17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Za svakoga ponešto: Prva Noć knjige u novoj knjižnici

Više od autora

- vl promo-

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci večeras je otvorila vrata korisnicima uz prvu Noć knjige u novom prostoru. Pripremljen je raznolik sadržaj, a posjetitelji svih uzrasta uživat će do ponoći.

„Ovo je ujedno prva Noć knjige u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. S nama su večeras brojni gosti i niz radionica za najmlađe koji će provesti vrijeme s klaunom Darkom i Medinim pričama. Mlade očekuje detektivska igra i puno zanimljivih stvari, a za svakoga ima ponešto”, istaknula je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci dodavši kako je večerašnje događanje sinteza jučerašnje Večeri hrvatske knjige i današnjeg Svjetskog dana knjige.

Noć knjige ispunila je svaki kat i sve prostore knjižnice, a događaj je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Prvo ćemo se pohvaliti novom knjižnicom, ali i još jednom bitnijom stvari, a to je da se unutar knjižnice podiže broj članova. U današnje vrijeme možemo vidjeti natpise kako se manje čita, no mi se u Vinkovcima možemo pohvaliti da se puno više čita. Također, ovdje se puno boravi, svaki dan možemo vidjeti djecu koja se ovdje druže, razgovaraju, a vjerujem i ponešto pročitaju. Ovo je i bio cilj kada smo gradili novu knjižnicu i zato mi je iznimno drago da smo i večeras ovdje”, rekao je.

Nakon svečanog otvaranja, brojni posjetitelji krenuli su u šetnju do svakog kutka zgrade, a od 19 sati događanje prati i Sajam knjiga. Istovremeno, svoju knjigu „Propuh, papuče i punica” predstavio je autor Cody McClain Brown, a potom i Robert Perišić roman „Brod za Issu”.

Na 1. katu, večer je otvorena detektivskom igrom „Proces” povodom 100. godišnjice smrti Franza Kafke.


Mališane je uveseljava klaun Darko i Medine priče, a tu je bila i radionica „Stojim i skitam” uz prikaz Vukovarsko-srijemske županije kroz virtualnu stvarnost.

Djeca su uživala uz igru „Čovječe, ne spavaj/ne ljuti se”, a prisutna je bila i knjiška blogerica Alis Marić.

Na 2. katu knjižnice istražuje se svijet tehnologije i zabave, a tu je bio i maraton društvenih igara za mlade „On board”. Za kraj bogate večeri najavljena je projekcija filma „Adam”.

„Zabavno je i lijepo je što djeca kroz predstave uče kako bi i ona u budućnosti mogla raditi nešto slično. Ponuda je stvarno dobra i svakako je lijep ugođaj danas biti ovdje”, kazala je posjetiteljica Klara Odor, a nadovezala se i Ema Vuić: „Osobno najviše volim čitati Toma Gatesa, gotovo sam svaki dan u knjižnici i obožavam čitati.”

Za kraj, posjetitelj Silvio Jergović rekao je da je današnja večer pun pogodak i čestitao je organizatorima. „Posebno veseli puno mladih, oni su naša budućnost. Otkako je knjižnica došla u nove prostore radi još bolje i još više može ponuditi nama korisnicima. Imamo svega, od multimedijskih sadržaja, znanosti, književnosti i ostaloga. Mislim da je ovo odličan trenutak da svi oni koji nisu članovi naše knjižnice da se učlane jer ovdje mogu steći ogromno znanje”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno