Page 10 - Vinkovački list - 9. listopada 2020.
P. 10
PETAK 9.10.2020.
Udomi me! JESENSKE DEKORACIJE
Jesen nam, osim finih plodova, donosi i mnoštvo boja i mirisa a takva bogata paleta jeseni vrlo
je inspirativna prilikom uređenja doma. Naime, tople jesenske boje stvaraju ugodnu atmosferu
a dom pretvaraju u ugodnu oazu opuštanja. Da biste postigli jesenski ugođaj u svom domu,
dekorirajte dom jesenskim plodovima poput bundeva, kestena, kukuruza... Također, ako ste malo
kreativniji, možete izraditi zanimljive aranžmane od suhog lišća i granja.
Iskoristite ovo predivno razdoblje i dozvolite jeseni da vam probudi maštu i kreativnost te
stvorite predivan jesenski ugođaj u svom domu.
Mješanac, muški,
1 godina
Mješanac, muški,
5 mjeseci
Recept: Pita od bundeve
Mješanac, ženski, Sastojci
2 godine Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
Mješanac, muški, 150 g hladnog maslaca
1,5 godina 180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode
www.tip-tip.hr Nadjev od bundeve
+385 32 306 901 600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
½ žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama
izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu
foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu
ocijedite, ohladite i sameljite i blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom, jajima
te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte, najbolje
pjenjačom.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namaščen kalup pa preko njega
izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete
čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i
u hladnjaku.
Rashlađenu pitu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!
Udomi me! JESENSKE DEKORACIJE
Jesen nam, osim finih plodova, donosi i mnoštvo boja i mirisa a takva bogata paleta jeseni vrlo
je inspirativna prilikom uređenja doma. Naime, tople jesenske boje stvaraju ugodnu atmosferu
a dom pretvaraju u ugodnu oazu opuštanja. Da biste postigli jesenski ugođaj u svom domu,
dekorirajte dom jesenskim plodovima poput bundeva, kestena, kukuruza... Također, ako ste malo
kreativniji, možete izraditi zanimljive aranžmane od suhog lišća i granja.
Iskoristite ovo predivno razdoblje i dozvolite jeseni da vam probudi maštu i kreativnost te
stvorite predivan jesenski ugođaj u svom domu.
Mješanac, muški,
1 godina
Mješanac, muški,
5 mjeseci
Recept: Pita od bundeve
Mješanac, ženski, Sastojci
2 godine Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
Mješanac, muški, 150 g hladnog maslaca
1,5 godina 180 g šećera u prahu
2-3 žlice hladne vode
www.tip-tip.hr Nadjev od bundeve
+385 32 306 901 600 g očišćene bundeve
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
100 ml soka od naranče
naribana korica 1 naranče
120 g šećera
2 vanilin šećera
½ žličice cimeta
50 g gustina
prstohvat soli
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama
izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu
foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu
ocijedite, ohladite i sameljite i blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom, jajima
te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte, najbolje
pjenjačom.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namaščen kalup pa preko njega
izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete
čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i
u hladnjaku.
Rashlađenu pitu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!