17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Najbolja gradska i županijska sportašica judom se bavi 14 godina i želja joj je državni tron

Više od autora

- vl promo-

Diana Morovičanin, članica Judo kluba Vinkovci, tijekom prošle godine je na raznim natjecanjima ostvarivala odlične uspjehe. Samim time, 22-godišnjoj judašici pripala je gradska i županijska nagrada za najbolju sportašicu 2023. godine.

Za početak Diana nam je objasnila kako je počela njezina priča u ovom sportu. „Judo sam počela trenirati u drugom razredu osnovne škole. Postojala je sekcija Judo kluba Vinkovci u OŠ Stari Jankovci, odakle inače i jesam, nakon čega me prijateljica dovela u dvoranu te je tako započelo moje treniranje. Prije juda nisam trenirala nikakav sport, ali sam bila učlanjena u folklorno i vatrogasno društvo”, istaknula je.

FOTO: Hrvatski judo savez

Kako nam je sama objasnila, u početku je trenirala tri puta tjedno po sat vremena, a uglavnom je učila o tehnikama juda, a nakon što je prešla u Vinkovce u Sokol, u kombinaciji s teretanom trenirala je svaki dan. Glavni naglasak bio je kroz motoričke, tehničke i psihičke sposobnosti razvit se u judaša kakav bi trebao biti, a samim time koji će biti sposoban natjecati se na višim razinama natjecanja.

„Osvojiti nagradu za najbolju sportašicu na razini grada i županije ogroman mi je poticaj za daljnji nastavak, prvenstveno jer mi daje motivaciju da radim više na sebi, a time i motiviram mlađe članove kluba kako se rad i treninzi uvijek isplate”, objašnjava Morovičanin.

Nositeljica je majstorskog pojasa, na raznim međunarodnim turnirima u kategoriji seniorki osvajala je zlatne medalje, kategorizirana je sportašicom četvrte kategorije Hrvatskog olimpijskog odbora, a posebno je izdvojila jedan uspjeh kojeg je ostvarila. „Najviše bih istaknula državno drugo mjesto u mlađim seniorkama jer sam u tom trenutku počela raditi nakon završetka policijske akademije. Morala sam uskladiti posao i treninge što je bilo teško, ali na kraju krajeva uspješno je završilo”, kazala je.


Kako sama kaže, trenutno je na kratkoj stanci od treniranja, a sljedeći joj je cilj popeti se na najvišu državnu stepenicu, trenutno joj samo to nedostaje. Također, želja joj je otići na pokoji europski kup, baš kao što klub konstantno pokazuje da ima odlične sportaše.

„U početku tijekom školovanja nije bilo toliko teško uskladiti “normalan” život i treninge, ali s vremenom kad si već senior i imaš obvezu prema poslu, trening nekako više bude “ispušni ventil” na kraju radnog dana”, ističe najbolja sportašica godina dodavši kako slobodno vrijeme voli provesti u krugu obitelji, a često ide gledati supruga i brata koji igraju nogomet.

Judo kao sport nudi razvoj motoričkih, psihičkih i socijalnih sposobnosti te koncentracije i discipline, a Diana Morovičanin ovim riječima poziva sve u svijet juda. „Pozvala bih djecu i mlade da se priključe judu, on nas uči prije svega o poštivanju jedno drugoga, hrabrosti koja se stekne nakon svake borbe i svakog natjecanja, ali i samokontroli, uljudnosti te prijateljstvu”, zaključuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno