-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Neslavan podatak: hrvatsko stanovništvo najstarije na svijetu

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Hrvatska je zemlja s najvećim udjelom mlađeg staračkog stanovništva na svijetu: prema podacima Eurostata i UN-a čak 20,6 posto stanovnika Hrvatske u dobi su od 60 do 74 godine, prenosi Jutarnji list.

Prema dostupnim podacima koje je obradio demograf dr. Nenad Pokos s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, jedina država na svijetu u kojoj je ta dobna skupina veća od 20 posto je Hrvatska, ako ne računamo Monako, koji se zbog izrazito malog broja stanovništva ne uvrštava u komparativne analize. Zbog razmjerno niskog očekivanog trajanja života, Hrvatska nema i najveći udio stanovnika starijih od 75 godina, iako je riječ o najbrže rastućoj dobnoj skupini.


U dobnoj skupini od 60 do 75 godina dobar dio čine pripadnici tzv. baby boom generacije rođene u razdoblju nakon 2. svjetskog rata. Ta će generacija uskoro ući u životnu dob kad će biti znatno podložniji riziku smrti, a daljnjim smanjenjem broja živorođenih za nekoliko godina u Hrvatskoj će umirati dvostruko više stanovnika nego što će ih rađati. Podsjetimo, prošle godine u Hrvatskoj se prvi put otkad postoje mjerenja rodilo manje od 33.000 djece.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno