Page 15 - Vinkovački list - 28. velljače 2020.
P. 15
AK, 28.2.2020. VINKOVCI 15
Početna konferencija projekta Autentični gastronomski okus za održivi socio-ekonomski razvoj prekogranične regije pod nazivom “Panonnia Gourmet”
Osim u Vin- zaciju Šokačkog stana i opremanje
kovcima, “Gourmet Centra”.
jedan centar
osvanut će „Projekt se odnosi na obnav-
i u Vrdniku ljanje PIK-ovog stana gdje će biti
u Srbiji, na oformljena gourmet akademija,
čemu rade gdje će se provoditi edukacije
partneri iz vezane uz gourmet turizam, a
Srbije Turi- s ciljem jačanja turizma u ovoj
stička organi- regiji, odnosno s ciljem mapiranja
zacija općine lokalnih resursa, autentične hrane
Irig i Sveučili- ovog područja kako bi se pro-
šte Educons movirao i unaprijedio turizam“,
pojasnila je Marina Hodak Doma-
Gourmet centar u ćinović, voditeljica projekta.
Vinkovcima ključan Ukupna vrijednost projekta
je 1.410.837,72 eura te je sufi-
je za razvoj turizma nanciran sredstvima EFRR I IPA
Ukupna vrijednost projekta je 1.410.837,72 eura i sufinanciran je sredstvima II. Fondova Europske unije, u
EFRR I IPA II. Fondova Europske unije, u iznosu 917.044,49 eura ili 65% iznosu 917.044,49 eura ili 65%.
Razdoblje provedbe projekta je
U prostorijama PIK-ovog ranjem zajedničkog brenda „Eat će sigurno doprinijeti tome da svi te dodao kako je Grad prepoznao 24 mjeseca do 15. prosinca 2021.
stana održana je početna kon- Pannonia“ za promociju novo koji dođu u grad mogu Vinkovce da turizam može postati jedan od godine, a glavni cilj je osnivanje
ferencija projekta Autentični razvijenih turističkih proizvoda vidjeti i kroz gastronomski dio. osnovnih pokretača razvoja te se dva Gourmet centra. Osim u Vin-
gastronomski okus za održivi kroz dva gastronomska centra u Osim što ćemo ovdje propagirati uključuje i podržava sve projekte kovcima, jedan centar osvanut
socio-ekonomski razvoj pre- Vrdniku i Vinkovcima. Projekt našu kuhinju, dobit ćemo i jedno vezane za turizam. će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu
kogranične regije pod nazivom je već počeo s administrativnim izletište koje će biti nadograđeno s rade partneri iz Srbije Turistička
“Panonnia Gourmet” koji će dijelom, a sada ulazi u fazu potrage projektom poučnih staza ove šume Uz Grad Vinkovce, Agencija organizacija općine Irig i Sveuči-
Vinkovce obogatiti za gastro- izvođača radova te uređenja ovog koja se sama naslanja na PIK-ov za razvoj i investicije grada lište Educons.
nomski centar. prekrasnog prostora – od krova do stan“, istaknuo je na konferen- Vinkovaca VIA igrat će značajnu
opreme koja će biti dio centra. ciji gradonačelnik Ivan Bosančić ulogu u povezivanju prehrambene „Ova konferencija je vrlo
Josipa Haluška industrije s turističkim sektorom. značajan događaj za sve nas
josipa.haluska@novosti.hr „Ovo je jedna od ključnih stvari Cilj projekta je razvijanje Uspostavit će lokalne proizvodne partnere. Ona nije samo prvi u
koje će doprinijeti razvoju turizma inovativne i integrirane sustave i uvesti brendiranje pro- nizu događaja koji ćemo uspješno
Cilj ovog projekta je razvijanje u Vinkovcima. Građane Vinkovaca turističke proizvode i jektnog područja kao prepoznat- realizirati u okviru ovog projekta,
inovativne i integrirane turistič- čeka novi prostor gdje će moći promicanje regionalnog ljive kulinarske turističke desti- ona je obilježila službeni početak
ke proizvode i promicanje regio- doći uživati u prirodi, ali i učiti gurmanskog turizma nacije temeljene na resursima kreiranja zajedničke gastronom-
nalnog gurmanskog turizma stva- o našoj tradiciji i kulturi. Volimo i regionalnim specifičnostima, sko-turističke ponude koju naše
se nazvati prijestolnicom tradi- kulturnoj baštini i tradiciji, a prekogranično područje do sada
cijske kulture, a ovo je nešto što odgovorna je i za obnovu i revitali- nije imala. Pred nama je jedan
veliki izazov, ali i sjajna suradnja
koja će sigurno otvoriti i nove
prilike“, rekla je Vladica Vojinović
ispred Sveučilišta Educons.
Kako su pojasnili partneri na
projektu, gastronomski turizam
iskustveno je putovanje u gastro-
nomsku regiju zbog rekreacije ili
zabave, što uključuje posjete pro-
izvođačima hrane, gastronomske
festivale, poljoprivredna tržišta,
kuharske revije i demonstracije,
kušanje kvalitetnih prehrambe-
nih proizvoda i ostale turističke
aktivnosti vezane uz hranu.
Posljednjih godina gastronom-
ski turizam znatno je porastao i
postao jedan od najdinamični-
jih i najkreativnijih segmenata
turizma, stoga cilj ovog projekta
nije samo razviti inovativne i
integrirane turističke proizvode i
promicati regionalni gastronom-
ski turizam, nego i sveukupno
povećati atraktivnosti prekogra-
nične regije.
Konferenciju je svojim
nastupom uveličala muška
pjevačka grupa “Lipa” iz
Vinkovaca koja je krajem prošle
godine proslavila 35 godina dje-
lovanja.
Početna konferencija projekta Autentični gastronomski okus za održivi socio-ekonomski razvoj prekogranične regije pod nazivom “Panonnia Gourmet”
Osim u Vin- zaciju Šokačkog stana i opremanje
kovcima, “Gourmet Centra”.
jedan centar
osvanut će „Projekt se odnosi na obnav-
i u Vrdniku ljanje PIK-ovog stana gdje će biti
u Srbiji, na oformljena gourmet akademija,
čemu rade gdje će se provoditi edukacije
partneri iz vezane uz gourmet turizam, a
Srbije Turi- s ciljem jačanja turizma u ovoj
stička organi- regiji, odnosno s ciljem mapiranja
zacija općine lokalnih resursa, autentične hrane
Irig i Sveučili- ovog područja kako bi se pro-
šte Educons movirao i unaprijedio turizam“,
pojasnila je Marina Hodak Doma-
Gourmet centar u ćinović, voditeljica projekta.
Vinkovcima ključan Ukupna vrijednost projekta
je 1.410.837,72 eura te je sufi-
je za razvoj turizma nanciran sredstvima EFRR I IPA
Ukupna vrijednost projekta je 1.410.837,72 eura i sufinanciran je sredstvima II. Fondova Europske unije, u
EFRR I IPA II. Fondova Europske unije, u iznosu 917.044,49 eura ili 65% iznosu 917.044,49 eura ili 65%.
Razdoblje provedbe projekta je
U prostorijama PIK-ovog ranjem zajedničkog brenda „Eat će sigurno doprinijeti tome da svi te dodao kako je Grad prepoznao 24 mjeseca do 15. prosinca 2021.
stana održana je početna kon- Pannonia“ za promociju novo koji dođu u grad mogu Vinkovce da turizam može postati jedan od godine, a glavni cilj je osnivanje
ferencija projekta Autentični razvijenih turističkih proizvoda vidjeti i kroz gastronomski dio. osnovnih pokretača razvoja te se dva Gourmet centra. Osim u Vin-
gastronomski okus za održivi kroz dva gastronomska centra u Osim što ćemo ovdje propagirati uključuje i podržava sve projekte kovcima, jedan centar osvanut
socio-ekonomski razvoj pre- Vrdniku i Vinkovcima. Projekt našu kuhinju, dobit ćemo i jedno vezane za turizam. će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu
kogranične regije pod nazivom je već počeo s administrativnim izletište koje će biti nadograđeno s rade partneri iz Srbije Turistička
“Panonnia Gourmet” koji će dijelom, a sada ulazi u fazu potrage projektom poučnih staza ove šume Uz Grad Vinkovce, Agencija organizacija općine Irig i Sveuči-
Vinkovce obogatiti za gastro- izvođača radova te uređenja ovog koja se sama naslanja na PIK-ov za razvoj i investicije grada lište Educons.
nomski centar. prekrasnog prostora – od krova do stan“, istaknuo je na konferen- Vinkovaca VIA igrat će značajnu
opreme koja će biti dio centra. ciji gradonačelnik Ivan Bosančić ulogu u povezivanju prehrambene „Ova konferencija je vrlo
Josipa Haluška industrije s turističkim sektorom. značajan događaj za sve nas
josipa.haluska@novosti.hr „Ovo je jedna od ključnih stvari Cilj projekta je razvijanje Uspostavit će lokalne proizvodne partnere. Ona nije samo prvi u
koje će doprinijeti razvoju turizma inovativne i integrirane sustave i uvesti brendiranje pro- nizu događaja koji ćemo uspješno
Cilj ovog projekta je razvijanje u Vinkovcima. Građane Vinkovaca turističke proizvode i jektnog područja kao prepoznat- realizirati u okviru ovog projekta,
inovativne i integrirane turistič- čeka novi prostor gdje će moći promicanje regionalnog ljive kulinarske turističke desti- ona je obilježila službeni početak
ke proizvode i promicanje regio- doći uživati u prirodi, ali i učiti gurmanskog turizma nacije temeljene na resursima kreiranja zajedničke gastronom-
nalnog gurmanskog turizma stva- o našoj tradiciji i kulturi. Volimo i regionalnim specifičnostima, sko-turističke ponude koju naše
se nazvati prijestolnicom tradi- kulturnoj baštini i tradiciji, a prekogranično područje do sada
cijske kulture, a ovo je nešto što odgovorna je i za obnovu i revitali- nije imala. Pred nama je jedan
veliki izazov, ali i sjajna suradnja
koja će sigurno otvoriti i nove
prilike“, rekla je Vladica Vojinović
ispred Sveučilišta Educons.
Kako su pojasnili partneri na
projektu, gastronomski turizam
iskustveno je putovanje u gastro-
nomsku regiju zbog rekreacije ili
zabave, što uključuje posjete pro-
izvođačima hrane, gastronomske
festivale, poljoprivredna tržišta,
kuharske revije i demonstracije,
kušanje kvalitetnih prehrambe-
nih proizvoda i ostale turističke
aktivnosti vezane uz hranu.
Posljednjih godina gastronom-
ski turizam znatno je porastao i
postao jedan od najdinamični-
jih i najkreativnijih segmenata
turizma, stoga cilj ovog projekta
nije samo razviti inovativne i
integrirane turističke proizvode i
promicati regionalni gastronom-
ski turizam, nego i sveukupno
povećati atraktivnosti prekogra-
nične regije.
Konferenciju je svojim
nastupom uveličala muška
pjevačka grupa “Lipa” iz
Vinkovaca koja je krajem prošle
godine proslavila 35 godina dje-
lovanja.