Predstavnici sindikata javnih službi poručili su nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da neće pristati na smanjenje prava zaposlenih u javnim službama upozoravajući na štetne posljedice ustraje li Vlada u toj namjeri. Vlada predlaže da se zbog gospodarske krize izazvane epidemijom COVID-19 zaposlenima u javnim i državnim službama ne poveća osnovica u lipnju i listopadu za po dva posto, kao i da ostanu bez božićnice i regresa za ovu godinu. Sindikati su Vladin prijedlog suspenzije rasta plaća nazivali štetnim i sramotnim dok je resorni ministar poručio da Vlada ne predlaže smanjenje plaća već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije odustane od dogovorenog rasta plaća.

Glavni tajnik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da ni jedan ozbiljan ekonomist ne podržava smanjivanje ukupne potražnje ni primanja ljudi u javnim službama, ni jedna zemlja EU-a ne smanjuje primanja, a neke i podižu plaće u javnom sektoru.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je pak da Vlada nema moralno pravo tražiti smanjenje plaća i materijalnih prava u javnim službama, a još manje ima prava tražiti da se ne povećaju plaće zaposlenima u odgoju i obrazovanju koji tek trebaju dostići razinu plaća ostalih u javnim službama. “Sindikat policije Hrvatske ne pristaje ni na jedan prijedlog Vlade”, rekao je čelnik tog sindikata Dubravko Jagić. Ministar Josip Aladrović ponovio je nakon sastanka sa sindikatima da Vlada ne predlaže smanjenje plaća, već da se zbog neizvjesne ekonomske situacije suspendira dogovoreni rast plaća dva puta po dva posto do kraja godine i najavio nastavak pregovora.