16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Obilježena 33. godišnjica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova danas je obilježena 33. obljetnica Krvavog Uskrsa i pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića na Plitvicama.

Vijence na spomenik položili su članovi obitelji Jović, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, potpredsjednici Vlade, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja te predstavnici lokalne vlasti. Ranije, mimo protokola, vijenac je položio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Josip Jović rođen je 21. studenog 1969. u Aržanu, u obitelji Marije i Filipa Jovića. U kolovozu 1990. priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a „Rakitje“ i u redarstvenoj akciji „Plitvice“, na sam blagdan Uskrsa, 31. ožujka 1991. u ranim  jutarnjim satima izgubio svoj mladi život. Taj tragičan događaj s početka Domovinskog rata ostao je zabilježen duboko u sjećanju hrvatskoga naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“.

Josip je posmrtno promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade „Tigrovi“ i Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu. Policijska škola u Zagrebu nosi njegovo ime.Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje nacionalnog parka i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji izvedenoj u dva dijela sudjelovala je Jedinica za posebne namjene „Rakitje“ i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u nacionalni park.

U ranim jutarnjim satima, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, a devet policajaca je ranjeno.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno