Page 24 - Vinkovački list - 19. travnja 2019.
P. 24
PETAK 19.4.2019.

Ponovljeni javni poziv Tradicionalni prehrambeni proizvodi i čuvanje kulturno i gastronomskog nasljeđa Od svih crkvenih
blagdana važnost hrane
Strukovno najviše se ističe upravo
na blagdan Uskrsa koji
Blagdanskaobrazovanje simbolički predstavlja
Na temelju odredbe članka 20. početak, kao i obnovu
života tako da i jela
Statuta Agencije za strukovno obra- potrošačka podržavaju tu tradiciju
zovanje i obrazovanje odraslih,
Zagreb, Amruševa 4, objavljuje se
sljedeći PONOVLJENI JAVNI POZIV
svim trgovačkim društvima, svim

ustanovama i drugim pravnim

osobama za organizaciju stručnoga
skupa za usavršavanje nastavni-
ka strukovnih predmeta u okviru
ESF-ova projekta „Modernizaci-

košarica skupljaja sustava stručnog usavršavanja
nastavnika strukovnih predmeta“.

Stručno usavršavanje osmišlje- Hrana oduvijek igra središnju ulogu u blagdanima, ali ipak,
važnost hrane najviše se ističe upravo na blagdan Uskrsa
koji simbolički predstavlja početak i obnovu života pa i jela
koja se u tom razdoblju pripremaju podržavaju tu tradiciju

no je kao dio aktivnosti ESF-ovog Za najveći kršćanski blagdan, a najčešće se blaguje juha, pečenje s koju ne jedu svaki dan. Blagoslovlje-
projekta “Modernizacija sustava Uskrs, sve se vrti oko tradicije krumpirima te obilje svježih salata i na ili ne, na svakom stolu sigurno je
stručnog usavršavanja nastavni- i naravno prigodne hrane, a hrena. Uskrs je od kad postoji vješto dobro došla zato vam donosimo pet
ka strukovnih predmeta”. Pravna vrhunac čini uskršnji doručak isprepleten s pučkim vjerovanji- namirnica s kojima je svaki uskršnji
osoba obavezna je započeti s odr- pri kojem se obično za stolom ma i običajima koja su postojala doručak potpun. Od svih teorija o
žavanjem stručnoga skupa u roku okuplja cijela obitelj. Većina na našim prostorima puno prije tome kako je bojenje jaja postalo
od 15 dana od dana potpisivanja nas upravo se njemu veseli zbog Svetog Trojstva. Bojana ili ispisana dio naše tradicije najdraža nam
ugovora, a sve ugovorne obveze šarenih pisanica i svježih pro- jaja, kao simbol novog života, je ona koja slavi dolazak proljeća,
dužna je ispuniti najkasnije do ljetnih namirnica. Post i nemrs plodnosti i buđenja proljeća, spre- odnosno novi život nakon zime te
15. srpnja 2019. godine. Pravna koji traju još od Pepelnice, kul- mljena bi bila u košaricu zajedno običaj da se tako ukrašena pokla-
osoba dužna je osigurati kvalite- miniraju na Veliki petak i subotu, s ostalom hranom koja će se naći njaju obitelji i prijateljima. Prije su
tan prostor za održavanje stručnog kako bi na Uskrs raskošni obroci na blagdanskom stolu i prekrivena se jaja bojala prirodnim bojama koje
skupa te najmanje jednog struč- zamijenili oskudni korizmeni ukrasnim stolnjakom, a nakon bla- bi se dobivale od kora luka, cikle ili
njaka kvalificiranog za održava- jelovnik. goslova trebala su što prije stići u peršina. Danas postoji puno više
nje stručnog skupa. Stručni skup dom. Putovanje od crkve do kuće načina kako ih obojiti ili oblijepi-
se može organizirati za nastavni- Željko Komljenović pretvorilo bi se u pravo natjecanje ti, no mnogi se još uvijek drže tra-
ke najmanje jednog, a najviše tri zeljko.komljenovic@novosti.hr jer se prije vjerovalo da će žena koja dicionalnih metoda ukrašavanja.
obrazovna sektora. Rok za dostavu stigne prva u svoj dom u narednoj Uz jaja uskršnji stol nezamisliv je
prijave je 8. svibnja 2019. godine Osobitu čar Uskrsa čini jutarnji godini prednjačiti u svemu; u poslu, bez šunke. Najčešće onu dimljenu
do 12:00 sati. Na web stranicama blagoslov jela. Tradicija blagosliv- ali i privatnom životu. I njihovi samo skuhamo, no tradicionalno se
Agencije za strukovno obrazova- ljanja hrane najrasprostranjenija je muževi bili su praznovjerni pa su ovakva šunka za Uskrs još peče u
nje i obrazovanje odraslih možete upravo među slavenskim narodima. čekali svoje žene pred crkvom i kruhu. Po običaju kuha se ili peče
pronaći tekst Javnog poziva sa svim U pletenu košaru se najprije stavlja zaprežnim kolima jurili put kuće. u subotu, a pri kraju kuhanja pored
potrebnim informacijama. Prijava ubrus, a zatim hrana: šunka, kulen Nakon žestoke utrke sve bi košarice nje bi se stavila kuhati jaja. Ovakva
se OBVEZNO vrši putem obrasca kao simbol obilja i nagrada za posnu naposljetku stigle do svog stola, za šunka od davnina se sljubljivala
za prijavu kojeg možete pronaći na zimu, jaja, vino ili rakija, hren (koji kojim su ih čekali ukućani umiveni, s kuhanim jajima, mladim lukom
istoj. N.Ž predstavlja gorčinu Kristove muke), sređeni i spremni na kušanje hrane i svježe ribanim hrenom. Ovom
mladi luk, sol i domaći kruh (za malo ‘težem’ doručku nego što
MORH objavio novi natječaj prosperitet i zdravlje - kruh pred- Bogatija košarica ove smo svakodnevno navikli, svježinu
stavlja težak rad, a sol štiti od pro- godine iznosi 1.824,43 daju rotkvice i mladi luk. Mnogi
350 vojnika padanja). Hrana koja se nosi na kn, srednja košarica iznosi od nas ove namirnice cijelu zimu
i mornara blagoslov se uobičajeno prekriva 1.225,45 kn, a skromna čekaju kao ozebli sunce, a njihovim
vezenim ubrusima. Blagoslovlje- košarica 703,28 kn. dolaskom znamo da smo na samom
MORH je raspisao natječaj za na hrana jede se u krugu obitelji za Vrijednost bogate košarice pragu proljeća tako da će se sigurno
ugovorni prijam 350 kandidata doručak pri čemu je naglasak upravo povećana je 100 kn, naći na svakome stolu. Ovi vjesnici
za vojnika/mornara u vojničku na obilju hrane kako bi se prikazao srednje za 1 kn, a skromne proljeća svojom ljutinom, ali i
službu u trajanju od dvije godine, završetak posta i korizme. Staro je za 40 kn slatkoćom odlično se slažu sa svim
a kandidati će biti raspoređeni u vjerovanje da se mrvice i ostaci koji prije navedenim uskršnjim delicija-
skladu sa stečenom vojnostruč- se nisu pojeli nisu smjeli baciti već ma. Povodom najvećeg kršćanskog
nom specijalnosti te mjestom zakopati, spaliti i sl. Uskršnji ručak blagdana Uskrsa u Palači Srijem u
službe sukladno potrebama OS također se provodi u krugu obitelji, Vukovaru u organizaciji Vukovar-
RH. Početak službe je 14. svibanj
2019., a probni rad traje šest
mjeseci. Posebni uvjeti za prijam su:
najmanje završeno srednjoškolsko
obrazovanje, najviše navršenih 30
godina života do kraja 2019. godine
te uspješno završen program dra-
govoljnog vojnog osposobljava-
nja ili odslužen vojni rok. Prijave s
dokazima o ispunjavanju uvjeta iz
natječaja podnose se područnom
odsjeku za poslove obrane prema
mjestu prebivališta kandidata/
kandidatkinje ili Središnjici za
upravljanje osobljem, Ilica 256,
10 000 Zagreb, u roku10 dana od
dana objave natječaja u Narodnim
novinama. Informacije o natječaju
mogu se dobiti i na internetskoj
stranici Ministarstva obrane RH,
tel. 01/3784-812 i 01/3784-813 te
u područnim odjelima za poslove
obrane i područnim odsjecima za
poslove obrane.NŽ
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29