Page 10 - Vinkovački list - 7. lipnja 2019.
P. 10
PETAK 7.6.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac, muški, Balzam za usne
2 godine
Sa samo nekoliko jednostavnih sastojaka i malo
Samojed, ženka, kipuće vode, imate svoj vlastiti balzam za usne!
2 godine Recept za balzam za usne s lavandom

ŠTO JE POTREBNO:
Kuglice od pčelinjeg voska
100 g kokosovo ulje
100 g shea maslac
100 g kakao maslaca
5 kapi eteričnog ulja lavande
okrugli spremnici za balzam za usne
staklena mjerna posuda
velika posuda za smjesu koju mutite na pari

UPUTE:
Korak 1: Izvažite pčelinji vosak, kokosovo
ulje, shea maslac i kakao maslac i stavite ih u
posudu.
Korak 2: Napunite 1/3 lonaca za kuhanje s
vodom i pustite vodu da prokuha.
Korak 3: Nakon što voda proključa, stavite
staklenu posudu sa sastojcima u središte velike
tave.
Korak 4: Promiješajte svakih nekoliko minuta
dok se sve ne otopi.
Korak 5: Kada se sve otopi, sklonite s pare i
pustite da odstoji 3 minute.
Korak 6: Dodajte eterično ulje lavande i promi-
ješajte.
Korak 7: Sipajte smjesu u posude za balzam za
usne i pustite da se ohlade prije zatvaranja.
Pazite da ne prepunite.
Korak 8: Nakon što se balzam za usne ohladi,
možete staviti poklopce.
Spremni ste za korištenje svog prvog balzama!

Recept: Rolat s pekmezom

Mješanac, ženska, Sastojine za biskvit:
1 godina
5 jaja,
Mješanac, muški, 5 žlica šećera,
1 godina 1 vani li šećer,
1/2 praška za pecivo, 5 žlica mekog brašna

Ostale sastojine:

Pekmez od kajsija za namaz, te šećer u prahu za ukrašavanje

Izrada biskvita:

Od 5 bjelanjaka izlupati čvrsti snijeg. Dodati 5
žlica šećera, 1 vanili šećer, 1/2 praš­ ka za pecivo i
5 žumanjaka, te dalje miješati mikserom. Na kraju
umiješati 5 žlica glatkog brašna. Namastiti veliku
tepsiju od štednjaka, staviti foliju, i nju namastiti
i pob­rašniti. Smjesu istresti u tepsiju i peći
15-20 minuta na 200° C. Kad je pečeno izvaditi
iz pećnice, te ostaviti da stoji desetak minuta.
Još toplo zarolati skupa s folijom i ostaviti da se
potpuno ohladi.

Završna obrada:

Ohlađen rolat razmotati, skinuti foliju i namazati
pek­mezom od kajsija, te ponovno zarolati.
Odozgora posuti še­ćerom u prahu. te ostaviti da
stoji desetak minuta. Još toplo zarolati skupa s
folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

www.tip-tip.hr Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15