Objavljene su izmjene i dopune Pravilnika o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ (NN 128/22) kojima sektori proizvodnje i prerade gljiva, proizvodnje i prerade žitarica te proizvodnje poljoprivrednog reprodukcijskog materijala postaju prihvatljivi za ulazak u predmetni sustav, a omogućeno je i označavanja proizvoda koji se koristi kao sastojak u prerađevinama npr. jabuke s oznakom „Dokazana kvaliteta“ u soku od jabuke, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Ova izmjena, navodi se, doprinijet će još većoj zainteresiranosti za predmetni sustav od strane proizvođača, a potrošač će dodatno biti informiran o činjenici da proizvod sadrži sastojak koji ima dodanu vrijednost.
Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.
Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose znak „Dokazana kvaliteta“ – Hrvatska jamči potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti. To znači da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske. Do danas imamo priznate četiri oznake „Dokazana kvaliteta“ – za voće, konzumna jaja, povrće i meso peradi, a zaprimljen je i novi zahtjev za svježe svinjsko meso koji su zajednički podnijeli Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora.
Sve detalje o sustavu „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, kao i popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici.