-1 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Obilježena 30. obljetnica osnutka 109. brigade ZNG Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

30. obljetnicu osnutka danas obilježava 109. brigada Zbora narodne garde Vinkovci. Svečani program počeo je odavanjem počasti kod Spomenika hrvatskim braniteljima gdje su vijence položili i svijeće upalili članovi obitelji poginulih i nestalih pripadnika brigade, ratni zapovjednici, visoka državna izaslanstva te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca. Sveta misa služena je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona, a potom je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” održana svečana akademija.

109. vinkovačka brigada bila je prva pričuvna brigada ustrojena u Republici Hrvatskoj. Osnovana je 28. svibnja 1991. godine s 1800 pripadnika s tada više nego nedostatnim naoružanjem, ali s ogromnim domoljubljem i hrabrošću s kojima se suprotstavila daleko jačem neprijatelju.

Kroz ovu najbrojniju pričuvnu brigadu tijekom njenoga postojanja prošlo 9.604 pripadnika, a ratovala je na najtežoj bojišnici. Na istočnoj granici, na vratima Hrvatske, na bojišnici dugoj 70 kilometara, zajedno s 3. i 5. A brigadom ZNG-a i snagama dovedenih iz unutrašnjosti Hrvatske, zaustavili su jednu takvu silu kakva je bila tadašnja Jugoslavenska narodna armija potpomognuta paravojnim srbočetničkim postrojbama.

U svojih 505 dana ratovanja, do 15. studenog 1992. godine kada je prevedena u pričuvu, 109. vinkovačka brigada imala je najveće žrtve u odnosu na sve pričuvne brigade Hrvatske vojske. Poginula su 202 pripadnika, preko 650 je ranjeno, a 12 se još vode kao nestali.

Vinkovačka 109. imala je značajnu ulogu u Domovinskom ratu i dala je velik doprinos u stvaranju hrvatske države te u njezinoj povijesti, a posebno kod stanovnika vinkovačkoga kraja, ima svoje važno zasluženo mjesto, ističu danas pripadnici brigade.„Osjećaji su uvijek jednaki pa tako i danas nakon 30 godina. Uvijek se rado sastajemo mi koji smo imali sreću da preživimo, a naša prva tema uvijek su naši poginuli i nestali prijatelji. Kao najveća pričuvna brigada Hrvatske vojske 109. je imala vrlo odgovornu zadaću s prioritetom obrane grada Vinkovaca pod svaku cijenu. Znači bez uzmaka i korak nazad i sreća je da smo to uspjeli unatoč tomu što smo pred sobom imali neprijatelja o kojemu ne treba posebno govoriti jer znamo koliko je bio nadmoćan. Nažalost, u tim djelovanjima naši prijatelji su dali i svoje živote i zbog toga ih se svake godine na ovaj dan posebno prisjećamo”, istaknuo je umirovljeni pukovnik Josip Matić, jedan od ratnih zapovjednika 109. brigade.

Ove godine, kazao je, to je učinjeno kod novoga Spomenika hrvatskim braniteljima, ali uz taj materijalni spomenik, postoji i onaj drugi, kazao je Matić.

„Postoji spomenik u srcima naših ljudi, u srcima roditelja, koji je nesalomljiv, koji je neuništiv i koji će trajati zauvijek imajući u vidu djelo i ciljeve koje smo uspjeli ostvariti. Mi smo zapravo sretna generacija jer malo kome se pruža prilika da za života ostvari ovakve rezultate. Ovo nije bio samo Domovinski rat, ovo je bila revolucija jer smo rušili jedan sustav i izgrađivali paralelno oružane snage, državu, privredu i štitili političku vlast koju je narod svojom voljom izabrao i postavio da nas vodi”, istaknuo je Josip Matić.

Sjećajući se slavnih dana velike postrojbe umirovljeni pukovnik Ivan Grčić, ratni zapovjednik 2. bojne 109. brigade istaknuo je: „Tada sam bio puno mlađi, pun elana, snage i želje da zajedno sa svim suborcima branim ovu zemlju, Slavoniju i Hrvatsku. Ponosan sam što sam bio pripadnik legendarne 109. brigade koja je prva ustrojena od pričuvnih brigada u Hrvatskoj vojsci i koja je imala najviše žrtava među pričuvnim brigadama. Ponosan sam što sam bio u toj postrojbi i čestitao bih svim pripadnicima 109. gardijske brigade ovaj naš dan u sjećanju na naše poginule, nestale i umrle kolegice i kolege.”

Recimo i to kako je uz 30. obljetnicu 109. brigade uz jučerašnji broj Vinkovačkog lista izašla prigodna knjižica s povjesnicom brigade: 109. brigada ZNG NA VRATIMA HRVATSKE.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno