Page 10 - Vinkovački list - 8.6.2018.
P. 10
PETAK, 8.6.2018.

Hrvatske autoceste

Najčešći razlog prometnih nesreća je brzina

Promet na autocesta- posjetilo 18,5 milijuna stranih pokazuju da imamo jedne od što pokazuje izuzetnu sigurnost dodatnih 300 milijuna kuna. I
ma tijekom ljetnih mjeseci gostiju, a 85% dolazaka turista najboljih autocesta u Europi koje svih sudionika u prometu auto- najbolja prometnica bez odgovorne
izrazito je gust, stoga Hrvatske ostvareno je cestovnim prijevo- nude adekvatnu sigurnost i čijim cestama. Srednje visoku i visoku vožnje ne jamči sigurnost.
autoceste apeliraju na korisnike znim sredstvima. Najčešći razlozi se korištenjem na vrlo brz način stopu nema niti jedna dionica.
da zbog svoje i sigurnosti drugih teških prometnih nesreća su može stići na odredište. Studija je Za sigurnost prometa veliku
sudionika u prometu, načinom brzina i unatrag nekoliko godina pokazala da 96 % mreže autocesta Kako bi održali ili podigli razinu ulogu ima ljudski faktor stoga je
vožnje pokažu visoku razinu „distrakcija“, odnosno skretanje ima nisku i srednje nisku stopu sigurnosti korisnika u prometu, posebnu pažnju potrebno obratiti
odgovornosti, jer smo posljed- pažnje s vožnje, najčešće zbog prometnih nesreća, dok samo 4 % HAC će ove godine uložiti 90 na planiranje vožnje, ulazak i
njih dana, na žalost, svjedoci tri korištenja mobitela. Imajući u vidu dionica ima srednje nisku stopu, milijuna kuna u redovno održa- silazak s autoceste, ulazak i izlazak
izgubljena života u dvije teške visoke ljetne temperature koje na vanje dok će u izvanredno uložiti iz tunela, prilagođavanje brzine u
prometne nesreće na autocesti. duljim putovanjima bitno utječu različitim okolnostima, učinko-
na umor vozača, kao jednog od vito opažanje situacije u vožnji,
Željko Komljenović faktora rizika u prometu, savje- oznake i znakove upozorenja na
zeljko.komljenovic@novosti.hr tujemo češći odmor kao i opreznu autocesti. Vožnja autocestom
i odgovornu vožnju. Hrvatskim sigurnija je i udobnija od vožnje
Hrvatske autoceste podsjeća- autocestama kao društvu ostalim cestama.
ju da se tijekom turističke sezone sigurnost korisnika je najvažni-
zbog povećanog prometa na auto- ja, međutim sigurna vožnja auto- Na autocestama je najniži
cestama, na žalost povećava i broj cestom nije isključivo stvar samo stupanj ugroženosti s obzirom na
prometnih nesreća, stoga ističu dobre i kvalitetne prometnice. broj vozila, manje je prometnih
važnost odgovornog ponašanja nesreća, no kada se dogode, u
u vožnji s ciljem smanjenja broja Sigurnost na autocestama pravilu su s vrlo teškim posljedi-
prometnih nesreća te kako bi na Provedena je studija “Sigurnost cama. Podsjećaju vozače kako je
svoje odredište stigli sigurno. bitno često gledati na brzinomjer,
Samo prošle godine Hrvatsku je na autocestama”, a rezultati jer često nismo svjesni brzine
kojom vozimo.

Udomi me! Recept:
Pita od
trešanja

Mješanac, ženka, 6 godina Trešnje su ukusna ljetna poslastica. Dobar su Priprema:
Zlatni retriver, muški, 2 godine izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih
vlakana. Zbog bogatstva nutrijenata i umjerene  Nasjeckati hladan maslac na komadiće. Maslac mora ostati gotovo skroz tvrd! Rukom
količine kalorija, trešnje su odličan izbor za umiješati suhe sastojke – 500 g brašna, 100 g šećera u prahu i prstohvat soli. Suhim sastoj-
sve one koji paze na tjelesnu težinu. A ono što cima dodati maslac i brzim potezima vilice ga usitnjavati dok ne dobijemo sitne komadiće
svi pamtimo iz djetinjstva kako su i najslađe maslaca pomiješane sa suhim sastojcima. Dodati 2-3 jušne žlice vode. Umiješati prhko
sa susjedovog stabla...Domaće trešnje već tijesto rukama, energičnim pokretima dok ne dobijete kompaktni komad tijesta.
posljednjih nekoliko dana i tjedana dozrijele Zamotati tijesto u prozirnu foliju, dobro zatvoriti i staviti u hladnjak na barem 30 minuta.
su, a jedna od glavnih poslastice je pita od Podijeliti tijesto na dvije kugle – jednu nešto veću od druge. Lagano nabrašniti površinu i
trešanja. Ima puno izvedenica, a zajamčeno je valjak. Razvaljati tijesto na debljinu oko 4 do 5 milimetara. Tijesto za pokrov treba razva-
svaka i ukusna. ljati na promjer od 26 cm (veličina kalupa). Tijesto za dno treba razvaljati na veći promjer
kako bi pokrilo dno i kako bi se njime moglo obložiti stranice kalupa.
Sastojci: Uzeti cca 1 kg trešanja i izvaditi im koštice. Ubaciti trešnje u zasebnu posudu, dodati im
80-100 g šećera u prahu (po želji, ovisno o slatkoći trešanja) i 3 jušne žlice gustina. Dobro
Tijesto: protresti posudu. Obložiti dno i stranice kalupa većim dijelom tijesta. Ubaciti nadjev od
250g maslaca trešanja. Prebaciti preko nadjeva gornji sloj tijesta. Ubaciti u pećnicu prethodno ugrijanu
500 g brašna na 220 stupnjeva C. Peći 15 minuta.
100 g šećera u prahu Smanjiti temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peći još cca 25-30 minuta, odnosno koliko
prstohvat soli treba da pita dobije lijepu zlatnu boju.
malo vode
Nadjev:
1 kg trešanja
80- 100 g šećera u prahu
3 jušne žlice gustina

Labrador, muški, 1 godina

www.tip-top.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15