Page 12 - Vinkovački list - 23.2.2018.
P. 12
ZANIMLJIVOSTI PETAK, 23.2.2018
Emisija 100% Slavonsko na 90,2 Mhz nedjeljom I variva mogu biti ukusna
Poriluk s ječmom i
dodatkom slanine
Mnoga djeca, ali i odrasli zaziru od variva koja ukoliko su spremljena na pravi način i
od pravih namirnica mogu biti jako ukusna. Bitno je nepretjerivati s brojem namirnica,
odnosno povrća ali i biti umjeren kod začinjavanja. I ovaj tjedan Cool chef Barbara pripre-
mila je recept koji će sigurno mnogi od vas i sami pripremiti svojim ukučanima.
Iz Javne ustanove Sastojci
1dl ječma
Ledeni cvijet na 1mali crveni luk
snježnom pokrivaču 50 g mladog luka
2 kom mrkve
2 velika poriluka
0,5 litre vode
začini: sol, papar, vegeta
Ječam namoćiti u vodi. Ostaviti barem 2 sata. Ocijediti isprati i skuhati u dosta vode.
Kuhani ječam ocijediti. Ja sam ga kuhala oko 30 minuta.
Na malo ulja popržiti nasjeckani crveni luk i sitno narezanu slaninu. Dodati mrkvu
narezanu na kockice. Poriluk dobro oprati i narezati na kolutiće. Dodati ga na mrkvu.
Pržiti bez dodavanja vode jedno 10 minuta. Dodati vode i začine. Kuhati jedno 20-30
minuta i na kraju dodati kuhani ječam.
Servirati uz pečeno meso ili faširance ili kao samostalno jelo.
Rijetka biljka koja cvate u Žuti cvijet biljka raste samoniklo, prezimlju-
veljači na prostoru naše županije jedine biljke je pomoću zadebljanog gomolja-
je rana ozimica. Nepromijenjena koja cvate stog podanka. Iz njega se razvija
od vremena ledenog doba, pred- u zimskom uspravna dugačka stabljika s hori-
stavlja relikt davne prošlosti periodu često zontalnim listovima. Prizemni
zbog genetske prilagodbe životu plijeni pažnju listovi, razvijaju se poslije cvatnje.
na vrlo niskim temperaturama. prolazni- Prilikom terenskog rada i nedavne
ka i ljubitelja redovite kontrole, u cvatnji ju je
Franjo Sorčik prirode. zabilježio Mario Raguž, djelatnik
franjo.sorcik@novosti.hr Javne ustanove. O jedinom preo-
stalom staništu ove biljke u našoj
Izuzetno je rijetka, a zabilje- županiji vodi se posebna pažnja
žena je na samo jednoj lokaciji u s obzirom na prirodne uvjete
našoj županiji, od sredine veljače koji trebaju ostati nepromijenje-
svojim žutim cvijetom uljepšava ni radi njenog opstanka. Staništa
suho, travnato stanište koje je u su nekada postojala u puno većem
stanju mirovanja. Uz izuzetak ovo- broju i na većoj površini, međutim
godišnje tople zime, rana ozimica zbog djelovanja čovjeka i uništa-
u pravilu cvjeta na snježnom vanja pogodnih lokaliteta, danas
pokrivaču i tek tada dolazi cvate na površini nešto manjoj od
do punog izražaja u zimskom stotinjak metara kvadratnih.
okruženju. Ova višegodišnja
Emisija 100% Slavonsko na 90,2 Mhz nedjeljom I variva mogu biti ukusna
Poriluk s ječmom i
dodatkom slanine
Mnoga djeca, ali i odrasli zaziru od variva koja ukoliko su spremljena na pravi način i
od pravih namirnica mogu biti jako ukusna. Bitno je nepretjerivati s brojem namirnica,
odnosno povrća ali i biti umjeren kod začinjavanja. I ovaj tjedan Cool chef Barbara pripre-
mila je recept koji će sigurno mnogi od vas i sami pripremiti svojim ukučanima.
Iz Javne ustanove Sastojci
1dl ječma
Ledeni cvijet na 1mali crveni luk
snježnom pokrivaču 50 g mladog luka
2 kom mrkve
2 velika poriluka
0,5 litre vode
začini: sol, papar, vegeta
Ječam namoćiti u vodi. Ostaviti barem 2 sata. Ocijediti isprati i skuhati u dosta vode.
Kuhani ječam ocijediti. Ja sam ga kuhala oko 30 minuta.
Na malo ulja popržiti nasjeckani crveni luk i sitno narezanu slaninu. Dodati mrkvu
narezanu na kockice. Poriluk dobro oprati i narezati na kolutiće. Dodati ga na mrkvu.
Pržiti bez dodavanja vode jedno 10 minuta. Dodati vode i začine. Kuhati jedno 20-30
minuta i na kraju dodati kuhani ječam.
Servirati uz pečeno meso ili faširance ili kao samostalno jelo.
Rijetka biljka koja cvate u Žuti cvijet biljka raste samoniklo, prezimlju-
veljači na prostoru naše županije jedine biljke je pomoću zadebljanog gomolja-
je rana ozimica. Nepromijenjena koja cvate stog podanka. Iz njega se razvija
od vremena ledenog doba, pred- u zimskom uspravna dugačka stabljika s hori-
stavlja relikt davne prošlosti periodu često zontalnim listovima. Prizemni
zbog genetske prilagodbe životu plijeni pažnju listovi, razvijaju se poslije cvatnje.
na vrlo niskim temperaturama. prolazni- Prilikom terenskog rada i nedavne
ka i ljubitelja redovite kontrole, u cvatnji ju je
Franjo Sorčik prirode. zabilježio Mario Raguž, djelatnik
franjo.sorcik@novosti.hr Javne ustanove. O jedinom preo-
stalom staništu ove biljke u našoj
Izuzetno je rijetka, a zabilje- županiji vodi se posebna pažnja
žena je na samo jednoj lokaciji u s obzirom na prirodne uvjete
našoj županiji, od sredine veljače koji trebaju ostati nepromijenje-
svojim žutim cvijetom uljepšava ni radi njenog opstanka. Staništa
suho, travnato stanište koje je u su nekada postojala u puno većem
stanju mirovanja. Uz izuzetak ovo- broju i na većoj površini, međutim
godišnje tople zime, rana ozimica zbog djelovanja čovjeka i uništa-
u pravilu cvjeta na snježnom vanja pogodnih lokaliteta, danas
pokrivaču i tek tada dolazi cvate na površini nešto manjoj od
do punog izražaja u zimskom stotinjak metara kvadratnih.
okruženju. Ova višegodišnja