Kad su temperature na svome vrhuncu i sunce sija najjače, nema boljeg načina za rashlađivanje od sladoleda. Ispred obiteljske slastičarnice „Centar” uvijek je gužva jer svi nestrpljivo čekaju na svoju omiljenu osvježavajuću slasticu. Hetem Hajdari, poznatiji kao Kemo, 42-godišnji je Županjac kojega smo uspjeli „uloviti” između konstantnog dolazaka ljudi.
Otkrio nam je kako je sve krenulo u Županji 1973. godine, kada je njegov otac otvorio slastičarnicu, a prije tri godine to su učinili i u našem gradu. Mnogi tvrde kako je upravo ovdje najbolji sladoled, no on skromno i samozatajno, ne ističući se, kaže kako svatko bira ono što i gdje voli. Naime, imaju 26 vrsta sladoleda, ali posebno su nam za oko zapeli oni neobičnog naziva uz zanimljive naznačene sličice pa tako Plavi anđeo ima sličicu Cibalije, dok se jedan naziva Vatreni uz sličicu omiljenog nogometaša Luke Modrića.
Kako kaže Hajdari, upravo se plavi, Cibalijin sladoled često kupuje, a uz njega su tu red bull, borovnica, snickers, choco keks, banana, dok su vanilija, lješnjak i jogurt oni standardni, uvijek traženi. „Godinama radimo taj sladoled pa smo uspjeli usavršiti staru očevu recepturu koju, naravno, neću otkriti. Proizvodimo ga ovdje pa zato i bude svjež svaki dan”, istaknuo je.
Cijena po kugli je jedan euro, a postoji i obiteljsko pakiranje pa je tako deset kugli 8 eura. „Nikad nije problem nekoga počastiti. Kad ih dođe pet, šest, a jedan nema za sladoled, normalno da ću ga počastiti. Ili ako dječici ispadne sladoled, ne mogu ga ostaviti bez ičega”, kaže Hajdari koji je u ovome poslu već 30 godina, zbog čega je i naučio raditi s ljudima, ali uvijek s osmijehom na licu.
„Neku večer djeca su međusobno bacala kugle, nisu imali novaca i pitali jel možemo probati. Ma bez problema, ako uhvatiš kuglu, dobiješ ju besplatno”, prepričao je, a upravo zbog toga ga ljudi vole i uvijek se rado vraćaju baš kod njih.
Osim sladoleda, imaju i svježu limunadu od limuna, naranče i borovnice koja također rashlađuje, osvježava, ali i opskrbljuje vitaminom C. Iako je teško procijeniti koliko ljudi prođe u danu, svakako ih je najviše u večernjim satima, kad većina nema obveza. Vinkovčani su ih vrlo brzo zavoljeli, što je zapravo obostrano. „Planiramo i dalje imati slastičarnicu u Vinkovcima, jednu ovdje i jednu u Županji. Vidjet ćemo hoće li ostati i naša djeca koja za sad s jednakom ljubavlju kao i mi rade ovaj posao. Nas ukupno osmero radi, računajući i Županju”, kaže ovaj Županjac čiji sladoledi i različiti okusi uvijek oduševljaju Vinkovčane.