Page 10 - Vinkovački list - 2. travnja 2021.
P. 10
PETAK 2.4.2021.
Vinkovački list
Udomi me!
BOJANJE JAJA PRIRODNIM BOJAMA
Mješanac, ženski,
7 mjeseci Prirodno obojena jaja izgledat će sjajno
okupljena u košari kao rustikalni uskrsni
Mješanac, ženski, užitak, a vaši mališani će uživati stvarajući
3 godine ih s vama, upotpunjujući domaći slavljenički
izgled vaše kuće. Ne samo da ćete uštedjeti
nešto novca tako što ćete napraviti
vlastitu boju, nego ćete otkriti i kako je
lako pohraniti višak boje u frižideru kako
biste imali dovoljno boje za periodično
ukrašavanje jaja i poslije Uskrsa.
Osnovni pribor za bojanje jaja na prirodan način:
čaše za boju,
lonac za boju,
mrežasti filtar,
plastične rukavice,
alkoholni bijeli ocat i sol.
Jednak je proces za stvaranje svake boje, a za
promjenu boje je potrebno samo zamijeniti
posljednji sastojak. Potrebno nam je:
1 litra vode,
1 žlica soli,
2 žlice octa,
2 žlice odgovarajućeg voća, povrća ili začina:
• tamnoplavu boju poklanjaju borovnice;
• svijetloplavu boju čuva crveni kupus;
• bež boja je u kavi;
• narančastu daje crveni luk;
• žuta je neodoljiva iz kurkume ili šafrana;
• za zelenu ćemo koristiti peršin ili špinat.
• ljubičasta se krije u crnom vinu,
• a ružičasta u cikli.
Recept: Torta od mrkve
Njemački bokser, POTREBNO: Priprema:
muški, 5 godina Za biskvit: Za biskvit najprije pripremiti mrkvicu i ananas. Mrkvicu naribati na sitni ribež ili ju izblendati u
130 g brašna multipraktiku. Ananas narezati na što sitnije kockice. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer,
130 g šećera vanilin šećer i orahe. Miksati jaja i ulje par minuta, a potom uliti tekuću smjesu u suhe sastojke
100 g oraha i kratko izmiksati da se svi sastojci povežu. Umiješati potom kuhačom mrkvicu i ananas. Izliti
1 prašak za pecivo smjesu u kalup za tortu (28cm) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Poravnati i peći u
1,5 dl ulja pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C 50 minuta. Sa hladnog biskvita, maknuti obruč. Dok se
3 jaja biskivt peče pripremiti kremu: miksati omekšali maslac sa šećerom u prahu, dodati mileram i
šalica od 2 dl sjeckanog ananasa mascarpone i dobro sjediniti. Dobivenom kremom premazati hladan biskvit i torta od mrkve je
šalica i pol sitno ribane mrkvice skoro gotova. Još je samo morate ukrasiti po želji, no mrkvice od fondan smjese su idealne za ovu
tortu i jednostavne za napraviti modeliranjem čak i onima neiskusnima. S obzirom na nedostatak
Za kremu: vremena fondan masu sam kupila gotovu, pa sam mrkvice samo lijepo oblikovala i dodala na
500 g mascarpone sira kraj svake malo zelenila.
3 žlice milerama Poslužiti rashlađeno rezano na komade željene veličine.
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
Mješanac, ženski,
8 mjeseci
www.tip-tip.hr
+385 32 306 901
Vinkovački list
Udomi me!
BOJANJE JAJA PRIRODNIM BOJAMA
Mješanac, ženski,
7 mjeseci Prirodno obojena jaja izgledat će sjajno
okupljena u košari kao rustikalni uskrsni
Mješanac, ženski, užitak, a vaši mališani će uživati stvarajući
3 godine ih s vama, upotpunjujući domaći slavljenički
izgled vaše kuće. Ne samo da ćete uštedjeti
nešto novca tako što ćete napraviti
vlastitu boju, nego ćete otkriti i kako je
lako pohraniti višak boje u frižideru kako
biste imali dovoljno boje za periodično
ukrašavanje jaja i poslije Uskrsa.
Osnovni pribor za bojanje jaja na prirodan način:
čaše za boju,
lonac za boju,
mrežasti filtar,
plastične rukavice,
alkoholni bijeli ocat i sol.
Jednak je proces za stvaranje svake boje, a za
promjenu boje je potrebno samo zamijeniti
posljednji sastojak. Potrebno nam je:
1 litra vode,
1 žlica soli,
2 žlice octa,
2 žlice odgovarajućeg voća, povrća ili začina:
• tamnoplavu boju poklanjaju borovnice;
• svijetloplavu boju čuva crveni kupus;
• bež boja je u kavi;
• narančastu daje crveni luk;
• žuta je neodoljiva iz kurkume ili šafrana;
• za zelenu ćemo koristiti peršin ili špinat.
• ljubičasta se krije u crnom vinu,
• a ružičasta u cikli.
Recept: Torta od mrkve
Njemački bokser, POTREBNO: Priprema:
muški, 5 godina Za biskvit: Za biskvit najprije pripremiti mrkvicu i ananas. Mrkvicu naribati na sitni ribež ili ju izblendati u
130 g brašna multipraktiku. Ananas narezati na što sitnije kockice. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer,
130 g šećera vanilin šećer i orahe. Miksati jaja i ulje par minuta, a potom uliti tekuću smjesu u suhe sastojke
100 g oraha i kratko izmiksati da se svi sastojci povežu. Umiješati potom kuhačom mrkvicu i ananas. Izliti
1 prašak za pecivo smjesu u kalup za tortu (28cm) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Poravnati i peći u
1,5 dl ulja pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C 50 minuta. Sa hladnog biskvita, maknuti obruč. Dok se
3 jaja biskivt peče pripremiti kremu: miksati omekšali maslac sa šećerom u prahu, dodati mileram i
šalica od 2 dl sjeckanog ananasa mascarpone i dobro sjediniti. Dobivenom kremom premazati hladan biskvit i torta od mrkve je
šalica i pol sitno ribane mrkvice skoro gotova. Još je samo morate ukrasiti po želji, no mrkvice od fondan smjese su idealne za ovu
tortu i jednostavne za napraviti modeliranjem čak i onima neiskusnima. S obzirom na nedostatak
Za kremu: vremena fondan masu sam kupila gotovu, pa sam mrkvice samo lijepo oblikovala i dodala na
500 g mascarpone sira kraj svake malo zelenila.
3 žlice milerama Poslužiti rashlađeno rezano na komade željene veličine.
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
Mješanac, ženski,
8 mjeseci
www.tip-tip.hr
+385 32 306 901