34. broj Vinkovačkog lista iz 1992. godine, objavljen prije 29 godina, bio je u potpunosti posvećen Božiću i pripremama za ovaj najradosniji kršćanski blagdana koje prenosimo s koljena na koljeno.
Sad već umirovljeni župnik Tadija Pranjić na naslovnici je poslao svoju božićnu poruku istaknuvši kako, unatoč teškim ratnim trenucima, dolazi svjetlo koje će unijeti i vratiti mir u nespokojna ljudska srca, a na četvrtoj stranici pronašli smo i nekoliko zanimljivih tekstova koji govore o običajima, značenju Badnjaka i Božića, općenito blagdana, o božićnim kolačima i – savjetima za „dan poslije”. I dok Višnja Mišin piše o pučkim običajima, a Ljubica Gligorević čitatelje upoznaje s poviješću Božića, uredništvo se pobrinulo i da čitatelji pročitaju nekoliko korisnih savjeta kada je u pitanju blagdanska hrana.
„Predstojeći blagdani se u svijesti ljudi obično povezuju s odmorom u najužem obiteljskom krugu, posjećivanju bliskih prijatelja, zanemarivanju radnih obveza te, naravno, obilnom blagdanskom trpezom. Neumjerenost u jelu i pilu jedna je od temeljnih odlika našeg mentaliteta. Ponekad baš ta neumjerenost zna biti uzrokom opterećenosti dežurnih zdravstvenih službi u ove blagdanske dane”, stoji u uvodu. Savjetuju dvotjednu dijetu od voća i povrća te da se tijekom tog vremena odreknete mesa i suhomesnatih proizvoda, ali i da u organizam unosite puno tekućine, osobito mineralne vode koja pridonosi čišćenju organizma.
„Nikad na slavlje ne stižite gladni – prazan vas želudac neprestano nagoni na to da ga ispunite što prije (i što više)”, prvi je savjet za „dan poslije”. Ako ste ipak pretjerali s jelom, dvodnevna dijeta vratit će vas na pravi put (i težinu), napominju iz Vinkovačkog lista. Kao posljedica obilnih obroka i neumjerenog konzumiranja alkoholnih ili gaziranih pića znaju se javiti: žgaravica, napuhanost, mučnine te bolovi u trbuhu. Svemu ovome naravno ima lijeka, ali prevencija je, ipak, najbolji lijek – poručuju naše kolege na Badnjak prije 29 godina.
24. prosinca 1992.
Broj 34