24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Na nedopušteno ponašanje nužno je reagirati, a radnice moraju znati tko će ih i kako zaštititi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske uputila je otvoreno pismo u kojem upozorava na sve veću učestalost novih oblika nasilja nad ženama na radnom mjestu.

Naglasak je stavljen na nasilje kojemu su izložene radnice u trgovini, ali se ističe kako su dodatnim oblicima nasilja na radnom mjestu izložene i zdravstvene radnice, učiteljice, odgojiteljice, radnice u socijalnoj službi, policajke, poštarice…

“Poslodavci također moraju preuzeti svoju zakonom propisanu ulogu i štititi svoje radnice, a ne podilaziti i ispričavati se zlostavljačima. Nasilnici trebaju biti adekvatno sankcionirani, a sankcija ih mora odvratiti od ponavljanja istog”, stoji, između ostaloga, u pismu u kojemu se govori i o oblicima ekonomskog nasilja te o pojavi nasilja i u obliku zabrane sindikalnog rada i organiziranja od strane supruga ili partnera.

„Prepoznavanje nasilja je od izuzetne važnosti, a o nasilju na radnom mjestu moramo govoriti svakodnevno, ne samo prigodom obilježavanja nacionalnih i međunarodnih dana borbe protiv nasilja. Jasna pravila, razrađene procedure, dobra komunikacija i organizacija u društvu, uz zaštitu zdravlja i privatnosti radnika prevenirali bi pojavu nasilja na radnom mjestu. Kontinuirano provođenje edukacija, razvoj strategije i provođenje politike protiv nasilja umanjili bi rizike mogućeg nastanka nasilnog ponašanja”, navodi se u pismu te naglašava: „Potrebno je reagirati na svaki oblik nedopuštenog ponašanja, a radnice moraju znati tko će ih i kako zaštititi!”

Ujedinjeni Narodi su 25. studeni proglasili Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na Patriu, Minervu i Mariu Teresu, tri sestre Mirabal, koje su se sredinom 20. stoljeća u Dominikanskoj Republici usprotivile diktatorskom režimu Rafaela Trujilla te su pogubljene 1960. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno