Page 10 - Vinkovački list - 13.7.2018.
P. 10
PETAK, 13.7.2018.

Aktivnosti Udruge kuhara i slastičara naše Županije u pravcu sve bolje i kvalitetnije promidžbe tradicijskih jela, te pripremanja i kuhanja istih

Jedna od najaktivnijih županijskih udruga

Udruga kuhara i slastičara kotličara, u kojoj će djelovati mjestima.
Vukovarsko-srijemske županije, isključivo kuhari amateri, zalju- “To nas sve obilježava kao
uz brojne druge aktivnosti, bljenici u kuhanje tradicijskih jela
aktivno djeluje i u pravcu sve u kotliću, kao što su čobanac, riblji jednu od najaktivnijih župa-
bolje i kvalitetnije promidžbe paprikaš, odnosno fiš, grah, gulaš, nijskih Udruga pri HKS-u. Naš
tradicijskih jela, odnosno jela od kiselog zelja i slična tradi- slijedeći zacrtani cilj za ovu godinu
načina pripremanja i kuhanja cijska jela koja se kuhaju na veliko je izdavanje drugog izdanja naše
istih, a sve kako bi bili što bliži i u kotlićima. kuharice Slavonsko-srijem-
izvornom načinu kuhanja i ski recopis. Ova naša kuharica,
služenja. U rad ove sekcije uključila se i ovom će prilikom doživjeti malu
Udruga kuhara naše Županije, te promjenu unutar sadržaja, na
Franjo Sorčik ovim putem poziva sve kuhare način da ćemo je obogatiti s
franjo.sorcik@novosti.hr amatere, zaljubljenike u kuhanje 20-tak tradicijskih jela te će imati
tradicijskih jela, da se odazovu posebno izdvojena jela od mesa
Na taj način obogaćuju i i učlane u navedenu sekciju pri Crnih pasmina svinja, jela od
gastro-turističku ponudu naše ovoj udruzi. Udruga će osigurati divljači, jela od šparoga, te jela
Županije, što su pokazali i u sklopu i organizirati edukacije za sve iz kotlića. I ova godina za nas će
14. Zlatne jabuke, organiziraju- zainteresirane, kao i odlaske na biti izuzetno bogata i aktivna, jer
ći Domjenak zahvale na Orionu u natjecanja, sve po propozicijama i pozvani smo na sudjelovanje u
Vinkovcima, promovirajući tradi- pravilima HKS-a. U tu svrhu, neki raznim gastro-turističkim mani-
cijska jela i EKO mobilnu kuhinju. njezini članovi, ove su godine već festacijama u više mjesta diljem
Zanimljivo je i to da je Hrvatski bili članovi ocjenjivačkih sudova u Hrvatske”, ističe predsjednik
kuharski savez, unutar svoje orga- pripremanju tih jela u Ivankovu, Udruge kuhara Vukovarsko-sri-
nizacije rada osnovao i Sekciju Vukovaru, Vođincima, Babinoj jemske županije Jozo Gale.
Gredi, Tovarniku i brojnim drugim

Udomi me! Recept: Hurmašice

Mješanac, muški, 1 godina Hurmašice su tijesto u obliku datulje što hurma i znači na turskom, natopljeno slatkim sirupom, takozvanim šerbetom. Ova
izvorna turska slastica došla je u naše predjele s turskim osvajačima, a ponajviše se udomaćila u BiH i prostorima koji graniče s
Mješanac u tipu Pekinezer, njom. S obzirom na to da su datulje bile omiljeno tursko voće, ali poprilično skupo, hurmašice su postale pristupačnija varijanta. U
ženska, 3 godine Turskoj su hurmašice prepoznatljiv slatkiš na trodnevnom festivalu slatkiša koji slijedi mjesec Ramazana.

TIJESTO

2 cijela jajeta
250 g maslaca
100 grama suhog kokosa (ili mljevenih oraha)
vrećica praška za pecivo
vrećica vanilin šećera

Količina navedenih sastojaka dovoljna je za jednu veliku ili dvije srednje
tepsije.
Jaja zajedno s maslacom umutiti vilicom i dodati jednu šalicu mlijeka,
toliko da se miješanje može nastaviti mikserom. Miješati mikserom dok se
smjesa ne sjedini, a prethodno dodati kokos i prašak za pecivo. U smjesu
tada postupno dodavati brašno, pritom miješajući rukom, dok smjesa ne
postane izuzetno tvrda, odnosno kada se u potpunosti prestane lijepiti za
ruke. Tvrdoća tijesta je ključna u pripremi hurmašica jer će se s premalo
brašna kolač raspadati.
Od tijesta praviti srednje velike loptice koje uz jednu stranu treba spljošti-
ti rukom i takve slagati u prethodno nauljenu tepsiju uz potreban razmak
jer se tijesto tijekom pečenja raširi i naraste.
Ovisno o jačini pećnice koju treba zagrijati do maksimalno 200 stupnjeva,
tijesto se peče dok ne porumeni jednako s jedne i druge strane. Ukoliko
tepsiju postavite niže u pećnici, imajte na umu da brže izgore s te strane.
Vruće hurmašice zalijevati hladnim šerbetom.

ŠERBET

vrećica vanilin šećera
10 manjih šalica šećera
12 manjih šalica vode
kriške limuna s korom

Kuhati šećer, vodu i limun do ključanja, potom smanjiti plamen na srednje
jaki i pustiti da se krčka otprilike 10 do 15 minuta. Kada je gotov, šerbet
ostaviti da se ohladi. Zalivene hurmašice treba pokriti drugom tepsijom
ili poklopcem tako da tijesto na toj temperaturi ravnomjerno upije sirup.
Optimalno ih pustiti da tako natopljene ostanu sat vremena.

Mješanci, 2 tjedna

www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15