Nekako nabolje bi bilo slaviti bez pirotehnike

0
192
Pucnjava i detonacije su ogroman stres za pse i ostale životinje koje se boje. Tjeskoba i strah, koji mogu trajati nekoliko dana, mogu izazvati kod životinje promjene skroz do uginuća. 
Novogodišnje blagdani i ove će godine mnogim vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima posebice psima, pokvariti pucnjava i eksplozije pirotehničkih sredstava. Od danas, naime, pa do 1. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava 2. i 3. kategorije, iako su se sporadične detonacije mogle čuti i ranije jer su ova sredstva u prodaji od 15. prosinca.
Iako i manja eksplozija, ako je u blizini, može uznemiriti životinju, glasne detonacije na životinje djeluju više nego uznemirujuće. Zato udruge za zaštitu životinja, vlasnici kućnih ljubimaca i veterinari upozoravaju na pogubno djelovanje koje korištenje pirotehničkih sredstava ima na životinje, naročito na pse bez obzira na to nalaze li se u kući ili vani. Poznato je da psi čuju zvukove koji su van dosega ljudskog sluha, a isto tako oni zvukovi koje čuju i ljudi i psi za pse su puno glasniji. Iako je to kod njih u pravilu manje izraženo, reagiraju i mačke, kao i sve životinje koje su sklone reagiranju na takve podražaje i strahovima. Za sve njih pucnjava i eksplozije identičan su izvor stresa. Kod pasa koji se boje, ako to duže traje, ističu veterinari, a to nam je jednom prilikom naglasio i dugogodišnji vinkovački veterinar Ilija Stević, tjeskoba i strah, koji mogu trajati 24 sata, 48 sati, 72 sata ili koliko već, mogu izazvati kod životinje promjene skroz do uginuća.
Prijatelji životinja zato se već odavno zalažu za zabranu pirotehnike odnosno za potpunu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, a sada se već vide i pomaci u tome. Ove godine je, naime, pravu buru u javnosti, najviše, naravno, kod onih koji prodaju pirotehniku, ali i kod onih koji u njoj uživaju, izazvala informacija kako su se s njima složila ministarstva znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva te poljoprivrede, a ovih dana inicijativu je podržalo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Važno je to, naravno, ne samo zbog životinja nego i zbog ljudi, naročito mlađe populacije, jer korištenje pirotehničkih sredstava može dovesti do ozbiljnog ozlijeđivanja.
A dok se ne bude vidjelo kako će se stvari dalje odvijati, vlasnicima pasa i drugih životinja koje reagiraju na pucnjavu i detonacije preostaje nekako preživjeti još jedno “vrijeme veselja”. Preporuka Ilije Stevića, dr.vet.med., vlasnicima pasa je da prije očekivanih incidencija ljubimcu koji se boji daju neki umirujući preparat za pse na biljnoj bazi, a može pomoći i lijek za ljude Dramina.