Page 16 - Vinkovački list - 8. prosinca 2023.
P. 16
16 Predstavljamo PETAK 8. 12. 2023.
Vinkovački list
Medenjaci
kao božićno
remek-djelo
Već godinama božićno drvce obitelji Ištvanović krase i jestivi
ukrasi koji cijelu kuću ispunjavaju finim mirisom keksića
JOSIPA HALUŠKA oblike.
„Oduvijek sam se divila mede-
Poseban miris Božića ovih njacima. Nisam vjerovala da
dana odveo nas je u Nuštar, jedna ljudska ruka može tako
ravno do kuhinje Marije Ištva- nešto napraviti pa sam si zadala
nović u kojoj se događa prava izazov da se i ja u tome okušam. I
čarolija. U njezinim medenja- evo tako već skoro osam godina“,
cima izgled i okus spajaju se u priča nam ova umirovljenica,
savršenstvo, vješte ruke rade majka troje djece i baka petero
neponovljiva umjetnička djela, unučadi. Kiara će, ističe, biti
a svaki od njih priča svoju jedin- njezina nasljednica jer najviše
stvenu priču. voli crtati i jako je dobra u tome,
Već sam pogled na Facebook Zoe i Šimun vole jesti medenjake,
stranicu ShabbyChic Marija Ukrašavala je Marko i Luka su već veliki dečki
dovoljan je da shvatite zbog pa nemaju toliko vremena, a kći
čega smo naše stranice ovoga kutijice u shabby Ana uskače u nabavci sastojaka i
tjedna posvetili Mariji Ištva- stilu pa otud fotografiranju. U izradi i ukraša-
nović, 63-godišnjoj Nuštarki s vanju provodi sate i sate, ovisno
posebnim talentom stvaranja ime ShabbyChic o obvezama koje ima i razdoblju
neodoljivih slastica. Ljubav u kojemu ih radi. Božić, Uskrs ili
prema kolačima, kaže, traje još Marija, dala ga je rođendan posebne su prigode pa
iz djetinjstva. Od malih nogu Marija u kuhinji zna provesti i po
bila je glavni pomagač svojoj nećakinja 12 sati.
majci, vikend je bio nezamisliv „Vijenci su prvo s čime sam
bez kolača, a kad su došli unuci Danas najveću pažnju posvećuje započela kada sam krenula
sve je više ulazila u svijet izrade njihovom dekoriranju, ukraša- praviti medenjake i više ni ne
i ukrašavanja kolača, torti, vanju, oslikavanju te slaganju brojim koliko sam ih napravila.
keksića, potom i medenjaka. u vijence, kućice i razne druge U početku mi je bio san napraviti
Kolač Nuštarski
medovnik nastao
iz vlastite mašte
Najčešće radi
medenjake, no iz
Marijine radionice
izlaze i druge slastice u
kojima su najčešći okusi
vanilija i čokolada,
uvijek prisutni u nekoj
od kombinacija. Jedan
od njoj najdražih kolača
je Nuštarski medovnik
za koji je sama
osmislila naziv i recept.
Kako je pojasnila, riječ
je o ukusnoj kombinaciji
medenjaka, vanilije,
malina i bijele čokolade