Legendarni U2 iznenadio je obožavatelje i predstavio novu pjesmu “Ahimsa”, koju je sastav posvetio skorašnjem prvom koncertu u Indiji. Na pjesmi je surađivao Grammyjem i Oscarom nagrađeni skladatelj i producent A. R. Rahman. Hrvatska publika pjesmu može slušati u radijskom eteru i na digitalnim platformama.
Riječ “ahimsa” na sanskrtu znači “nenasilje”, što je i poruka ove optimistične pjesme, koja  slavi duhovnu raznolikost Indije. “Ahimsa zahjeva hrabrost i snagu, ne smije težiti korištenju oružja i zloupotrebljavanju moći. Mislim da je takav pristup potreban modernom svijetu i da je suradnja sa sastavom kao što je U2 jedinstven način da se pošalje tako bitna poruka”, izjavio je A. R. Rahman.
Važnost borbe protiv nepravde važna je i za pjevača utjecajnog rock sastava: “Oduvijek smo se zalagali za one koji su ugnjetavani. Moramo biti aktivno uključeni u proces demokracije kako bi se on mogao održati i na taj način pokazati drugima kako se osjećamo i do čega nam je najviše stalo. Poruka o nenasilju nikada nije bila važnija”, komentirao je Bono.
Pjesmu “Ahimsa” U2 su objavili mjesec dana prije njihovog prvog koncerta u Indiji, koji će se u sklopu “The Joshua Tree” turneje 15. prosinca održati u Mumbaiju.