10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Objavljeni novi pozivi za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila vrijedni 108,3 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jučer je objavio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.

Prijave na natječaj počinju 27. lipnja u 8 sati, od kada propdajni predstavnici putem Fonda mogu započeti s prijavama aplikacija korisnika za sufinanciranje vozila. Svi detalji o načinu podnošenja prijave, potrebnoj dokumentaciji i realizaciji kupnje uz poticaje nalaze se na stranici Fonda.

Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila u 2022. osigurao je 108,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu ukupni iznos za građane i tvrtke je povećan i iznosi 103,3 milijuna kuna, a 5 milijuna kuna namijenjeno je za javni sektor. Iznosi poticaja po vozilu ostaju isti, od 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila i vrsti pogona.Provedba dodjele bespovratnih sredstava bit će provedena po proceduri uvedenoj lani kada je model “najbrži prst” zamijenjen sustavom kojim se građani i pravne osobe više ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila.

U slučaju uspješne rezervacije poticaja kupac je dužan uplatiti minimalni predujam od 7% traženih sredstava Fonda, a u slučaju iznosa poticaja od 70.000 kuna, primjerice, to je 4.900 kuna. Rok isporuke i korištenja poticaja je devet mjeseci od odobrenja sufinanciranja.

Poticaj od 70.000 kuna i ove godine može se dobiti za električne automobile, poticaj od 40.000 kuna za plug-in hibride, a poticaj od 20.000 kuna za za električna vozila L1-L7 kategorije odnosno mopede, motocikle i lake četverocikle.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno