Kontaktirajte nas

Aktualno

Najkvalitetnije sjemenke suncokreta slavonskih polja pretočene su u prvo vinkovačko ulje

Objavljeno

-

Sunce u boci – tako Zvonimir Prgomet naziva svoj najtraženiji proizvod, kvalitetan, zdrav i potpuno prirodan bez ikakve kemijske ili toplinske obrade. Riječ je o prvom ulju Vinkovaca, ulju nastalom od najkvalitetnijih sjemenki suncokreta sa slavonskih polja, dostupnog na policama diljem Hrvatske.

Još 2015. godine Tvornica ulja Vinkovci započela je svoje djelovanje u proizvodnji minimalno prerađene, funkcionalne i prirodne hrane. U svojoj ponudi imali su ulja, proteine i brašna od konoplje, ulje i protein od lana, ulje od sezama, badema, lješnjaka, oraha, pa čak i od koštica grožđa, ali naravno i ulje od sjemenki suncokreta koje se učvrstilo kao njihov najtraženiji proizvod. Proizvođači hrane u svijetu sve više rade na pronalaženju novih postupaka proizvodnje i novih proizvoda kojima bi se zadovoljile potrebe potrošača u vidu zdrave ishrane, pa je tim putem krenuo i direktor tvrtke Zvonimir Prgomet koji je svoj fokus iz godine u godinu sve više usmjeravao na organsku, prirodnu, minimalno prerađenu, funkcionalnu i terapeutsku hranu.

Danas iza sebe imaju brojne zdrave proizvode nastale kvalitetnom proizvodnjom, no trenutno najtraženije je Sunce Vinkovaca, nerafinirano suncokretovo ulje dobiveno postupkom hladnog prešanja najkvalitetnijih sjemenki suncokreta sa slavonskih polja. Kako nam je pojasnio Prgomet, od 2015. godine skupljali su dragocjena iskustva i osluškivali potrebe potrošača, a u realizaciju projekta krenulo se sredinom 2018. godine. Sama probna proizvodnja započela je montiranjem novonabavljene hexane free opreme u siječnju ove godine.

“Prešanjem sirovih sjemenki suncokreta dobije se bistra žuta tekućina ugodnog i svojstvenog mirisa i okusa, bogata važnim nutrijentima. Hladno prešano ulje dobije se mehaničkim prešanjem sjemenki suncokreta, a tako dobiveno ulje u potpunosti zadržava sve hranjive sastojke, prije svega esencijalne masne kiseline kojima sjemenka prirodno obiluje. Za razliku od industrijskog, uz pomoć kemijskog postupka proizvedenog ulja koje „mora“ proći rafiniranje da bi bilo jestivo, hladno prešano suncokretovo ulje je potpuno prirodno bez ikakve kemijske ili toplinske obrade”, pojašnjava Prgomet postupak nastanka ulja, dodajući kako je na projektu pokretanja proizvodnje radila ekipa od desetak ljudi, različiti profili stručnjaka – od ekonomista, pravnika i project managera do nutricionista, prehrambenih inženjera i prehrambenih tehničara, uz veliku i sveobuhvatnu pomoć vlasnika. Imaju i potporu Grada, a dio projekta sufinanciran je kroz Mjeru ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

Sunce Vinkovaca je hladno prešano nerafinirano ulje. Jestiva nerafinirana ulja imaju specifična senzorska svojstva – ukus i miris na izvornu sirovinu. Osim što se isključuje postupak rafiniranja, pri proizvodnji hladno prešanih ulja smije se primijeniti samo postupak mehaničkog cijeđenja, a ni u kojem slučaju nije dozvoljena upotreba otapala, odnosno ekstrakcije ulja. Postupak hladnog prešanja sjemenki suncokreta zasniva na hexane free tehnologiji pri čemu nema uporabe nikakvih kemijskih otapala, kemikalija niti raznih agenasa. Čisto mehaničko, jednostruko prešanje sjemenki suncokreta sa slavonskih polja, pri čemu se zadržavaju svi važni nutrijenti.

Zapošljavaju sedam djelatnika, a sav suncokret kupljen je od PIK Vinkovci i ima sljedivost s hrvatskih polja.

“Od svih jestivih ulja upravo je suncokretovo ulje najbogatije vitaminom E – najznačajnijim prirodnim antioksidansom koji djeluje u procesima in vivo. Vitamin E je odgovoran za funkcioniranje reproduktivnog sustava žena i muškaraca, sprječava razvoj raka i prerano starenje tkiva te svakodnevna upotreba nerafiniranog hladno prešanog suncokretovog ulja može doprinijeti unapređenju ljudskog organizma”, tvrdi Prgomet. Ističe kako su potrošači prepoznali specifična svojstva ovog ulja koje se od rafiniranog razlikuje u izgledu, boji, mirisu i ukusu, kemijskom sastavu, nutritivnoj vrijednosti i održivosti, pa istinskog zadovoljstva građana ovim proizvodom zbilja ne manjka.

Upitali smo Zvonimira i zbog čega je ovo ulje dobile ime baš Sunce Vinkovaca. Pojašnjava kako glavni razlozi leže u regiji iz koje dolazimo i u sirovini koju koriste u proizvodnji, a istraživanja su pokazala da je ovo ime jednostavno najlogičnije, najpitkije i uhu najugodnije.

Hladno prešano suncokretovo ulje Sunce Vinkovaca u prodaju je stiglo prije mjesec dana, a led su otvorili na policama trgovačkog lanca Boso.U sljedećim danima pronašli su svoje mjesto i na policama trgovačkog lanca Kaufland i ulje je moguće pronaći na policama Kauflanda u Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Rijeci, Rovinju, Umagu, Poreču i Puli, a nadaju se da će uskoro pronaći mjesto i u svim ostalim Kauflandovim poslovnicama. Proizvodi Tvornice ulja Vinkovci uskoro stižu i u poslovnice trgovačkih lanaca KTC, Plodine i Spar.

“Osim hladno prešanog suncokretovog ulja Sunce Vinkovaca u diskontima Boso uskoro će se pojaviti još jedan naš proizvod koji nastaje kao nusprodukt hladnog prešanja sjemenki suncokreta – pelet od ljuskica suncokreta kao novina na hrvatskom tržištu. Naš pelet je 100% suncokretova ljuska. Svaka naša vreća je ista, 100% pelet suncokreta bez primjesa. Upravo takva stalnost sirovine jamči stalnost kalorijske vrijednosti od preko 5.5 kWh/kg i kvalitetu od prve do posljednje vreće, iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu. U usporedbi s drvenim peletom ima preko 30% veću kalorijsku vrijednost”, podvukao je direktor Prgomet napomenuvši kako će se u idućoj kampanji pojaviti s još barem jednim novim proizvodom – hladno prešanim oleinskim suncokretom koji ima sve veću zastupljenost na tržištu EU. “Planova ima još, ali ostavimo nešto i kao malo iznenađenje za naše kupca”, zaključuje.

Aktualno

Jerkovićevi prvi dojmovi o vinkovačkom stolnoteniskom klubu

Objavljeno

-

Napisao/la

    100 pregleda

Vinkovački stolnotenisači već imaju dva kola HEP Super lige iza sebe, nisu najbolje ušli u sezonu, a prilika za popravak čeka ih već za vikend u Dugom Selu i Požegi.

Na prošlom su gostovanju prvi puta zaigrali s novim pojačanjima, Josipom Jerkovićem i Jakovom Jakelićem, koji su se odlično snašli u stolnoteniskom klubu Cibalia. „Inače sam i trener u Zagrebu i mogu reći da sam upoznat sa situacijom skoro pa svih klubova u državi. Tri najveća problema su nedostatak stručnih trenera, entuzijasta koji su prije nekoliko desetaka godina pokretali ovaj sport i djece u vidu masovnosti i talenta“, rekao je Jerković te naveo kako je STK Cibalia jedan od rijetkih klubova koji je te probleme sveo na minimum.

„Broj djece koja treniraju, povezanost kluba s roditeljima, rekreacijom, dovođenje najtalentiranijeg djeteta u regiji, ljudska atmosfera, ozbiljnost u organizaciji puta i ostalih stvari oko kluba su ono sto zasad uočavam kao veliki plus i nadam se da to nisu samo početni dojmovi nego da to dugoročno stvarno i je tako te da ću uvidjeti još pozitivnih stvari tijekom boravka u klubu“, dodao je.

Na nedostatak sportske sreće na početku sezone ne gleda posebno negativno, ipak su išli samo na gostovanja te upravo zbog toga smatra kako nema mjesta panici. „Odigrao sam dva meča, oba vodio 2:1 u setovima, ali ipak je presudila pauza od dvije godine koju sam imao pa mislim da mi treba još malo vremena da se vratim u prijašnji ritam, ali vjerujem da će uskoro sve sjesti na svoje“, kazao je Jerković.

Tablica trenutno ne izgleda dobro, vinkovački stolnotenisači imaju omjer 0:3, a nadaju se kako će se situacija uskoro promijeniti na bolje. „Mislim da bi nas zadovoljila barem jedna pobjeda, a obje bi nas napunile samopouzdanjem i olakšale put za iduće susrete koji nam dolaze“, skroman je jedan od dva pojačanja u STK-u Cibalia koji smatra kako je Dugo Selo, radi specifičnosti niske dvorane, u blagoj prednosti nad njima, a u Požegi kao najveću konkurenciju vidi Marka Vidačeka koji se, nakon razočaravajuće prošle sezone, prometnuo u igrača koji donosi bitne pobjede.

Nastavi čitati

Aktualno

Domagoj Pušić: S naše strane nema nikakvog podcjenjivanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    135 pregleda

Nakon pobjede protiv druge momčadi Osijeka igrači trenera Jozinovića okreću se subotnjem ogledu protiv Intera. Zaprešićani u Vinkovce dolaze u dobrom raspoloženju jer su svladali Orijent 1919 na domaćem terenu što govori da Nebeskoplavima neće biti nimalo lako upisati drugu u nizu pobjedu u na domaćem travnjaku.

