9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

O Josipu Kneževiću, scenaristu 57. Mladosti i ljepote Slavonije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Josip Knežević potomak je mikanovačke starosjedilačke obitelji (Garvanovi), umirovljeni učitelj risanja, karikaturist, slikar, scenograf, dizajner, dugogodišnji društveno-politički radnik, posebice na području kulture i športa – nogometa.

Bio je dvadesetgodišnji karikaturist Vinkovačkih novosti od toga deset godina stalni, kroz lik „Baj’ Roke“. Svoje karikature s potpisom „Knez“ izlagao je u Starim Mikanovcima, Zagrebu, Đakovu, Slavonskom Brodu i Vođincima, a bio je i česti suradnik Sportskih novosti iz Zagreba s portret karikaturama sportaša. Autor je oko 30 logotipa od kojih i za grb NK Šokadije i znaka KUD-a Šokadije. U kontinuitetu je 50 godina radio scenu za priredbu Mladost i ljepota Slavonije te preko 20 godina za Smotru dječjeg folklora Igre na Bedenku u Vođincima. Autor je više stotina plakata za potrebe mikanovačkih udruga i prigodnih panoa.

U NK Šokadiji je kao igrač i trener pionira i seniora proveo 40 godina, a 35 godina je bio organizator i tajnik sportskih susreta 7 Šokadija i isto toliko sela. Organizirao je brojne turnire pionira kao i nekoliko ljetovanja s istima.

Kao predstavnik Mikanovaca bio je i višegodišnji član političkih i sportskih foruma bivše Općine Vinkovci i Regije Slavonsko-baranjske.Za svoje ukupno, neobvezno, društveno angažiranje bio je i čisti volonter, ali i dobitnik brojnih priznanja, zahvalnica, plakata i spomenica. Ipak, za najveću nagradu za sve, smatra velik broj poznanika i prijatelja koje je stekao kroz sve navedene aktivnosti i suradnje.

Posebno je zadovoljan što je imao priliku dugo se družiti s KUD-om i njegovim članovima, nekada kao plesač i svirač, a poslije kao suradnik na poslu scenografa poznate i priznate priredbe Mladost i ljepota Slavonije.

Na kraju ove sažete, ali duge priče, zahvalan je svima na druženju i suradnji, posebno onima koji su iskreno cijenili njegov rad i ukupni doprinos u cilju boljitka života u našim Mikanovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno