Page 16 - Vinkovački list - 30.3.2018.
P. 16
VINKOVCI PETAK, 30.3.2018
Bogata trpeza u krugu obitelji Proljeće u Eohippusu okupilo veliki broj djece i roditelja
Slavonski Mališani u lovu na pisanice
uskrsni običaji
Konjički klub Eohippus
Uskrs je naš najveći kršćanski blagdan i do njega Vinkovci, po svojoj je društveno
se na ovim područjima uvijek jako držalo. Obitelj se – zabavnoj aktivnosti jedin-
okuplja oko bogatog stola, a na jelovniku su domaća stven u cijeloj Hrvatskoj i mnogi
i tradicionalna jela spravljena na tradicionalan način roditelji to prepoznaju, što se
vidi i po broju prijava za ovakve
Četvrtkom bi majke pekle događaje.
pogaču, petkom bi šarale jaja,
a subotom kuhale svetenje. Franjo Sorčik
Pečenje kruha nije bilo obično franjo.sorcik@novosti.hr
već bi se šarala uskrsna pogača,
te bi se nosila na svetenje i I ove godine preduskrsno vrijeme Sva djeca,
blagovala u uskrsno jutro. u konjičkom klubu „Eohippus“ vrlo nakon
Subotom se kuhalo svetenje: je zanimljivo i raznoliko. U klub je prebrojavanja
šunka, kulen, kobasica, slanina. na biciklu u subotu stigao Uskrsni jaja jahali
Stavljale su se i šljivove grančice. zeko, koji se nečega jako prepao pa su konje
Navečer se išlo u crkvu na su mu iz košare ispala sva jaja koja uz stručno
uskrsnuće, a najviše se radovalo je nosio, njih čak 300. U pronalsku vodstvo
uskrsnom jutru. jaja pomagalo mu je 48 malih zečića
koji su imali težak zadatak, jer su
Lea Dubračević jaja ispala u dubokoj travi. Ipak,
lea.dubracevic@novosti.hr nakon dugotrajne potrage djeca su
pronašla gotovo sva jaja. Najuspješ-
“Uskrsno jutro nudilo je bogat niji zečić je bio Marin Paklar s 20
stol jer se blagovalo svetenje: pronađenih jaja. Sva djeca, nakon
na stolu se nađe posvećena prebrojavanja jaja jahali su konje uz
pogača, šunka, kulin, slanina, stručno vodstvo.
jaja, kobasica, podlijevani sir
te mladi luk koji blaguje cijela Volonterke su pripremile
obitelj, ali obavezno je prvo uskršnju pinjatu u kojoj se nalazio
probati posvećene soli, pomoliti 1,5 kg slatkog iznenađenja koje je
se uskrslom Gospodinu i onda razveselilo sve, pa i Zeku. Naravno,
blagovati”, ističe Zvonimir Liščić, nezaobilazno je bilo i druženje s
predsjednik udruge Vinkovački konjima, te igra na otvorenom uz
šokački rodovi. Za uskršnji ručak animatore.
običaj je kuhati kokošju juhu,
kuhano kokošje meso i povrće Voditeljica kluba Marijana
sa sosom te pečenje, uglavnom Ač-Rapčan kako i sljedeće godine
svinjsko te brojne starinske torte. Zeko očekuje pomoć od svojih
malih pomagača, a do tada
Na Veliki četvrtak počinju volonteri i članovi kluba Eohippus
pripreme za Uskrs, poslije tri sata potrudit će se organizirati niz zani-
nije se diralo u zemlju te se išlo na mljivih radionica i druženja.
bogoslužje (misu) u crkvu.
Na Veliki petak osim posta,
važan običaj je bio šibarina ili običaj
nazvan “Šibanje Juda”. “Djeca su
od svojih starijih, djedova ili očeva
dobivali šibe urešene na karakte-
rističan način te bi se njima šibale
klupe ili podovi u crkvi kako bi se
istjerao “Juda” iz svih nas odnosno
kako bi dobro pobijedilo zlo”,
prenosi mr.sc. Ljubica Gligorević,
muzejska savjetnica Gradskog
muzeja u Vinkovcima. Osim toga
momci su se odijevali na ovaj dan
u posebna šokačka ruha i čuvali
Isusov grob.
Veliki petak zapovijedani je post
i nemrs, ali majke i žene pripremale
su hranu za bogatu Uskrsnu trpezu.
“Na Veliki petak žene su šarala jaja
starim načinima, voskom i uranja-
njem jaja u biljne kupke, ili su se
šare radile “grecanjem” po samoj
ljusci jaja”, nastavlja mr.sc. Gligo-
rević. Današnja najčešća tehnika
bojanja jaja u Slavoniji jeste
kuhanje jaja u lukovici s raznim
travnatim urescima koji ostave
trag listića ili neke travke na ljusci.
Na Veliku subotu se kuhala šunka,
kulin, kobasica, slanina. Navečer
se pripremala korpica za svetenje,
a ovaj dan karakterizira i posveta
vode i vatre koja se koristi tijekom
liturgijske godine unutar crkve.
U nedjelju ujutro uskršnja
korpica se nosila na svetenje. Tko
je stigao prvi kući sa svetenja, taj
je bio cijele godine najvrjedniji a
često su običaji i poslovice potvr-
đivale ovo pravilo.
Bogata trpeza u krugu obitelji Proljeće u Eohippusu okupilo veliki broj djece i roditelja
Slavonski Mališani u lovu na pisanice
uskrsni običaji
Konjički klub Eohippus
Uskrs je naš najveći kršćanski blagdan i do njega Vinkovci, po svojoj je društveno
se na ovim područjima uvijek jako držalo. Obitelj se – zabavnoj aktivnosti jedin-
okuplja oko bogatog stola, a na jelovniku su domaća stven u cijeloj Hrvatskoj i mnogi
i tradicionalna jela spravljena na tradicionalan način roditelji to prepoznaju, što se
vidi i po broju prijava za ovakve
Četvrtkom bi majke pekle događaje.
pogaču, petkom bi šarale jaja,
a subotom kuhale svetenje. Franjo Sorčik
Pečenje kruha nije bilo obično franjo.sorcik@novosti.hr
već bi se šarala uskrsna pogača,
te bi se nosila na svetenje i I ove godine preduskrsno vrijeme Sva djeca,
blagovala u uskrsno jutro. u konjičkom klubu „Eohippus“ vrlo nakon
Subotom se kuhalo svetenje: je zanimljivo i raznoliko. U klub je prebrojavanja
šunka, kulen, kobasica, slanina. na biciklu u subotu stigao Uskrsni jaja jahali
Stavljale su se i šljivove grančice. zeko, koji se nečega jako prepao pa su konje
Navečer se išlo u crkvu na su mu iz košare ispala sva jaja koja uz stručno
uskrsnuće, a najviše se radovalo je nosio, njih čak 300. U pronalsku vodstvo
uskrsnom jutru. jaja pomagalo mu je 48 malih zečića
koji su imali težak zadatak, jer su
Lea Dubračević jaja ispala u dubokoj travi. Ipak,
lea.dubracevic@novosti.hr nakon dugotrajne potrage djeca su
pronašla gotovo sva jaja. Najuspješ-
“Uskrsno jutro nudilo je bogat niji zečić je bio Marin Paklar s 20
stol jer se blagovalo svetenje: pronađenih jaja. Sva djeca, nakon
na stolu se nađe posvećena prebrojavanja jaja jahali su konje uz
pogača, šunka, kulin, slanina, stručno vodstvo.
jaja, kobasica, podlijevani sir
te mladi luk koji blaguje cijela Volonterke su pripremile
obitelj, ali obavezno je prvo uskršnju pinjatu u kojoj se nalazio
probati posvećene soli, pomoliti 1,5 kg slatkog iznenađenja koje je
se uskrslom Gospodinu i onda razveselilo sve, pa i Zeku. Naravno,
blagovati”, ističe Zvonimir Liščić, nezaobilazno je bilo i druženje s
predsjednik udruge Vinkovački konjima, te igra na otvorenom uz
šokački rodovi. Za uskršnji ručak animatore.
običaj je kuhati kokošju juhu,
kuhano kokošje meso i povrće Voditeljica kluba Marijana
sa sosom te pečenje, uglavnom Ač-Rapčan kako i sljedeće godine
svinjsko te brojne starinske torte. Zeko očekuje pomoć od svojih
malih pomagača, a do tada
Na Veliki četvrtak počinju volonteri i članovi kluba Eohippus
pripreme za Uskrs, poslije tri sata potrudit će se organizirati niz zani-
nije se diralo u zemlju te se išlo na mljivih radionica i druženja.
bogoslužje (misu) u crkvu.
Na Veliki petak osim posta,
važan običaj je bio šibarina ili običaj
nazvan “Šibanje Juda”. “Djeca su
od svojih starijih, djedova ili očeva
dobivali šibe urešene na karakte-
rističan način te bi se njima šibale
klupe ili podovi u crkvi kako bi se
istjerao “Juda” iz svih nas odnosno
kako bi dobro pobijedilo zlo”,
prenosi mr.sc. Ljubica Gligorević,
muzejska savjetnica Gradskog
muzeja u Vinkovcima. Osim toga
momci su se odijevali na ovaj dan
u posebna šokačka ruha i čuvali
Isusov grob.
Veliki petak zapovijedani je post
i nemrs, ali majke i žene pripremale
su hranu za bogatu Uskrsnu trpezu.
“Na Veliki petak žene su šarala jaja
starim načinima, voskom i uranja-
njem jaja u biljne kupke, ili su se
šare radile “grecanjem” po samoj
ljusci jaja”, nastavlja mr.sc. Gligo-
rević. Današnja najčešća tehnika
bojanja jaja u Slavoniji jeste
kuhanje jaja u lukovici s raznim
travnatim urescima koji ostave
trag listića ili neke travke na ljusci.
Na Veliku subotu se kuhala šunka,
kulin, kobasica, slanina. Navečer
se pripremala korpica za svetenje,
a ovaj dan karakterizira i posveta
vode i vatre koja se koristi tijekom
liturgijske godine unutar crkve.
U nedjelju ujutro uskršnja
korpica se nosila na svetenje. Tko
je stigao prvi kući sa svetenja, taj
je bio cijele godine najvrjedniji a
često su običaji i poslovice potvr-
đivale ovo pravilo.