15 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Novim imenima zaokružen lineup 26. JazzTimeRijeka festivala!

Više od autora

- vl promo-Denis Razmović Razz i Henry Radanović, Vedran Ružić i Damjan Grbac zaokružuju glazbenu sliku ovogodišnjeg izdanja JazzTimeRijeka festivala.

Za ljubitelje jazza i vrhunskih glazbenih nota za kraj studenog ne postoji bolje mjesto od Rijeke. Odličan lineup vrhunskih inozemnih i domaćih jazz glazbenika neće izostati, a organizatori JazzTimeRijeka festivala upravo su razotkrili i posljednja imena ovogodišnjeg izdanja!

Da burnih aplauza i biseva ni u ovom izdanju neće nedostajati uvjerili smo se objavom prvih izvođača – Charles Tolliver Tenteta koji će ovom prilikom u društvu hrvatskih glazbenika izvesti najveća djela velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka, uzbudljivog fusiona Zorana Predina i Giani Poposki Trija, te Jed Becker’s blues explosion feat. Elvis Stanić, blues-rock atrakcije koja nudi izvrsnu zabavu i jamči dobar provod!

Nova imena međunarodnog jazz festivala JazzTimeRijeka kojima se zaokružuje glazbena slika ovogodišnjeg izdanja jesu renomirane glazbene veličine hrvatske jazz scene –  Denis Razmović Razz i Henry Radanović, koji iz svoje glazbene radionice donose novi album ‘Urban Minority’, Vedran Ružić koji na festival dolazi na krilima jedinstvenog umjetničkog projekta ‘Spiritual Market’ te Damjan Grbac koji će nas osvojiti inovativnim ambijentalnim projektom ‘Forest GIIPUJA’.

Uspješni hrvatski instrumentalisti Denis Razumović Razz i Henry Radanović, prijatelji su od djetinjstva te su kroz život gradili uspješne samostalne glazbene karijere. Kao rezulat svoje prijateljske sinergije i glazbene vizije, na JazzTimeRijeka festivalu predstavit će nam svoj prvi zajednički album ‘Urban Minority’. Riječ je o tradicionalnom jazz zvuku urbanog izričaja s jedinstvenom kombinacijom kontrabasa i saksofona koji daje zanimljiv i specifičan zvuk. Međuigrom dva instrumenta postigli su zanimljivu sinergiju zvukova koja pruža drugačije glazbeno iskustvo.

Novo izdanje festivala prilika je za još jedno multimedijalno predstavljanje konceptualnog jazz albuma ‘Spiritual Market’ kontrabasista i slikara Vedrana Ružića u čemu se kao idealni suputnici ističu virtuozni članovi njegovog sastava u postavi: Pavle Miljenović – gitara, Borko Rupena – bubanj. ‘Spiritual Market’, dobitnik nagrade Porin 2016. godine za najbolji jazz album, zamišljen je kao Ružićeva glazbena posveta putovanjima Marka Pola te se sastoji od 7 raznovrsnih kompozicija od kojih svaka predstavlja dio te znamenite priče, a popraćen je i umjetnički izuzetnim filmom u režiji sjajnog tandema Ira Tomić i John Kardum, koji su tom sadržaju dali genijalnu vizualnu dimenziju. Ovakav slojevit koncept, koji je kod nas prepoznat kao jedan od najzanimljivijih događaja na umjetničkoj sceni, nesumnjivo će oduševiti i riječku publiku.

 

Damjan Grbac, uspješni kontrabasist iz Kastva s diplomom tršćanske jazz akademije, glazbenik je koji ne poznaje granice u interpretaciji istarske i primorske tradicionalne glazbe. Nakon dva snimljena nosača zvuka, GIIPUJA i GERBAZ GIIPUJA, u pratnji vrhunskih glazbenika novim projektom Forest GIIPUJA polazi u još jednu avanturu. Stoljetna šuma Parka prirode Učka postala je pozornica i studio u kojem su Damjan Grbac na kontrabasu, Tonči Grabušić na bubnjevima, Andreas Marinello na saksofonu i Marko First na violini i sopilama, virtuozne solo dionice i teme isprepleli s ambijentalnom glazbom i stopili ih s prirodnim okruženjem. Iz šume, mjesta gdje ambijent i zvuk djeluju maksimalno inspirativno,  svoj projekt Forest GIIPUJA u studenome vraćaju u kontekst riječke gradske jezgre gdje će posjetitelji festivala JazzTimeRijeka imati priliku svjedočiti ovom intimnom susretu suvremenog i tradicionalnog kroz izvedbu instrumentalne četvorke.

Novo izdanje JazzTimeRijeka festivala, koji se diči posebno dugom i značajnom tradicijom i senzibilitetom prema ovom glazbenom izričaju, održat će se od 24. do 26. studenoga  u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

U prodaji su ulaznice za 26. JazzTimeRijeka festival!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno