Page 8 - Vinkovački list - 11.5.2018.
P. 8
ETAK, 11.5.2018.

Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je 19. travnja obilježila 15. obljetnicu osnutka Hrvatskog kuharskog kupa

Uspješno je provedena 14. Zlatna jabuka,
a planovi za sljedeću već su u tijeku

U sklopu 22. Sajma zdravlja
u Vinkovcima obilježena je 15.
obljetnica osnutka Hrvatskog
kuharskog kupa, 14. Zlatne
jabuke.

Hrvoje Katona
hrvoje.katona@novosti.hr

Kako bi ih upoznala s kultur- P.C. Vinkoprom koji su posljed- kupa osvojio je Marin Pozder iz ku HKS-a Jozi Galetu uručena je Predsjedniku
no-povijesnim i turističkim zna- njih 15 godina pratili i podržava- restorana “Bedem” iz Varaždina. Lenta Akademika i Diploma HKA,
menitostima Vinkovaca, Udruga li Udrugu i Kup. Također, zahvalio a jedna od specifičnosti večeri bila Udruge KS VSŽ i
kuhara i slastičara Vukovarsko-sri- se kuharima i slastičarima koji su U ponudi se našlo oko 50 vrsta je aukcija torte u znaku Oriona i
jemske županije, 19. travnja orga- pronašli vremena i došli na HKK jela – od hladnih do slatkih – koje Jabuke od čokolade koju su učenici dopredsjedniku
nizirala je i upriličila za sve natje- 14. Zlatnu jabuku. su gosti imali priliku kušati, a u Srednje strukovne škole u Vinkov-
catelje i sudionike 14-tog izdanja fokusu 14. Zlatne jabuke bila su cima pripremili zajedno s mento- HKS-a Jozi Galetu,
Zlatne jabuke obilazak Grada. Na V. Domjenku zahvale sa jela od crne pasmine svinja, kao i ricom Marijom Bošnjak.
Prilikom šetnje Genscherovom svojim su se jelima predstavili šparoge i jabuke uz vrhunska vina Hrvatska kulinarska
ulicom, sudionici su posjetili Trg sljedeći restorani Vukovarsko-sri- Podunavlja. Glavna poruka ovogodišnje
dr. Franje Tuđmana, a nakon što jemske županije: “Nada”, “Srijem”, Zlatne jabuke bila je da odmah akademija uručila
su uz poprsje prvog hrvatskog “Gališa – catering”, “Bijela lađa”, Na svečanoj večeri, predsjedni- nakon ove započinje priprema za
predsjednika zapalili svijeće, “Lamut” i “Aquarijus”. Spomenuti ku Udruge KS VSŽ i dopredsjedni- jubilarnu 15. Zlatnu jabuku koja će je Lentu Akademika
imali su priliku pogledati stalni su tako prezentirali bogatu po programu i sadržaju biti znatno
postav Muzeja likovne umjetno- gastro ponudu iz ovih krajeva, a “Nadam se da će 15. Zlatna bogatija i različitija u odnosu na i Diplomu, prvu i
sti i Gradskog muzeja te šetnicu usporedno s njima, tvrtka Thermia jabuka biti vrhunac dosadaš- dosadašnje. U sljedećem izdanju
“ORION” na kojoj je ujedno održan iz Donjeg Miholjca s kuharima njeg napora, a onda od sljedeće, ove već tradicionalne manifestaci- jedinu istočno od
V. Domjenak zahvale s partnerom Udruge KS VSŽ predstavila je EKO 16. po redu, mijenjamo sustav je, organizatori će nastojati okupiti
“Thermia” iz Donjeg Miholjca. gastro opremu koja ne zagađuje rada jer moramo stalno raditi sve one kuhare koji su bili natje- Zagreba
okoliš. na inovacijama i opetovano catelji na 1. Zlatnoj jabuci koja se
15 godina Kuharskog kupa uvoditi nešto novo u manifesta- održala 2005. godini. Nasreću, bili su u krivu. Za sada
U Gradskoj je vijećnici u Vinkov- Na svečanoj večeri pred punom ciju, prije svega mlade” je na 15. Zlatnoj jabuci predviđen
salom gostiju i izlagača s 22. Sajma Mnogi su potonju smatrali Hrvatski kuharski kup za mlade,
cima netom prije domjenka održan zdravlja proglašeni su pobjednici šalom i događanjem kratkog a usporedno s njim trebao bi se
prijem za sve kuhare i natjecatelje 14. Zlatne jabuke. Prvo mjesto u trajanja, a takvom mišljenju išla je održati i revijalni dio predstav-
Kupa Zlatne jabuke. Počasne goste ovogodišnjem izdanju Kuharskog i činjenica da je održana 1. travnja. ljanja starijih kolega s 1. Zlatne
primili su i poželjeli im dobrodoš- jabuke.
licu dožupan Josip Dabro, ispred
Županije vukovarsko-srijemske “Još jedna uspješno održana
i ispred Grada Vinkovaca, viša Zlatna jabuka je iza nas, 14. put
stručna suradnica za protokol – po redu. Mladi kuhari dobili su
ured gradonačelnika, Katarina priliku istaknuti se svojim ino-
Alduk. vacijama i umjetnostima jer su i
oni umjetnici koji od autohtonih
Predsjednik Udruge kuhara namirnica sklapaju prije svega
i slastičara VSŽ Jozo Gale, tom ukusna jela, a u isto vrijeme oku
se prilikom zahvalio svim višim ugodna umjetnička djela.
instancama društveno politič-
kog života, kao i pokroviteljima. Nama je cilj tradiciju Zlatne
Posebno je istaknuo riječi zahvale jabuke ostaviti mladima u nasljed-
Županiji vukovarsko-srijemskoj na stvo, pružiti im podršku i prepu-
čelu sa županom Božom Galićem, stiti daljnji tijek njihovim idejama
Poglavarstvu grada Vinkovaca i inovacijama”, rekao je predsjed-
i donedavnom gradonačelni- nik Udruge KS VSŽ i dopredsjed-
ku, a sada saborskom zastupni- nik HKS Jozo Gale.
ku Mladenu Karliću te glavnim
pokroviteljima: HKS Podravka i

Međunarodna suradnja

Izgradnja regionalne mreže kroz turizam

U Iloku je održana jed- dunavski kulturni identitet i manjih gradova uz Dunav, povećati
nodnevna radionica u sklopu solidarnost. Jedan od ciljeva je njihovu atraktivnost i kompeti-
projekta „DANUrB“- DANube i kreiranje zajedničkog brenda tivnost prema većim, susjednim
Urban Brand, a u organizaciji kroz poticanje transnacionalnog gradovima. Jedan od rezultata
Vukovarsko-srijemske županije kulturnog povezivanja između projekta bit će i mobilna aplika-
naselja duž Dunava i istraživa- cija “Pocket guide” će se povezati
Lea Dubravčević nje neiskorištenog ili skrivenog sve kulturne podatke u specijalne
lea.dubravcevic@novosti.hr kulturnog i društvenog blaga ture koje će moći koristiti turisti.
radi većeg ekonomske i kulturne Na radionici je prisustvovao veliki
Vukovarsko-srijemska županija, koristi. Cilj je i osnivanje opsežne broj partnerskih organizacija,
u suradnji s vodećim partnerom na prostorno-kulturne mreže, te studenata iz država partnera.
projektu Sveučilištem tehnologije “Dunavske kulturne promenade” Tema radionice bila je procjena i
i ekonomije iz Budimpešte (BME), koja će povezivati sve gradove i dizajn otvorenih javnih prostora
te još 7 sveučilišta, 6 nacionalnih općine duž Dunava, ujedinjujući kao što su srednjovjekovna jezgra
instituta i nevladinih organizacija, ih u jedan turistički brend, nudeći grada Iloka, šetalište uz Dunav
8 turističkih poduzetnika i orga- tematske rute i razvoj mogućno- i ladanjsko imanje Principovac.
nizacija, 18 regionalnih i lokalnih sti koje mogu povećati broj posje- Studenti su ovom radionicom
samouprava iz 7 država, aktivno titelja i produžiti njihov boravak u dobili priliku naučiti kako orga-
provodi projekt „DANUrB“- tom području. Rezultati projekta, nizirati mrežu pješačkih prostora
DANube Urban Brand. Projekt kao nova Strategija i pilot-projek- u Iloku, te na taj način povećati
„DANUrB“ se financira iz Interreg ti, obećavaju donijeti bolji pristup aktivnost proučenog područja što
Dunavskog transnacionalnog kulturnim dobrima za ljude koji bi kao krajnji rezultat podignulo
projekta 2014.-2020., a ukupna već žive na tom području i veću samu vrijednost života u takvoj
vrijednost mu je 2,7 milijuna eura. ekonomsku korist temeljenu na sredini. Radionicu je vodila viša
Projekt će se provoditi do 30. lipnja povećanom interesu posjetite- savjetnica Upravnog odjela za
2019. godine. Glavni cilj projekta lja. Svrha razvoja novih tura, kao gospodarstvo i regionalni razvoj
je izgradnja regionalne mreže rezultata, je više približiti nedo- Vukovarsko-srijemske županije,
kroz turizam kako bi se osnažio voljno istraženu kulturno nasljeđe Helena Valentić.
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13