“Svjesni smo da neće biti lagana utakmica, bez obzira na to što je Inter u pitanju, ne podcjenjujemo nikoga, poštujemo svakoga i sve će biti na nama. Moramo ući u utakmicu onako kako treba kao i do sada, motivirano, angažirano, koncentrirano u obrani i imat ćemo šanse te vjerujem kako će to biti dovoljno za pobjedu”, rekao je Darko Jozinović.

Šef stručnog stožera Cibalije ističe važnost domaćinstva, ali i navodi da utakmica s Interom može biti prekretnica.

“Bitno je da u svim domaćim utakmicama uzmemo 3 boda. Sad dolazi jedna utakmica, druga zaredom doma, koja je bitna, tako reći utakmica polusezone gdje mi s tom utakmicom i pobjedom možemo iskočiti na tablici i biti na poziciji koja nam pripada”, poručio je Jozinović.

Da ne trebamo očekivati laganu utakmicu govori i trener Jozinović, ali i dodaje kako momčad ima dobar motiv. Domagoj Pušić ističe kako će u utakmicu ući maksimalno angažirano: “Mislim da je Inter bolja ekipa nego što to pokazuje tablica, tako da s naše strane nema nikakvog podcjenjivanja”.

Na pitanje hoće li vaga prevagnuti na stranu Cibalije, Pušić govori kako je i ranije bilo utakmica koje su trebale ići na njihovu stranu, ali da to na kraju nije bilo tako. Znamo da ova momčad vrijedi puno više i to treba dokazati na terenu skupljajući bodove, a veznjak Nebeskoplavih navodi kako prostora ima i za sam vrh drugoligaške karavane.

“Mislim da bi mogli uz ovakav rad dugoročno se možda i potuči za tu prvu ligu”, naveo je Domagoj Pušić.

No, pretendenata je puno, a neki od njih nalaze se u donjem dijelu tablice, među njima je i Cibalia što je za kraj proanalizirao veznjak CIbalije.

Nastavi čitati

Aktualno

Edukativni spremnici školama i vrtićima u Vinkovcima, komposteri kućanstvima

Objavljeno

-

Napisao/la

    201 pregleda

U Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, kroz projekt vrijedan gotovo milijun kuna, osigurali su nabavku edukativnih spremnika i kompostera. U prostoru vinkovačkih osnovnih škola, vrtića i dječjih igrališta bit će postavljeno ukupno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/bio otpada koji će biti prilagođeni uzrastu djece.

 Također, za kućanstva je osigurano ukupno 1.500 kompostera od 350 litara za odvajanje bio otpada. Edukativni spremnici i komposteri osigurani su kroz projekt koji provodi Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-a, prijavljen u sklopu Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju ove godine. Iz VIA-e ističu kako je vrijednost projekta 971.687,25 kuna od čega je 40% sufinancirano sredstvima FZOEU-a.

Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada. Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika kod škola, vrtića i novih dječjih igrališta, želimo naše najmlađe podučiti kako pravilno odvajati otpad te zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme u igri“, objašnjava v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Kroz raniji poziv, dodaje, nabavljeni su spremnici za odvajanje papira i plastike, a sada stižu i komposteri kako bi zaokružili cijelu priču i kako bi građani imali sve potrebno za potpuno odvajanje otpada već u svojim kućama.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 11 sati

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici...

Aktualnoprije 12 sati

Jerkovićevi prvi dojmovi o vinkovačkom stolnoteniskom klubu

Vinkovački stolnotenisači već imaju dva kola HEP Super lige iza sebe, nisu najbolje ušli u sezonu, a prilika za popravak...

koronavirusprije 13 sati

U tamnocrveno ušla i cijela istočna Hrvatska

Hrvatska epidemiološka situacija sve je lošija. Koliko je ozbiljno govori i najnovija koronakarta koju svakog četvrtka objavljuje Europski centar za...

Aktualnoprije 15 sati

Domagoj Pušić: S naše strane nema nikakvog podcjenjivanja

Nakon pobjede protiv druge momčadi Osijeka igrači trenera Jozinovića okreću se subotnjem ogledu protiv Intera. Zaprešićani u Vinkovce dolaze u...

Aktualnoprije 16 sati

Edukativni spremnici školama i vrtićima u Vinkovcima, komposteri kućanstvima

U Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, kroz projekt vrijedan gotovo milijun kuna, osigurali su nabavku edukativnih spremnika...

Aktualnoprije 18 sati

Preminuo hrvatski glumac Žarko Potočnjak u 76. godini života

Hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. Žarko Potočnjak rođen je...

Aktualnoprije 19 sati

Završni dan ljetne teniske sezone

Polako nam se bliži sve hladnije vrijeme i zimsko računanje vremena i samim time duga teniska sezona na otvorenom privodi...

koronavirusprije 20 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 107 novih slučajeva, jedna osoba preminula

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima koji su pristigli do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 107 novih pozitivnih osoba...

Najčitanije