13 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Nakon ječma u punom jeku je žetva pšenice

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Žetva ječma je završila, a žetva pšenice se zahuktala. Uvijek aktualno pitanje otkupne cijene pšenice ove godine dodatno potencira znatno skuplja proizvodnja uslijed poskupljenja repromaterijala i goriva.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini u usporedbi s 2020. godinom, ukupne površine zasijane u jesenskoj sjetvi povećane su za 2,8 posto. Na dan procjene, 10. studenoga 2021., ječam i pšenica koji su sada prispjeli za žetvu, zasijani su na 236.000 ha. Ozima pšenica na 160.000 ha, a ozimi ječam na 56.000 ha. Na području Vukovarsko-srijemske županije, doznajemo u Upravnom odjelu za poljoprivredu, žetva pšenice je početkom ovoga tjedna krenula “punom parom”. Vrijeme je idealno za vršidbu, a prijem robe na piste i skladišta odnosno otkupna mjesta je dobro organiziran. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, doznajemo u ovom uredu, prošle jeseni pšenica je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zasijana na 30.634 ha, a ječam na 12.060 ha.

Od toga na površinama PIK-a Vinkovci plus d.o.o., kao najvećeg proizvođača na području Vinkovaca, zasijano je preko 600 ha ozimog ječma i više od 1000 ha pšenice. Kod njihovih kooperanata zasijani su usjevi merkantilnog ječma, pšenice i uljane repice na površini od oko 3000 ha. Žetvu ječma u PIK-u Vinkovci završili su 22. lipnja, a žetvu pšenice s vlastitih površina planiraju završiti do sredine srpnja. Uz svoj, spremni su prihvatiti i cjelokupni urod svojih kooperanata.

“Prinos ječma iznosio je u prosjeku 6,5 t/ha dok se o prinosu pšenice još uvijek ne može govoriti budući da je žetva pšenice tek počela. Međutim, prema prvim informacijama prinosi će biti niži u odnosu na prošlu godinu i to u prosjeku za 10-ak %. Kada je riječ o uvijek prisutnoj mogućnosti bolesti pšenice situacija je ove godine bila povoljnija nego prethodne. Zima jeste u prosjeku bila topla, ali je bila suha i bolest se nije pojavila sve do travnja. Zbog suše nije bio jak napad bolesti, jer nije bilo dovoljno vlage za razvoj bolesti. S druge strane, nedostatak oborina veliki je problem te je količina oborina u prosjeku manja za 200 litara od prosječnih godina dovela do smanjenja prinosa na žitaricama”, istaknuli su u PIK-u Vinkovci napominjući kako je započela i žetva uljane repice. Uljana repica, inače, ove je godine zasijana na manje površina nego prethodnih godina, a trenutno se prinosi kod kooperanata kreću oko 3 t/ha.

S obzirom na krizu koja je nastupila uslijed rata u Ukrajini i velika poskupljenja, proizvodna godina znatno je skuplja u odnosu na prošlogodišnju. “Cijene sjemena i sredstava zaštite bilja su porasle 5 do 10%, dok su cijene određenih mineralnih gnojiva porasle i do 300% te nisu bila dostupna na tržištu. Gorivo je u odnosu na prethodnu godinu skuplje 250%. Navedena poskupljena su bila očekivana, te je jedan dio kooperanata kupio repromaterijal prije poskupljenja, dok su ostali kooperanti smanjili primjenu mineralnih gnojiva. U konačnici ostaje nam za vidjeti hoće li cijena usjeva u žetvi biti viša od proizvodne”, istaknuli su u PIK-u Vinkovci.

Hrvatska će imati dovoljno pšenice, moglo se čuti ovih dana iz Ministarstva poljoprivrede, ali je otkupna cijena, glavno pitanje svake žetve, ove godine dodatno potencirano, a neka očekivanja išla su i do 3,00 kn za kilogram. “Cijenu pšenice u RH određuje ponuda i potražnja na našem tržištu uz prisutne utjecaje s međunarodnih tržišta, a znamo da RH ima višak pšenice od 500.000 tona. Trebamo uzeti u obzir i poremećaje u logističkim pravcima što dovodi do povećanja transportnih troškova. PIK Vinkovci prati tržišna kretanja, te će ponuditi najbolje uvjete svojim kooperantima u otkupu pšenice, a očekujemo da ćemo ove godine otkupiti više od 15.000 tona pšenice”, rekli su nam sredinom ovoga tjedna u PIK-u Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno