Dvije hrvatske šećerane, one u Virovitici i Osijeku, zatvorene su i šećerana u Županji jedina će za sada i dalje raditi, potvrdila je to sinoć ministrica poljoprivrede Marija Vučković za HRT. Dodala je i kako na temelju toga šećer neće značajnije poskupjeti. “Zasađeno je 11 tisuća hektara šećerne repe, i tome su značajno doprinijele i dodatne dohodovne potpore ministarstva poljoprivrede. Šećerna repa i industrija šećera imaju problema već niz godina s ukidanjem kvota, mi na taj način pokušavamo osigurati dovoljne površine, a osim investicijskih potpora, pokušavamo doprinijeti na uređenju tržišta”, rekla je Vučković. Upitana hoće li doći do poskupljenja šećera u trgovinama, istaknula je kako ne misli da će doći do značajnog poskupljenja te je napomenula kako je svakako u redu izbjegavati nepoštene trgovačke prakse.

Govorila je i o Zakonu o sjemenu, o kojem se raspravlja u Saboru, a koji je izazvao brojne polemike u javnosti. Naime, više od 90 udruga u poljoprivredi uputilo je peticiju s 18 tisuća potpisa u Sabor kojom traže da se donošenje Zakona odgodi dok se ne donese srodna europska regulativa.

“Nismo prihvatili inicijativu da se Zakon odgodi, ali pokrenuli smo dijalog s udrugama. Mislim da se već barata s jedno 31 tisuću potpisa, ali i da smo otklonili bojazan da će Zakon negativno utjecati na autohtone sorte. Jamčit ćemo to, uključili smo predstavnike udruga u povjerenstvo, Zakon ide u prvo čitanje, on je na matičnom odboru prošao. Stavljeno nam je na znanje niz primjedbi i mi ih uvažavamo”, poručila je ministrica.