Page 10 - Vinkovački list - 24. prosinca 2020.
P. 10
ČETVRTAK 24.12.2020.
Vinkovački list
Udomi me!
UKRAŠAVANJE KOLAČIĆA

Donosimo vam najslađe, najšarenije i najbolje ideje za ukrašavanje božićnih
keksa kojima nitko neće odoljeti. Osim što ih možete pojesti, keksima možete
ukrasiti i božićno drvce. Sigurno nitko neće imati ništa protiv jestivih ukrasa.

Mješanac, muški,
2 godine

Mješanac, ženski,
4 mjeseca

Recept: Božićni medenjaci

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam
donosimo recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

Mješanac, ženski,
1 godina

Mješanac, muški, Sastojci: PMreipdrezamgar:ijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.
2 godine Sastojci za 30-ak kom U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i
300 g glatkog brašna šećer pa promiješajte sve suhe sastojke.
www.tip-tip.hr Prstohvat soli Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite
+385 32 306 901 1 žličica mljevenog cimeta tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte žlicu, dvije hladne vode ili, ako
½ žličice mljevenog đumbira je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.
¼ žličice mljevenog klinčića Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi
Malo naribanog muškatnog (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).
oraščića Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima
Malo kardamoma u prahu sve za kese izrezujte oblike po želji.
začine možete zamijeniti sa 2 Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu
žlice začina za medenjake pećnicu na 180 °C. Pecite medenjake 7-10 minuta. Ohlađene medenjake
70 g šećera u prahu možete ukrasiti kao ove na slici.
1 jaje Royal icing
100 g maslaca Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg),
1 žličica ekstrakta vanilije dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu
2 žlice meda bijelu smjesu. Gustoća je dobra kada prođete nožem kroz sredinu smjese i njoj
½ žličice sode bikarbone treba oko 10 sekundi da se spoji. Smjesu ulijte u vrećicu za ukrašavanje, odrežite
1-2 žlice vode po potrebi vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake. Napomena:
Royal icing smjesa od bjelanjaka i šećera se jako brzo suši pa ako je ne koristite odmah,
1 bjelanjak dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini.
250-350 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15