Page 16 - Vinkovački list - 26. ožujka 2021.
P. 16
Slavonija PETAK 26.3.2021.
Vinkovački list

Godišnje planiraju proizvesti i do šest tisuća butelja ove “božanske kapljice” i što je najvažnije, na ovaj način zaokružili su proizvodnju

U Vinkovcima se
proizvodi jedno
od najstarijih
pića na svijetu
Od nedavno i u našem gradu možemo uživati u
srednjovjekovnom ugođaju ispijanja jednog od najstarijih
pića na svijetu, omiljenog vina kraljevskog namjesnika
Tyriona Lannistera, drevne medovine

Medovina ili vino od meda tradicionalan način proizvod-
jedno je od najstarijih alkohol- nje, braća Ferbežar najavljuju za
nih pića koje ljudi poznaju i kon- skoriju budućnost i medovinu
zumiraju, najstarije medovine s raznim voćnim okusima,
proizvodile su se prije 9.000 spominju se maline, kupine i
godina, otkrili su je slučajno slično zdravo voće. Zanimljivo je
naši davni preci, lovci i saku- kako mnogi krivo medovinu zovu
pljači, kada su vidjeli da med u medica i obratno, dobro je stoga
pčelinjacima ponekad fermen- znati kako je medovina vino od
tira zbog divljih kvasaca. meda, dok je medica u našim
krajevima piće od meda s alko-
Franjo Sorčik holnom osnovom, najčešće šlji-
franjo.sorcik@novosti.hr vovicom ili lozovačom. Ferbežari
su jedini u našoj županiji koji
Malo je onih koji danas rade se organizirano bave proizvod-
medovinu, pogotovo organizira- njom ovog pića i jedni od malo-
no i pod strogim nadzorom, nami- brojnih u Hrvatskoj. Važna je
jenjenu tržištu. Jedan od rijetkih to spoznaja ako znamo kako se
je i Goran Ferbežar iz Vinkovaca, medovini otvorilo posve novo
mnogima poznati medar, vlasnik
OPG-a Ferbežar. Goran je zajedno Medovina je poznato
s bratom Antoniom krenuo u ovaj piće koje popravlja
posao ozbiljno, pokrenuli su pro- krvnu sliku, okrepljuje,
izvodnju te otvorili “mederiju” poboljšava apetit i
s kušaonom. Godišnje planiraju usporava starenje
proizvesti i do šest tisuća butelja organizma
ove “božanske kapljice” i što je
najvažnije, na ovaj način zaokru-
žili su proizvodnju. “Od samih
početaka bavljenja medom i
pčelarstvom razmišljamo kako
povećati vrijednost našim pro-
izvodima i upravo se medovina
uvijek nametala kao idealno
rješenje. Posao smo intenzivirali
u posljednje tri godine i sada smo
napokon ostvarili našu dugogo-
dišnju želju. Mederijom smo zao-
kružili proizvodnju i ponudu,
od vrcanja meda, proizvodnje
vina, pa do ponude za turiste i
građane u našoj kušaoni meda
i medovine”, priča nam Goran.
Posebno napominje kako svoje
vino od meda proizvode u kon-
troliranim uvjetima, u pravom
malom laboratoriju kontrolira-
ju fermentaciju, hlađenje i druge
procese, a sve kako bi bili spremni
za stroge kontrole prije stav-
ljanja na tržište. “Za sada smo
na trenutnim kapacitetima, no,
imamo i mogućnost proširenja
proizvodnje jer smo, zahvaljujući
EU fondovima, izgradili i dodatnu
halu prilagođenu svim standardi-
ma”, kaže Ferbežar. Uz još uvijek
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21