Page 10 - Vinkovački list - 5. lipnja 2020.
P. 10
PETAK 5.6.2020.
Udomi me! Uradi sam...
Gel od
aloe vere
Mješanac, muški, Napravite svoj gel od aloe vere i budite spremni za
1 mjesec ljetno sunce!
- Aloe vera
Mješanac, muški, - Nepropusni spremnik (za skladištenje)
2 godine - Oštar nož (za skidanje listova)
- Blender
- Čista zdjela u koju ćete staviti gel.
Nožem podijelite listove aloe vere na duge komade.
Odrežite nazubljeni rub aloje, a zatim izrežite komade
na duge trake.Kad uklonite nazubljeni rub, trebali
biste moći vidjeti gel iznutra. Okrećite nož na boku
i gurnite ga ispod gela da biste ga oslobodili od
lista. Stavite gel u blender. Nakon što ste sav svoj
gel dodali u blender, miješajte ga dok ne postane
glatko. Gel će se pokazati pjenast i to je normalno.
Nakon što se pjena spusti, stavite svoj gel u čistu i
nepropusnu posudu.
** Treba napomenuti da se domaći gel od aloe ne
“drži” isto kao što kupuje u trgovini. Čuvajte ga u
hladnjaku i planirajte koristiti svoj aloe gel u roku od
tjedan dana.
Recept: Polpete od tikvica
Mješanac, ženski,
3 mjeseca
Mješanac, muški, Sastojci
1 godina 2 veće tikvice (oko 600 grama)
sol
www.tip-tip.hr 2 jaja
+385 32 306 901 4 žlice krušnih mrvica
5 žlica instant palente
1/2 praška za pecivo
papar
ulje za prženje
Upute
Tikvice oprati te im odrezati krajeve. Koru im mjestimično oguliti. Tikvice naribati na veći ribež, posoliti ih i
promiješati. Ostaviti ih pola sata da puste vodu. Nakon pola sata u posebnoj većoj posudi razbiti jaja, malo ih
posoliti i izlupati. Zatim ubaciti krušne mrvice, palentu i prašak za pecivo te popapriti. Sve izmiješati u gusto tijesto.
Uzeti dio naribanih tikvica iscijediti ih među rukama te ubaciti u smjesu. Na isti način iscijediti sve naribane tikvice
u više puta. Kad su iscijeđene sve tikvice, rukama zamijesiti cijelu smjesu pazeći da nema grudica. U tavu sipati
ulje te ga zagrijati. Od smjese žlicom uzimati određenu količinu, na dlanu napraviti što pravilniji oblik polpete
te stavljati u zagrijano ulje. Polpete se prže s obje strane na srednje jakoj vatri da dobiju zlatnožutu boju. Ako se
slučajno zalijepe za dno tave u kojoj se pre, lagano ih odvojiti s vilicom. Pržene polpete vaditi u posudu prekrivenu
kuhinjskim papirom da upije suvišnu masnoću. Od ove količine smjese dobije se oko 18 polpeta srednje veličine.
Udomi me! Uradi sam...
Gel od
aloe vere
Mješanac, muški, Napravite svoj gel od aloe vere i budite spremni za
1 mjesec ljetno sunce!
- Aloe vera
Mješanac, muški, - Nepropusni spremnik (za skladištenje)
2 godine - Oštar nož (za skidanje listova)
- Blender
- Čista zdjela u koju ćete staviti gel.
Nožem podijelite listove aloe vere na duge komade.
Odrežite nazubljeni rub aloje, a zatim izrežite komade
na duge trake.Kad uklonite nazubljeni rub, trebali
biste moći vidjeti gel iznutra. Okrećite nož na boku
i gurnite ga ispod gela da biste ga oslobodili od
lista. Stavite gel u blender. Nakon što ste sav svoj
gel dodali u blender, miješajte ga dok ne postane
glatko. Gel će se pokazati pjenast i to je normalno.
Nakon što se pjena spusti, stavite svoj gel u čistu i
nepropusnu posudu.
** Treba napomenuti da se domaći gel od aloe ne
“drži” isto kao što kupuje u trgovini. Čuvajte ga u
hladnjaku i planirajte koristiti svoj aloe gel u roku od
tjedan dana.
Recept: Polpete od tikvica
Mješanac, ženski,
3 mjeseca
Mješanac, muški, Sastojci
1 godina 2 veće tikvice (oko 600 grama)
sol
www.tip-tip.hr 2 jaja
+385 32 306 901 4 žlice krušnih mrvica
5 žlica instant palente
1/2 praška za pecivo
papar
ulje za prženje
Upute
Tikvice oprati te im odrezati krajeve. Koru im mjestimično oguliti. Tikvice naribati na veći ribež, posoliti ih i
promiješati. Ostaviti ih pola sata da puste vodu. Nakon pola sata u posebnoj većoj posudi razbiti jaja, malo ih
posoliti i izlupati. Zatim ubaciti krušne mrvice, palentu i prašak za pecivo te popapriti. Sve izmiješati u gusto tijesto.
Uzeti dio naribanih tikvica iscijediti ih među rukama te ubaciti u smjesu. Na isti način iscijediti sve naribane tikvice
u više puta. Kad su iscijeđene sve tikvice, rukama zamijesiti cijelu smjesu pazeći da nema grudica. U tavu sipati
ulje te ga zagrijati. Od smjese žlicom uzimati određenu količinu, na dlanu napraviti što pravilniji oblik polpete
te stavljati u zagrijano ulje. Polpete se prže s obje strane na srednje jakoj vatri da dobiju zlatnožutu boju. Ako se
slučajno zalijepe za dno tave u kojoj se pre, lagano ih odvojiti s vilicom. Pržene polpete vaditi u posudu prekrivenu
kuhinjskim papirom da upije suvišnu masnoću. Od ove količine smjese dobije se oko 18 polpeta srednje veličine.