24 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Obnova i revitalizacija dvorca Khuen-Belassy u Nuštru

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Obnova nuštarskog dvorca zahtjevan je projekt koji obuhvaća rekonstrukciju i prenamjenu zgrada Velikog dvorca i Malog dvorca, zgrade Plodina, Paromlina, dvije Gospodarske zgrade te perivoja

U II. Dodatku Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema od listopada prošle godine, koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata, mjesto je dobio i Projekt obnove i revitalizacije dvorca Khuen-Belassy u Nuštru.
Razvojnim sporazumom za prvu etapu obnove i revitalizacije dvorca Khuen-Belassy u Nuštru predložen je iznos od 105 milijuna kuna od ukupno procijenjenih 220 milijuna kuna odnosno 30 milijuna eura potrebnih za izvođenje radova na rekonstrukciji čitavog kompleksa dvorca Khuen-Belassy. Kako ističe načelnik Hrvoje Drinovac, veliko je to olakšanje za Općinu Nuštar, koja već godinama nastoji riješiti više nego zahtjevnu obnovu dvorca. U Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije kažu kako je ovaj projekt prepoznat kao strateški projekt regionalnoga razvoja VSŽ, a doprinijet će bržem društveno-gospodarskom razvoju općine Nuštar.

Inače, riječ je o vrlo složenom projektu započetom još 2009. godine od kada su provedeni razni istražni radovi te je izrađena stručna i projektna dokumentacija što je rezultiralo izrađenim idejnim projektima za rekonstrukciju zgrade Velikog dvorca, Malog dvorca, zgrade Plodina, Paromlina, dvije Gospodarske zgrade te perivoja. Od 2009. do 2017. godine za dokumentaciju ukupno je uloženo oko 900 tisuća kuna.
U nastavku izrađen je i projekt potreban za ishođenje građevinske dozvole rekonstrukcije zgrade Velikog dvorca. Njime se zgrada iz 18. st. prenamjenjuje te osuvremenjuje sadržajem za potrebe muzeja, knjižnice, suvenirnice, višenamjenske dvorane, salona za najam.., a s ciljem stvaranja muzeološko-galerijskog, znanstvenog i kulturno-multimedijalnog centra. Osim toga, u zgradi Velikog dvorca smještene su i prostorije Općine Nuštar te restoran. Vrijednost ovog projekta je oko 900 tisuća kuna.
Također, osigurano je oko 250 tisuća kuna za izradu projekta potrebnog za ishođenje građevinske dozvole rekonstrukcije zgrade Plodina kojoj je namjena turistička – hotel s popratnim sadržajem. Zgrada se svrstava u Hotel baštinu (Heritage hotel) budući da ne postoji univerzalna karakteristika takvih hotela što znači da je jedinstven, a ujedno doprinosi i očuvanju kulturno-povijesnog nasljeđa kroz održavanje starine.

Kako bi osigurali dio potrebne projektno-tehničke dokumentacije, Općina Nuštar kao prijavitelj, a Vukovarsko-srijemska županija kao partner, u suradnji s Razvojnom agencijom VSŽ započeli su 3. srpnja 2020. godine s provedbom projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Belassy u Nuštru” vrijednog ukupno 1.294.183,00 kn od čega su 85% ili 1.100.055,55 kn bespovratna sredstva osigurana iz EU fonda za regionalni razvoj. Cilj do 30. studenoga 2023. godine izraditi projekte potrebne za ishođenje građevinske dozvole rekonstrukcije zgrade Paromlina i dvije Gospodarske zgrade te izvedbene projekte za zgradu Velikog dvorca i Paromlina na osnovu kojih će se pristupiti izvođenju radova.
Sredstva koja je potrebno osigurati za preostalu projektno-tehničku dokumentaciju procjenjuju se na iznos od 1.500.000,00 kuna. Važno je za napomenuti, ističu u Razvojnoj agenciji VSŽ, kako je za Projekt obnove perivoja, a koji je u fazi evaluacije zatražen iznos od 375.000,00 kn, koji bi po pozitivnoj ocjeni umanjio iznos potreban za preostalu dokumentaciju. Time bi se, ističe se, moglo reći kako će u projektnu dokumentaciju u razdoblju od 2017. do 2023. biti uloženo gotovo 4 milijuna kuna.

„Kompleks dvorca Khuen-Belassy bit će u službi zainteresiranoj široj javnosti što će imati pozivan utjecaj na turističkim, gospodarskim, društvenim i razinama nacionalnih i javnih politika EU. Očekuje se da će ispunjenje očekivanih rezultata potaknuti gospodarski razvoj općine Nuštar, kao i županije, a multiplicirajući učinak projekta predstavlja dobar primjer sufinanciranja projekata usmjerenih prema potpori razvoja kulture, turizma i u konačnici gospodarstva što direktno pridonosi povećanju konkurentnosti tih grana te smanjenju negativnih demografskih kretanja s kojima se suočava Vukovarsko-srijemska županija”, ističu u Razvojnoj agenciji VSŽ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno