Page 10 - Vinkovački list - 19. lipnja 2020.
P. 10
PETAK 19.6.2020.

Udomi me! Uradi sam...

Domaća
krema za ruke

Mješanac, muški, Opis
1 mjesec Bogata, hidratantna krema za ruke za one sušne
zimske dane. Istroši se u samo nekoliko minuta!
Mješanac, muški,
2 godine Sastojci
85 g kokosovog ulja
50 g maslaca
30 g maslinovog ulja
4 g pčelinjeg voska
Upute
1. U dvostrukom kotlu na laganoj vatri otopite ulje,
maslac i pčelinji vosak.
2. Maknite s vatre i dodajte mirisno ulje i eterično
ulje, ako koristite. Dobro promiješajte dok se potpuno
ne sjedini.
3. Postavite na pult da se hladi na sobnoj temperaturi
dok se ne očvrsne, barem 4 sata ili preko noći.
4. Pjenjačom bijelim puhanjem koristite mikserom,
oko deset minuta. Ako se konzistencija ne promijeni
nakon šlaganja, stavite ulja u frižider na 15 minuta i
pokušajte ponovo.
5. Čuvati u čistoj posudi na sobnoj temperaturi. Može
se otopiti ako se čuva na više od 80 stupnjeva.

Recept: Lazanje s tikvicama

Mješanac, ženski,
1 godina

Mješanac, ženski, Sastojci
3 mjeseca 3 do 5 tikvica ovisno o veličini
600 g mljevene junetine i
www.tip-tip.hr svinjetine
+385 32 306 901 250 g pasirane rajčice
ricotta
parmezan
mozzarella
2 jaja
svježi bosiljak i peršin
Priprema
1. Tikvice narežite po dužini na ploške. Možete se poslužiti ribežom kako bi ploške bile što tanje. Tako će iz njih
izaći i manje vode tijekom pečenja.
2. U woku napravite svoj umak bolonjez tako što ćete prvo podinstati luk, a zatim mljevenu junetinu i svinjetinu.
Kada je meso kuhano, dodajte malo pasirane rajčice i začine i pustite da se umak krčka na vatri 20-ak minuta.
3. Napravite mješavinu ricotte, parmezana, jaja i malo soli i papra.
4. Dno posude premažite uljem i okomito poslažite ploške tikvica. Prelijte bolonjezom, pa mješavinom sira i jaja
i sve posipajte naribanom mozzarellom te sjeckanim bosiljkom i peršinom. Postupak ponovite još jednom, a kao
treći i zadnji sloj posložite tikvice te ih posipajte samo s mozzarellom te bosiljkom i peršinom.
5. Pecite lazanje u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Prije posluživanja pustite da odstoji
cca. 15 minuta.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15