Page 10 - Vinkovački list - 9. kolovoza 2019.
P. 10
PETAK 9.8.2019.

Udomi me! Uradi sam...

Mješanac, muški Domaći limunski
1 godina ocat za čišćenje

Mješanac, ženka, Domaći limunski ocat je sjajno univerzalno sredstvo za
8 mjeseci čišćenje. Dodavanje ljuskica citrusa smanjuje oštar miris octa
zamjenjujući ga svježim mirisom.
Jednostavno stavite kore (bez voća) u veliku staklenu posudu i
prekrijte bijelim ocatom.
Nakon otprilike tjedan dana mirisni ocat možete sipati u bocu
sa sprejom.
Koristite mješavinu 1/2 octa na 1/2 vode. Možete ga koristiti
izravno bez dodavanja vode ili možete pomiješati 1/3 octa u
2/3 vode ako vam je draže malo razrijeđeni.
Zašto domaći limunski ocat?
Bijeli ocat sadrži octenu kiselinu i izvrsno se bavi uklanjanjem
ostataka sapuna i taloga vode/minerala. Dovoljno je jaka
da ubije neke klice, ali ne podnosi velike dječake poput
salmonele.
Dodavanje mirisa limuna čini da miriše bolje.
Načini upotrebe domaćeg limunskog octa
Čišćenje prozora i stakla
Brisanje kroma u kuhinjskim i kupaonskim elementima
Čišćenje mikrovalne
Čišćenje kuhinjskih odvoda. Prvo dodajte malo sode bikarbone.
Zatim ulijte malo octa i promatrajte reakciju.
Uklanjanje naslaga na glavama za tuširanje. Stavite u vrećicu i
unutra uronite tuš. Pričvrstite gumicom i ostavite nekoliko sati.
Uklanjanje ljepila i naljepnica.
Mjesta koja treba izbjegavati koristiti domaći limunski ocat
Kamene ploče i podovi kao što su granit, mramor.
Drveni namještaj ili podovi.

Recept: Keks Salama

Mješanac, ženka, Sastojine:
2 godine 1 list oblatne,
12,5 dag maslaca ili
Mješanac, muški, margarina, 12,5 dag petit keksa, 12,5 dag
8 mjeseci šećera,
12,5 dag čokolade za kuhanje i
1 jaje
Priprema:
Smočiti kuhinjsku krpu, na nju staviti oblatnu.
Zavrnu­ti preko oblatne kuhinjsku krp­ u kakot bi
oblatna omekšala da se može motati.
Izrada nadjeva:
Pjenasto izmiješati 1 jaje i 12,5 dag šećera,
dodati 12,5 dag čokolade i na pari kuhati.
Kad se počne zgušnjavati doda­ti 12,5 dag
margarina i dalje na pari kuhati dok se
margarin ne otopi. U tu smjesu dodati 12,5
dag petit keksa, kojeg smo prethodno zdrobili
oklagijom. Sve skupa izmiješati i ostaviti da se
hladi.
Završna obrada:
Mlačan nadjev razmazati na oblatnu i smotati.
Ostaviti na hlađenje barem pola dana. Najbolje
je napraviti danas za sutra.

www.tip-tip.hr Mira Takšić: Mirini vinkovački kolači
+385 32 306 901
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15