Page 10 - Vinkovački list - 8. ožujka 2019.
P. 10
PETAK 8.3.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac u tipu pekinezera, Mirisna svijeća
muški, 1 godina od kave

Mješanac u tipu labradora, Kava može odlično poslužiti i za izradu mirisne svijeće.
muški, 2 godine
Potrebni sastojci:
1.  Mala papirnata šalica za kavu
2.  1-2 žlice iskorištene kave (soca)
3.  Papirnati ručnik
4.  1 šalica voska
5.  Fitilj
6.  Škare
7.  Mali lonac
8.  Mala metalna ili staklena zdjela za miješanje.

Postupak:
 
Dodaj 1 šalicu voska u metalnu ili staklenu zdjelu te ga zatim stavi iznad
malog lonca, koji je do pola ispunjen vodom. Zagrij vodu te čekaj da se
vosak otopi. To bi trebalo trajati oko 5 minuta. Papirnatu šalicu za kavu
dobro očisti i obriši te provjeri da je ona potpuno suha. Kavu zamotaj u
papirnati ručnik te ju dobro iscijedi. Fitilj postavi na sredinu papirnate
šalice, a zatim na dno dodaj kavu. Pola otopljenog voska posipaj po
kavi i ostavi 20-ak minuta da se stvrdne. Dio voska iskoristi pak za
stvaranje drugog sloja svijeće. No, prvo ga ohladi, a zatim pomiješaj
s kavom. Nemoj iskoristiti sav preostali vosak, jer će biti potreban još
jedan sloj. Ostatak voska još jednom otopi na isti način, kako je gore
opisano, a zatim ga nanesi u šalicu, kao treći sloj. Naravno, pazi da ne
prekriješ njime cijeli fitilj. Ostavi svijeću da se dobro ohladi, i to barem
1 sat. Škarama prereži papirnatu šalicu te izvadi svijeću iz nje.

Recept: Ruska pita

Sastojine za tijesto: Sastojine za nadjev:

21 dag glatkog brašna, 6 jaja,
14 dag maslaca, 14 dag šećera,
7 dag šećera, 14 dag mljevenih oraha,
1 žumanjak, 10 dag čokolade,
1 žlica ruma i 1 žlica krušnih mrvica i
1/2 praška za pecivo. 1 žlica ruma.

Mješanac, ženski, Sastojine za glazuru:
3 godine
7 dag šećera,
Mješanaci, 3 žlice vode,
2 mjeseca 7 dag čokolade i
10 dag maslaca.

Izrada tijesta:

Izmiješati 14 dag maslaca sa 7 dag šećera, 1 žumanjkom,
žlicom ruma i 1/2 praška za pecivo. Dodati 21 dag glatkog
brašna i zamijesiti tijesto. Podijeliti na dva dijela. Tepsiju
namastiti i pobrašniti. Razvaljati tijesta i jedno staviti na
dno tepsije. Na tijesto istresti nadjev, te odozgora staviti
drugi dio tijesta.

Izrada nadjeva:

Od 6 bjelanjaka istući čvrsti snijeg. Mikserom izraditi 14
dag šećera, žlicu ruma i 6 žumanjaka. Umiješati 10 dag
otopljene čokolade, te dodati 14 dag mljevenih oraha
i žlicu krušnih mrvica. U tako dobivenu smjesu žlicom
umiješati snijeg od bjelanjaka. Nadjev istresti na tijesto
u tepsiji. U zagrijanoj pećnici na 200°C oko 35 minuta.
Preko ohlađenog kolača preliti glazuru.

Izrada glazure:

Na laganoj vatri otopiti 3 žlice vode, 7 dag šećera i 7
dag čokolade. Kad se čokolada otopi, pojačati grijač, te
dalje kuhati uz stalno miješanje. Kad se počne zgušnja-
vati dodati 10 dag maslaca, te miješati na vatri dok se
maslac ne rastopi.

www.tip-tip.hr Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15