Page 10 - Vinkovački list - 6.4.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 6.4.2018
Autohtona jela
Srnetina na
lovački
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske
županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost
Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova
je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije,
a za fotografiju za današnji recept Sanja Mijac
(srnetina na lovački s palentom). Prenosimo ih
uz jednostavnu poruku: U slast!
Divljač srneći hrbat, but divlje svinje,
paprikaš od zeca ili pečeni fazan
Jela od divljači predstavljaju samo su neka od jela koja ne treba
vrhunac srijemske kuhinje propustiti kad se budete upozna-
vali s okusima Srijema.
Lovstvo u Slavoniji ima dugu
tradiciju. Zabilježeno je da je prvi Uz umake od divljači tradicio-
lov u Slavoniji bio organiziran još nalno se poslužuju okruglice od
u 15. stoljeću, a već tada postojali kruha, takozvane lovačke knedle,
su i propisi koji su regulirali lov u valjušci od krumpirova tijesta
slavonskim šumama. (šufnudle) ili domaći široki rezanci.
Sva divljač koja se ovdje lovi Slatka preporuka: Uz meso
– divlja svinja, srna i jelen, zec i divljači odlično pristaju slatka-
fazan - prisutni su u gastronomiji sto-kiseli umaci od voća kao i
ovih prostora, i osobito cijenjeni. pekmez od šljiva ili brusnica!
Meso divljači priprema se ponaj-
prije za svečane prilike jer je, zbog
načina na koji se divlje životinje
hrane i žive u prirodi, njihovo meso
osobite kvalitete.
Nije stoga pretjerano reći da, u
nutritivnom smislu, jela od divljači
predstavljaju vrhunac srijemske
kuhinje. Čobanac od divljači (kom-
binacija srnetine i veprovine),
Srnetina na lovački žličica soli žlica pire rajčice noći ostaviti u hladnjaku. kruška. Kad meso omekša dodati
za pripremu: 2 dcl crnog vina Na masti popržiti luk, lovor list, pirea rajčice, podliti vinom i
Namirnice za 4 osobe: 2 glavice luka dodati meso i prepeći ga te dodati dinstati dok vino ne ispari a umak
1 kg srnećeg buta 1 naribana veća mrkva Priprema: naribanu mrkvicu, borovnice, dobije željenu gustoću.
za marinadu: borovnica žlica, desetak suhih Meso izrezati u deblje odreske suhe šljive, sol, papar i malo crvene Poslužiti uz knedle od kruha ili
1,5 dcl octa vinskog šljiva i staviti u marinadu od vinskog paprike. palentu.
1,5 dcl vode sol, papar i crvena paprika po želji octa, vode, soli i češnjaka te preko Može se dodati i jedna jabuka ili
Autohtona jela
Srnetina na
lovački
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske
županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost
Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova
je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije,
a za fotografiju za današnji recept Sanja Mijac
(srnetina na lovački s palentom). Prenosimo ih
uz jednostavnu poruku: U slast!
Divljač srneći hrbat, but divlje svinje,
paprikaš od zeca ili pečeni fazan
Jela od divljači predstavljaju samo su neka od jela koja ne treba
vrhunac srijemske kuhinje propustiti kad se budete upozna-
vali s okusima Srijema.
Lovstvo u Slavoniji ima dugu
tradiciju. Zabilježeno je da je prvi Uz umake od divljači tradicio-
lov u Slavoniji bio organiziran još nalno se poslužuju okruglice od
u 15. stoljeću, a već tada postojali kruha, takozvane lovačke knedle,
su i propisi koji su regulirali lov u valjušci od krumpirova tijesta
slavonskim šumama. (šufnudle) ili domaći široki rezanci.
Sva divljač koja se ovdje lovi Slatka preporuka: Uz meso
– divlja svinja, srna i jelen, zec i divljači odlično pristaju slatka-
fazan - prisutni su u gastronomiji sto-kiseli umaci od voća kao i
ovih prostora, i osobito cijenjeni. pekmez od šljiva ili brusnica!
Meso divljači priprema se ponaj-
prije za svečane prilike jer je, zbog
načina na koji se divlje životinje
hrane i žive u prirodi, njihovo meso
osobite kvalitete.
Nije stoga pretjerano reći da, u
nutritivnom smislu, jela od divljači
predstavljaju vrhunac srijemske
kuhinje. Čobanac od divljači (kom-
binacija srnetine i veprovine),
Srnetina na lovački žličica soli žlica pire rajčice noći ostaviti u hladnjaku. kruška. Kad meso omekša dodati
za pripremu: 2 dcl crnog vina Na masti popržiti luk, lovor list, pirea rajčice, podliti vinom i
Namirnice za 4 osobe: 2 glavice luka dodati meso i prepeći ga te dodati dinstati dok vino ne ispari a umak
1 kg srnećeg buta 1 naribana veća mrkva Priprema: naribanu mrkvicu, borovnice, dobije željenu gustoću.
za marinadu: borovnica žlica, desetak suhih Meso izrezati u deblje odreske suhe šljive, sol, papar i malo crvene Poslužiti uz knedle od kruha ili
1,5 dcl octa vinskog šljiva i staviti u marinadu od vinskog paprike. palentu.
1,5 dcl vode sol, papar i crvena paprika po želji octa, vode, soli i češnjaka te preko Može se dodati i jedna jabuka ili