Page 15 - Vinkovački list - 16. kolovoza 2019.
P. 15
AK, 16.8.2019. SLAVONIJA 15

Ljeto i rana jesen vrijeme je kada se zreli i mirisni plodovi pretvaraju u slasne voćne namaze po starim, ali i novim suvremenim metodama

Slatki voćni

namazi koje

sadržava

svaka zimnica
U postupku pripreme mijenjala se većinom samo količina
šećera koja se dodaje na jedan kilogram odabranog voća

Sezona za pripremu zimnice gotovo i ne dodaje”, podijelila je se obično kuha dugo, dodaje mu Tamno
je već počela, a mi ćemo se s nama domaćica iz Retkovaca se malo šećera (najčešće oko bobičasto
bazirati na pripremi džemova, Dubravka Stojić. Količina šećera 20%) ili se šećer uopće ne dodaje. voće, višnje,
marmelada i pekmeza. Na koja se dodaje ovisi i o vrsti voća Za razliku od džema koji se maline,
našim tržnicama i u vrtovima koje se ukuhava, odnosno o udjelu obično kuha od jedne vrste voća, marelice,
obilje je voća čije se vrijeme pektina koji je prirodni zgušnjivač pekmez može biti od jedne ili od šljive, šipak,
dozrijevanja samo izmjenjuje. u voću. Također, ovisi i o sklonosti više vrsta voća. Prema definici- jagode,
To su jagode, marelice, trešnje, domaćice da koristi dodatno ji, pekmez je proizvod odgova- smokva,
šljive, maline i kupine. No, prije sredstvo za želiranje i vremenu rajuće gustoće proizveden uku- samo su
nego što počnete puniti svoje koje je spremna provesti ispred havanjem voćne pulpe i/ili voćne neke od vrsta
teglice najprije ćemo objasniti štednjaka. Džem je proizvod od kaše jedne ili više vrsta voća, sa voća koje
što je džem, što marmelada, a ukuhanog cijelog ili krupnije ili bez dodatka šećera. Svejedno se najčešće
što pekmez. rezanog voća s korom koje se o kojoj se vrsti ukuhanog voća ukuhavaju
ukuhava kraće nego pekmez radi, prilikom pripreme bitno je u našim
Nikolina Živković i marmelada i stoga je rjeđe da se uvijek koriste svježi, zdravi kuhinjama
nikolina.zivkovic@novosti.hr gustoće i ima vidljive komade plodovi, koji nisu zahvaćeni
voća. Marmelada nema vidljive procesom kvarenja i sadrže sve
“U postupku pripreme mijenjala komade jer se obično protisku- bitne sastojke, a dovoljno su
se većinom samo količina šećera je i potpuno usitnjava ta na kraju zreli za upotrebu nakon što se
koja se dodaje na kilogram voća. predstavlja gustu smjesu. Pekmez očiste, odstrane oštećeni dijelovi,
Nekada se dodavalo i po kila šećera peteljke, koštice i druge nečistoća.
na kilu voća, a s vremenom i smo Količina šećera koju je Količina šećera koja se dodaje
saznali za štetnost prekomjernog dozvoljeno dodati u ovisi u vrsti voća, a smjesi se
korištenja šećera, pa se količina pekmez iznosi najviše do može dodavati i kora citrusa koja
šećera smanjuje. Današnje 25% u odnosu na ukupnu je bogata pektinom za lakše zguš-
domaćice često koriste značajno količinu potrebnog voća njavanje, vanilija, vina i likerska
manje količine šećera, a kod nekih vina, jaka alkoholna pića, začini,
vrsta voća poput šljiva šećer se orašasto voće i aromatično bilje.
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20