Page 10 - Vinkovački list 23. studenog 2018.
P. 10
PETAK 23.11.2018.

Izvrstan uspjeh Irene Bunčić, učenice četvrtog razreda Srednje strukovne škole Vinkovci, koja je na europskom natjecanju osvojila vrijednu zlatnu medalju

Želja mi je otvoriti vlastitu slastičarnicu
Učenica Srednje strukovne učenica četvrtog razreda Srednje dodaje kako, naravno, voli slatko. natjecanju je sudjelovala jer je slas- dva različita pripravka od jabuka
škole, Irena Bunčić, bila je strukovne škole Vinkovci i jedina Iako se zapravo školuje za turistič- tičarstvo jedan od predmeta koji i hrskavi dio, a Irenin pobjednič-
jedina predstavnica Hrvatske predstavnica Lijepe naše. Irena ko hotelijerskog komercijalista, na pohađa. Za natjecanje u Nizozem- ki recept u cijelosti donosimo u
na godišnjoj konferenci- se natjecala u disciplini slastičar- skoj Irenu su predložile razredni- nastavku. Ove su godine natjeca-
ji Europskog udruženja ugo- stvo koja je okupila 34 učenika, ca Ankica Živić i profesorica Marija telji imali još jedan izazov, jer su
stiteljsko-turističkih škola. odnosno 17 timova iz 15 europskih Bošnjak, a očigledno je kako u tek prije samog natjecanja saznali
Ireni je ovo prvo natjecanje za zemalja. U timu je bila s Ceesom svojoj procjeni nisu pogriješile. dodatne namirnice za desert.
koje se pripremala od početka Lustom, učenikom iz Nizozem- Zadatak nije bio nimalo lagan, a
rujna, a s učenikom iz Nizozem- ske, a odličnim timskim radom Cilj ovog prestižnog natjeca- Irena je jedna od naših vrijednih
ske osvojila je zlatnu medalju u ostvarili su veliku prednost ispred nja bio je da se države ujedine. učenica koja je dokazala kako
disciplini slastičarstva. drugih natjecatelja i tako osvojili Prvog dana natjecanja prosud- se predan rad i upornost uvijek
zlatnu medalju. Za natjecanje se beno povjerenstvo formiralo isplate.Učenici Srednje strukovne
Josipa Haluška Irena pripremala od početka rujna, je timove spajajući učenike iz škole ovo je prvo natjecanje, ali
josipa.haluska@novosti.hr a pripremala ju je Ružica Šošić, različitih zemalja i s različitih kako kaže, nada se da nije i zadnje.
nastavnica slastičarstva iz Srednje govornih područja. Tada timovi “Zlatna medalja mi daje snagu da
U Leeuwardenu u Nizozemskoj strukovne škole Vinkovci. imaju 90 minuta da zajednički, na ostvarim svoj najveći san i to mi je
održana je nedavno godišnja kon- engleskom jeziku, osmisle slasticu samo poticaj da se još više trudim.
ferencija Europskog udruženja Ova marljiva i talentirana s obaveznim zadanim elementi- Cilj mi je prvo završiti srednju
ugostiteljsko-turističkih škola, u 18-godišnjakinja kaže kako joj je ma, napišu recepturu, a drugog školu, potom fakultet, pa da se u
čijem je članstvu više od 300 ugo- pečenje kolača oduvijek bilo zani- dana rade prema toj recepturi. Za životu mogu osamostaliti i postati
stiteljskih i turističkih škola iz mljivo. “Od malih nogu sam sa praktičan rad imali su dva sata, a ono što želim, a najveća želja mi je
cijele Europe. Na konferenciji je svojom bakom pekla kolače. To me ovogodišnja tema bila je izraditi jednoga dana otvoriti vlastitu slas-
sudjelovala i Hrvatska, a predstav- je oduvijek privlačilo, a posebno četiri jednaka deserta i poslužiti ih tičarnicu”, rekla nam je ambicio-
ljala ju je Irena Bunčić iz Ivankova, mi je zanimljivo bilo kako ukrasiti na četiri tanjura. Morali su sadrža- zna Irena.
torte i kolače”, ističe Irena te vati: biskvit, dvije različite kreme,

Udomi me!

Mješanac muški, 1 godina

Mješanac, ženka, 1 godina Recept:

Mješanac, ženka, 1 godina Biskvit s pinjolima i 20g vode U toplo mlijeko staviti otopljenu 50g maslaca
www.tip-tip.hr bademima 1 kom limete čokoladu i dodati želatinu. Još 4g ulja
+385 32 306 901 Jabuke izrezati na male kockice (od malo zagrijati i istresti u protvan 60g šećera
Sastojci: par kockica napraviti kašu), staviti te ostaviti u hladnjaku. Kad se 55g brašna
50g bjelanjaka lady fruit mirror, vodu i sok od ohladi izraditi mikserom i dodati 75g badema u prahu
70g šećera limete i skuhati slatko vrhnje 1,5g soli
20g brašna Bademi u prahu 100g Brašno, bademe u prahu, šećer, sol
Korica limete 1 kom Pinjoli 50g Pohane jabuke Mousse od čokolade i ulje izmiješati da se dobije tijesto.
100g badema u prahu Kidati male komadiće i staviti peći
1 kom korice od limete Sastojci: Sastojci:
50g pinjola 50g brašna 27g mlijeko + želatina Dekoracija od bijele čokolade
Izraditi bjelanjke i šećer, dodati 75g mlijeka 175g praline hazelnut
brašno, bademe u prahu i pinjole 12g žumanjaka 83g slatkog vrhnja Sastojci:
sve izmiješati i staviti peći 0, 5g praška za pecivo U toplo mlijeko staviti praline da 500g bijele čokolade
2 kom jabuke se otope, dodati želatinu i slatko Otopiti čokoladu i istresti ju na
Dekoracija od bjelanjaka 1l ulja vrhnje i staviti sve i hladnjak papir za pečenje te napravit tanki
1 žlica cimeta sloj. Zarolati i ostaviti i hladnjaku.
Sastojci: 1 žlica šećera Gel od limete
100g bjelanjaka Jabuke izrezati u krug i umočiti Slaganje na tanjur
100g šećera ih u smjesu od mlijeka, bjelanja- Sastojci: Biskvit (u sredini izrezati krug),
100g šećera u prahu ka, praška za pecivo. Pržiti u ulju 100g lady fruit mirror staviti dekoraciju od bijele
U ostale bjelanjke dodati šećer u i kada dobiju zlatno-žutu boju 2g želatine čokolade, u krug biskvita staviti
prahu i naribanu koricu limete uvaljati ih u mješavinu šećera i ½ korice od limete kompot od jabuke, kremu, mousse
staviti u dresir vrecicu. Napraviti cimeta ½ soka od limete od čokolade, popuniti s ostalom
male kuglice i staviti peći U lady fruit mirror staviti koricu i kremom. Sa strane staviti crumble,
Krema sok limete. Dodati želatinu i kratko kompot i dekoraciju od bjelanjaka,
Kompot od jabuke kuhati, zatim staviti u dresir pohane jabuke i pored 3 kapljice
Sastojci: vrećicu i u hladnjak gela od limete. Na vrh staviti listić
Sastojci: 145g mlijeka svježe mente i posuti ribanom
100g jabuka (kašica) 8g želatine Crumble Maslac čokoladom.
100g jabuka (kockice) 220g bijele čokolade
50g Lady fruit mirror 270g slatkog vrhnja Sastojci:
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15