-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Nove spoznaje govore da se koronavirus širi probavnim sustavom

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Zagreb je sletio avion u kojem je bila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana otišla iz kineskog Wuhana. Dočekao ju je krizni stožer na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, koji je tom prilikom poručio da inkubacija traje 14 dana, i da ju tek nakon toga perioda mogu smatrati potpuno zdravom osobom. Ona će dva dana biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru, sada je potpuno zdrava, no nužan je oprez. A kako izvještava portal “24 sata”, pojavila se sumnja da je jedan muškarac, koji je trenutno u bolnici u Osijeku, zaražen koronavirusom, što u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo opovrgavaju.

Jučer je testiran nekoliko puta, nalaz još nije zaključen, ali sve upućuje na to da se radi o običnoj gripi. “Bolesnik je desetog dana po povratku iz Kine dobio temperaturu i postupili smo sukladno pravilima, odnosno kolege iz obiteljske struke su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća, izoliran je i nadalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni, očekujemo konačne rezultate večeras. S obzirom da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, otpustiti kući”, poručili su danas iz KBC-a Osijek.

A novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je danas kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore. Naime, stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta. Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavirusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput vrućice. Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno