Page 4 - Vinkovački list - 15. siječnja 2021.
P. 4
PETAK 15.1.2021.
Vinkovački list
Dogovoreni
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJAzajednički projekti

VL PROMO
Vukovarsko-srijemske
i Zadarske županije
Zadarska i Vukovarsko-sri- što je dobro rješenje za 50-tak važećim propisima, sušiti svoje se slično kao i pršut. Prvo treba smo naglasili kako je sve GMO
jemska županija postigle su malih proizvođača koji su zado- proizvode te biti sigurni kako tri do sedam dana ležati u čistoj free, antibiotik free, hormoni
dogovor o iznimno vrijednom voljni s ovim prijedlogom. I to im je meso kontrolirano i da je morskoj soli, zatim se stavlja u free, te antistres pripravci
projektu kojim će se u Ninu je izvanredno! Na kraju, uvjereni proizvod zdravstveno ispravan. kuhano crno vino, nakon čega se free, reakcije su bile izvan-
otvoriti Centar za preradu mesa. smo kako će ovakav model s Unutar istog pogona bit će meso obloži s nekoliko mirodija, redne! Ljudi žele biti, da se
Naime, na sastanku u Ministar- lakoćom zaživjeti jer sve pretpo- moguće proizvoditi i sušiti više paprom, muškatnim oraščićem malo našalim, „zdravi i debeli“.
stvu poljoprivrede dogovore- stavke postoje. A raste i svijest suhomesnatih proizvoda od svi- i klinčićem. Tako pripremljeno Turizam na Jadranu pokazao je
no je kako će Zadarska županija potrošača o dobrom, zdravom njetine, ali naglasak se stavlja meso stavlja se u posebno pri- kako stranci s oduševljenjem
naručiti idejnu studiju, a Vuko- i vrijednom zalogaju. Možemo na jedinstven autohtoni gastro- premljen ovitak i vezuje špagom. jedu naše proizvode, a istraži-
varsko-srijemska s 50 posto biti samodostatni u svakom nomski suhomesnati proizvod Zatim se stavlja par dana na dim vanje je potvrdilo kako su tome
sufinancirati troškove njezine smislu te riječi”, kaže Andrija koji se tradicionalno proizvodi i onda na vjetar, točnije, buru. najskloniji Nijemci, Austrijan-
izrade te provesti postupak Matić. Ravnatelj zadarske u Ninu te susjednim mjestima i Nakon nekoliko mjeseci sušenja, ci, Talijani …a baš ti kupci su
jednostavne nabave za odabir županijske Agencije za ruralni općinama. Ono što želim napo- šokol je spreman za degustaciju. nam bliski i blizu. Naravno,
izvoditelja studije. Razgovo-
rima na sastanku sudjelova- razvoj AGRRA-e, Vladimir menuti, izuzetno mi je drago Začetci ove delikatese sežu sve na nama je da nađemo načina
li su ispred Zadarske županije Kovačević, napominje kako da na ovom projektu surađu- do 17. stoljeća, a 2003. godine kako im to ponuditi. Župani
pročelnik Odjela za poljoprivre- je već potpisan i sporazum o jemo s Vukovarsko-srijemskom Turistička zajednica grada Nina slavonskih županija su kroz
du i ribarstvo Daniel Segarić, a izradi idejne studije, po kojemu županijom, ne samo zbog toga krenula je s „Ninskom šokolija- Projekt Slavonija, Baranja i
ispred Vukovarsko- srijemske se obje županije obvezuju finan- što imaju jako kvalitetno meso dom“, svojevrsnom manifesta- Srijem, potvrdili su kako im je
pročelnik Upravnog odjela za cirati izradu Studije u iznosu do koje će nam slati za preradu, cijom kojim se želi promovira- zračna luka „Klisa“ kod Osijeka
poljoprivredu Andrija Matić. 30 tisuća kuna. Planirano je da već i zato što ćemo na ovaj ti ovaj jedinstveni gastronom- strateški projekt i on će u
Sastanak je, pak, sazvan nakon korisnici usluga ove pršutane način pomoći njihovim poljopri- ski proizvod. Kako je u planu narednom vremenu omogućiti
više razgovora o zajedničkoj budu lokalni agroturizmi i lokalni vrednicima”, objašnjava Ćurko. navedeni proizvod plasirati i brzu i sigurnu dostavu do bilo
inicijativi dvaju županija koji su, ugostitelji koji trebaju vrhunske Inače, „ninski šokol“ ili u narodu na inozemno tržište, pročelnik kojega tržišta u okruženju. Treba
međutim, brzo prešli u konkretne suhomesnate proizvode za znan kao šoko, suhomesna- Matić je istakno –„Na naše mar- stvoriti dobar proizvod, sve
dogovore nakon prvih analiza o obavljanje svoje djelatnosti te ti je proizvod koji se dobiva od ketinške promidžbe s delicijama drugo je lako. A šokol je odličan
obostranoj koristi ovog centra. lokalno stanovništvo za njegovu mesa svinjske vratine, a tretira od crne slavonske svinje, kad proizvod!“
Suradnja dviju županija zamišlje- potrošnju. Grad Nin od početka
na je na način kako bi uzgajivači podržava ovaj projekt a grado-
svinja iz naše županije mesom za načelnik Emil Ćurko ističe kako
sušenje opskrbljivali Centar za će ovaj projekt pomoći i slavon-
preradu mesa u Ninu, čime bi se skim uzgajivačima svinjetine u
dobili visokokvalitetni proizvodi plasmanu njihovih proizvoda,
za domaća i inozemna tržišta. a istovremeno bi se omogućila
Pročelnik Matić naglašava dugo iščekivana komercijal-
kako konačno idejno rješenje na proizvodnja suhomesna-
i koncept suradnje izrađuje tog proizvoda „ninskog šokola“,
Fakultet agrobiotehničkih koji je zauzeo važno mjesto u
znanosti u Osijeku te ističe kako gastronomiji zadarske regije.
je ovim projektom potvrđen -„Planirana je izgradnja pro-
nedvojbeni interes obje županije izvodnog pogona i sušare te
na koji način promišljati u razvi- prezentacijskog i prodajnog
janju hrvatske poljoprivrede i mjesta na području grada Nina
ruralnog prostora i okupljanja u kojima bi se koristila isključi-
neorganiziranih primarnih pro- vo domaća svinjetina s područja
izvođača u plasiranju poljopri- Vukovarsko-srijemske županije.
vrednih proizvoda. “Kolega iz U istim sušarama i pogonima
Zadarske županije i ja dobro će i građani moći, a sukladno
znamo kako su naši župani
zagovornici spajanja „zelene“
i „plave“ Hrvatske pa smo i
dali ovaj prijedlog za navedeni
projekt. Naša suradnja se ogleda
u sklonosti da se temeljem rele-
vantnih studija donese odluka o
izgradnji pršutane u jednakom
suvlasničkom udjelu, s modelom
zajedničkog korištenja i uprav-
ljanja. Prvi korak u realizaciji ove
ideje je izrada idejne studije u
okviru koje bi se provelo istra-
živanje tržišta prodaje, anali-
zirale potencijalne lokacije za
izgradnju pršutane, analizira-
le alternativne veličine kapa-
citeta pršutane te predloži-
li modeli korištenja i uprav-
ljanja pršutanom, uz naglasak
kako će se izraditi studija ispla-
tivosti s tehnološkim elabora-
tom, financijsko- ekonomskom
analizom te analizom izvora
financiranja. Cilj je doći do proi-
zvodnje 5.000 sušenih komada
   1   2   3   4   5   6   7   8   9