Prije tjedan u velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima trebalo je biti održano javno otvaranje prispjelih ponuda za prodaju dionica HNK Cibalije koje su u vlasništvu Grada Vinkovaca, međutim Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika i predsjednik Povjerenstva za iznalaženje strateškog partnera u HNK Cibalia, mogao je samo konstatirati da u roku od 15 dana od dana objave Javnog poziva nije zaprimljena niti jedna ponuda.

Najavio je tom prilikom i novu sjednicu Povjerenstva na kojoj su dogovoreni daljnji koraci, a odlučeno je da će natječaj za prodaju dionica HNK Cibalije u vlasništvu Grada Vinkovaca biti ponovljen. Svima je jasno da će ova prodaja itekako utjecati na budućnost kluba, na pozitivan ili negativan način. Prodajom dionica i ulaskom kapitala otvorila bi se mogućnost povratka Cibalije na stare staze, a u slučaju negativnog završetka ove priče vinkovački bi klub mogao krenuti silaznom putanjom, odnosno putem povratka u trećeligaške vode. Moglo se i očekivati da ovakav razvoj događaja u javnosti neće naići na pozitivne reakcije, jer svi koji su uz Cibaliju s nestrpljenjem iščekuju bilo kakve pozitivne informacije.

Najlakše je politizirati i obmanjivati i javnost i navijače, no to neće donijeti dobra nikome. Budimo ozbiljni. Ovo je veliki problem, situacija nije sjajna, ali se mora riješiti i radimo na tome. Ne danas i ne od jučer nego od prvog dana otkako sam preuzeo ovu dužnost. Grad se kao većinski vlasnik od 2011. godine nosi s nagomilanim problemima, a od prvog dana pokušavam doći do najboljeg rješenja za klub. Obzirom na povijest, tradiciju i brend koji Cibalia ima, odlučeno je da se ne proglašava stečaj, već da se učini sve moguće kako bi se spasio klub. Prvi korak je bio maksimalno smanjenje svih troškova i traženje partnera za privatizaciju kluba. Napominjem da je po prvi put u povijesti kluba raspisan i natječaj za direktora kluba na koji se nitko nije javio. Tijekom protekle godine napravljena je i završena nezavisna revizija kojom je utvrđen dug kluba, vrijednost nekretnina, zemljišta i prateće infrastrukture. Dug smo smanjili za 3 milijuna kuna u 2019. godini racionalnom potrošnjom i planiranjem svih troškova. No, ovo smanjenje nije dovoljno. Potrebni su još jači rezovi, odluke u kojem pravcu ići i segmentiranje rada kluba. Nadam se da će ponovljeni poziv za kupnju dionica do kraja ovog mjeseca dobiti svoj epilog i da ćemo do kraja veljače imati strateškog partnera u klubu. No jasno je kako moramo imati opciju i ukoliko ne nađemo strateškog partnera“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

U javnosti je poznata priča da je najzainteresiraniji za kupnju Cibalije portugalski menadžer Nelio Lucas, koji je taj posao trebao obaviti preko bivšeg hrvatskog nogometaša Miroslava Bičanića. Ta je grupacija poslala i pismo namjere kojim je iskazala svoj interes za klub, ali ponudu za kupnju nije poslala.

Prije svega se zahvaljujem Gradu Vinkovcima koji su profesionalno pripremili natječaj, napravili reviziju poslovanja, izradili dugoročni plan razvoja kluba i pozicionirali se kao mogući manjinski partner budućim ulagačima, te sanirali dio dugova. Moram iskreno reći s pozicije zastupnika ulagača da je Grad učinio sve da pripremi klub za privatizaciju i na tome im se iskreno zahvaljujem, mene su oduševili. Investitori koje zastupam su poslali pismo namjere sa željom da kupe klub. Bili smo uvjerenja da odredbe Zakona o sportu neće biti nepremostiva prepreka, no ispostavilo se da ovog trenutka financijeri nisu vidjeli način kako možemo postati vlasnici stadiona na postojećoj lokaciji. Planirali smo uložiti u nekoliko godina 45 milijuna eura, ali koncesije koje postojeći zakon eventualno nude nisu bile dovoljne. Svi su imali dobru namjeru, i moji investitori i Grad Vinkovci da ovo uspije, ali na žalost ovog trenutka to nije moguće”, objašnjava cijelu situaciju Miroslav Bičanić, koji je klubu poželio svu sreću u daljnjem radu.

Niti ovoga puta tako nismo doznali sudbinu vinkovačkog stogodišnjaka, ostaje jedino nada da će novi natječaj biti sretniji.