Page 10 - Vinkovački list - 1. siječnja 2020.
P. 10
PETAK 3.1.2020.

Udomi me! Uradi sam...

Maska od jabučnog
octa za čistu kožu

Mješanci, ženski Jabučni ocat jedan je od takvih višenamjenskih
9 mjeseci proizvoda koji koristi u kući, zdravlju i ljepoti!
Ako se uzima interno i primjenjuje lokalno, ima
Mješanac, muški, velike prednosti detoksikacije!
2 godine Jabučni ocat - Ima svojstva uravnoteženja pH-a.
Njegova antimikrobna i protuupalna svojstva
pomažu u liječenju akni, začepljenih pora i
mrlja.
Aloe vera gel - ima umirujuće, protuupalne,
pročišćavajuće i hidratantne učinke na kožu.
Ulje čajevca - Dobro je poznato ulje protiv akni.
Ima antibakterijska i antiseptična svojstva koja
se bore s kožnim problemima i održavaju kožu
čistom i čistom.
Stvari koje su vam potrebne:
2 žlice gela aloe vere (svježeg ili komercijalnog)
1 žlica organskog sirovog jabučnog octa
5 kapi ulja čajevca
Smjerovi: U zdjelu dodajte aloe gel i
jabučni ocat. Dodajte u ulje čajevca i dobro
promiješajte.
Nanesite debeli sloj toga na očišćenu kožu
četkom ili pamučnom kuglom i ostavite da
odstoji 30 minuta prije nego što je operete.

Recept: Germknedle

Mješanac, muški,
6 godina

Mešanac, muški, Sastojci za tjesto: Preljev:
3 godine
500 grama glatkog brašna četiri žumanjka
www.tip-tip.hr 15 grama kvasca 200 grama šećera
+385 32 306 901 220 mililitara mlijeka 200 mililitara mlijeka
dva jaja 15 grama maslaca
50 grama maslaca 200 grama badema
žličica šećera ekstrakt vanilije/
pola žlićice soli vanilin šećer
mak za posipanje
pekmez od šljiva za punjenje

Priprema:

Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s jednom žlicom šećera i ostavite da stoji 20-ak minuta. U posudi izmješajte brašno i ostatak
mlijeka, jaja i maslac (koji ste prethodno otopili). Na kraju dodajte kvasac i još malo promiješajte. Zatim zamijesite glatko tijesto i ostavite
da stoji pola sata, kako bi naraslo. Kad se tijesto udvostruči, na radnoj ga površini podijelite na četiri dijela. Od svake četvrtine napravite
po četiri okruglice i svaku po želji napunite pekmezom od šljiva. Tako napunjene knedle ostavite stajati još 20-ak minuta, pa ih skuhajte u
vreloj vodu u koju ste prethodno dodali prstohvat soli. Prije kuhanja svaku knedlu obavezno probušite štapićem ili čačkalicom (na nekoliko
mjesta), kako ne bi previše narasla. Knedle kuhajte deset minuta, ali ih usred kuhanja nekoliko puta okrenite žlicom.
Preljev pripremite tako da sve sastojke umutite mikserom i njime prelijte knedle. Možete ih, ali i ne morate, posipati makom – a ako želite,
možete dodati i neke druge dodatke, poput mljevenih badema, lješnjaka, mrvica čokolade…
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15