Knittelfeld, grad u centru Austrije, ovogodišnji je domaćin Europskih susreta planinara na koje su protekloga tjedna otputovali i članovi Hrvatskog planinarskog društva Cibalia. 57. po redu Susreti ni ove godine nikoga nisu ostavili ravnodušnim, osobito Vinkovčane koji su po prvi puta sudjelovali na ovako važnom događaju.

43 planinara su u srijedu, 7. kolovoza, iz Vinkovaca krenuli putem Knittelfelda u Austriji u kojemu je ove godine održan Europski susret planinara. Na put su otišli planinari iz Hrvatskog planinarskog društva Cibalia, HPD-a Liska iz Iloka, Tikvice iz Županje, iz HPD-a Orahovica, HPD-a Bršljan-Jankovac, HPD-a Malačka Kaštel Stari te iz PD-a Strepci – Granaš Brčko. Svi oni imali su jedan cilj – predstaviti Hrvatsku na 57. Europskim susretima planinara.

Do 10. kolovoza po vrhovima Štajerske u Austriji družili su se s planinarima iz cijele Europe. Prvoga dana održano je službeno otvorenje na kojemu je naša država predstavljena kao prva od 12 zemalja sudionica, dok je idućeg dana uslijedio pohod na vrh Tremelberg na 1198 m/nv i vidikovac na visini od 42 metra s kojega se pruža pogled na vrhove Štajerske. Treći dan bio je rezerviran za Rappoldkogel na 1982 m/nv, a posljednji dan posjetili su Red Bull Ring gdje ih je oduševio trening moto Grand Prix.

Putovanje je organiziralo HPD Cibalia, uz pomoć Planinarskog saveza Vukovarsko srijemske županije, a važno je spomenuti kako je ovo prvi puta da su vinkovački planinari dobili poziv na Europske susrete. Ova vrijedna ekipa dobila je i pehar za najbrojniju članicu te pehar za najviše prijeđenih kilometara.

“Ovo je važan događaj za Vinkovce, a dobili smo poziv jer je prepoznat rad našega društva i sve više smo prisutni na slavonskim i hrvatskim planinama. Radimo velikim intenzitetom i razvijamo se jako brzo. Ponijeli smo i propagandne letke Turističke zajednice Grada Vinkovaca koji su pomogli ovom pothvatu, a važno je spomenuti i Polet koji je dao svoj doprinos u prijevozu“, rekao je voditelj ekspedicije Damir Rapčan.