Page 10 - Vinkovački list - 20.4.2018.
P. 10
RECEPT PETAK, 20.4.2018
Autohtona jela
Tačke - tačci
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske
županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost
Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova
je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije,
a za fotografiju tačaka s orasima za današnji
recept Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jednostavnu
poruku: U slast!
Voće vanjem u pekmeze ili voćne sirupe.
Pekmez od šljiva ukuhava se dugo
Premda lubenica, čisto dok hlađenjem ne postane toliko
botanički, spada među povrće, gust da se može rezati nožem.
na nju se ovdje gleda kao na kra- Takav je pekmez nezamjenjiv za
ljevsko ljetno voće kolače, recimo kiflice punjene
pekmezom, jer zbog svoje gustoće
Ako ste ljubitelj voća, u Slavoniju ne iscuri tijekom pečenja.
dođite krajem ljeta, kada je šareno
vrijeme berbe. Nigdje drugdje Pekmez ćete susresti u još
nećete naći bolji omjer cijene i jednom poznatom starinskom
kvalitete. U bogatim slavonskim jelu ovih prostora – tačci, taške ili
i srijemskim voćnjacima naći ćete taškrle različiti su nazivi za vrstu
stabla jabuka i šljiva, kruške i svježe tjestenine nalik raviolima,
trešnje, breskve i kajsije… koja se puni domaćim pekmezom,
pa kuhana poslužuje posuta
Ali osim stabala voća, među orasima, prezlama ili makom.
kojima dominiraju šljiva i jabuka,
još je jedna kultura vrlo zastuplje-
na na ovom području – uzgoj
lubenica, po kojima je osobito
poznato selo Ilača. Premda čisto
botanički, lubenica spada među
povrće, na nju se ovdje gleda kao
na kraljevsko ljetno voće – jede se
svježa za najvećih vrućina, treba
je tek dobro rashladati. Ostalo se
voće sprema i za zimnicu ukuha-
Tačke - tačci sol za pripremu i kuhanje 40 g razvučemo na oko 2 mm i kotačićem za prokuha stavimo tačke da se kuhaju oko
kiselo vrhnje 400 g rezanje režemo kvadratiće oko 3 – 4 cm i 20-tak minuta. Potom ih vadimo iz vode i
pustimo da se malo prosuše. stavljamo u posudu s makom ili orasima i
Namirnice za 10 osoba: šećerom.
Po želji punimo marmeladom ili
brašno ( glatkog 90% i oštrog 10% ) 900 g Priprema: pekmezom tako da se na jednu četvrtinu Uz vruće tačke poslužimo hladno kiselo
pune, drugom preklope, a krajevi s ukrasnim vrhnje koje po želji možemo dodatno lagano
jaja 4 kom Od brašna, jaja, malo masnoće i po kotačićem spoje. Pristavimo vodu koju posuti šećerom.
smo posolili i dodali malo ulja i kada voda
masnoća ( maslac, ulje, a može i mast) 150 g potrebi mlake vode zamijesimo tijesto i
mrvica isprženih 150 g pustimo ga da se odmara 30 minuta. Od
tijesta napravimo nekoliko loptica te tanko
Autohtona jela
Tačke - tačci
Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske
županije objavila je brošuru “Gastro umjetnost
Srijema i Slavonije” (2017.). Autorica tekstova
je Željka Klemenčić, za recepte se pobrinula
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije,
a za fotografiju tačaka s orasima za današnji
recept Sanja Mijac. Prenosimo ih uz jednostavnu
poruku: U slast!
Voće vanjem u pekmeze ili voćne sirupe.
Pekmez od šljiva ukuhava se dugo
Premda lubenica, čisto dok hlađenjem ne postane toliko
botanički, spada među povrće, gust da se može rezati nožem.
na nju se ovdje gleda kao na kra- Takav je pekmez nezamjenjiv za
ljevsko ljetno voće kolače, recimo kiflice punjene
pekmezom, jer zbog svoje gustoće
Ako ste ljubitelj voća, u Slavoniju ne iscuri tijekom pečenja.
dođite krajem ljeta, kada je šareno
vrijeme berbe. Nigdje drugdje Pekmez ćete susresti u još
nećete naći bolji omjer cijene i jednom poznatom starinskom
kvalitete. U bogatim slavonskim jelu ovih prostora – tačci, taške ili
i srijemskim voćnjacima naći ćete taškrle različiti su nazivi za vrstu
stabla jabuka i šljiva, kruške i svježe tjestenine nalik raviolima,
trešnje, breskve i kajsije… koja se puni domaćim pekmezom,
pa kuhana poslužuje posuta
Ali osim stabala voća, među orasima, prezlama ili makom.
kojima dominiraju šljiva i jabuka,
još je jedna kultura vrlo zastuplje-
na na ovom području – uzgoj
lubenica, po kojima je osobito
poznato selo Ilača. Premda čisto
botanički, lubenica spada među
povrće, na nju se ovdje gleda kao
na kraljevsko ljetno voće – jede se
svježa za najvećih vrućina, treba
je tek dobro rashladati. Ostalo se
voće sprema i za zimnicu ukuha-
Tačke - tačci sol za pripremu i kuhanje 40 g razvučemo na oko 2 mm i kotačićem za prokuha stavimo tačke da se kuhaju oko
kiselo vrhnje 400 g rezanje režemo kvadratiće oko 3 – 4 cm i 20-tak minuta. Potom ih vadimo iz vode i
pustimo da se malo prosuše. stavljamo u posudu s makom ili orasima i
Namirnice za 10 osoba: šećerom.
Po želji punimo marmeladom ili
brašno ( glatkog 90% i oštrog 10% ) 900 g Priprema: pekmezom tako da se na jednu četvrtinu Uz vruće tačke poslužimo hladno kiselo
pune, drugom preklope, a krajevi s ukrasnim vrhnje koje po želji možemo dodatno lagano
jaja 4 kom Od brašna, jaja, malo masnoće i po kotačićem spoje. Pristavimo vodu koju posuti šećerom.
smo posolili i dodali malo ulja i kada voda
masnoća ( maslac, ulje, a može i mast) 150 g potrebi mlake vode zamijesimo tijesto i
mrvica isprženih 150 g pustimo ga da se odmara 30 minuta. Od
tijesta napravimo nekoliko loptica te tanko