajanjem određuju kvalitetu i smjer svoga života . Na žalost, u toj svojoj slobodi lako postanu zatočenici vlastitih pogrešnih odluka koje njihovu neovisnost pretvaraju u ovisnost. Najviše što možemo kao društvo uraditi je naučiti ih – kako je u svemu – najbolja sloboda ona kojoj postave granicu!”, poručio je Josip Dabro.