-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Od ponedjeljka učenici na virtualnoj nastavi

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je svim školama upute za pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale i podijeliti opremu učenicima sukladno uputi, ako to do sada nisu učinili. Sutra će pak bit održan virtualni sastanak svih ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola s ministricom Blaženkom Divjak u virtualnoj učionici u 13 sati.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima, pod nazivom Škola na Trećem. Tako će Škola na Trećem za učenike prvih razreda biti emitirana od 8 do 10 sati, za učenike drugih razreda od 10 do 13.30 sati, učenike trećih razreda od 13 do 16 sati, a za četvrte razrede od 16 do 19 sati. Nastava na daljinu preko HRT 3 kreće u ponedjeljak.

Za učenike predmetne nastave osnovnih škola i učenike srednjih škola svaki dan će biti definiran raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan. Sadržaji će uključivati videosnimku predavanja, kao i dodatne radne materijale. “Dodatno se potiču svi predmetni nastavnici da, osim ovoga osnovnog paketa, pripremaju vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u svojim virtualnim razredima. Dodatno, Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati. Nastava će se održavati od tri do pet školskih sati prema rasporedu koji će se objavljivati na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škole za život i stranicama CARNET-a”, ističu iz Ministarstva.

Iz Grada Vinkovaca pak na svojim službenim stranicama obavještavaju da se, u skladu s mjerodavnim naputcima, od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, na razdoblje od dva tjedna prekidaju odgojno-obrazovni procesi i aktivnosti u svim osnovnim školama i vrtićima kojima je osnivač Grad Vinkovci. Svi djelatnici osnovnih škola i vrtića bit će na svojim radnim mjestima kako bi se osigurao prihvat djece vrtićke dobi i učenika razredne nastave (1.- 4. razred) za koje roditelji nisu u mogućnosti organizirati čuvanje i nadzor.

“U školama će se osigurati sudjelovanje učenika u nastavi na daljinu. U tijeku je podjela opreme potrebne za održavanje osnovnoškolske nastave na daljinu. Sukladno uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja, roditelji opremu mogu preuzeti najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka 2020. do 12.00 sati. Sve informacije oko organizacije nastave u sljedeća dva tjedna roditelji i učenici mogu dobiti u svojim školama. Sve dodatne informacije vezane za prekid odgojno-obrazovnih procesa možete dobiti upitom na e-mail: ured@vinkovci.hr ili na broj telefona: 032/638-448 (od ponedjeljka do petka od 7.30 do 15.30 sati). O svim izmjenama pravovremeno ćemo Vas obavijestiti na mrežnim stranicama Grada Vinkovaca, osnovnih škola i Dječjeg vrtića”, obavještavaju iz Grada.

Pročelnica za školstvo Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić Karlić, potvrdila nam je da sve ove mjere važe i za srednje škole na području županije, da učenici ostaju kod kuće, te da će za njih biti osigurana nastava na daljinu.

Inače, razrednici bi trebali svaki radni dan u virtualnim razredima od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama podsjetiti učenike na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan. Predmetni nastavnici trebaju davati i upute vezano uz korištenje materijala u udžbenicima te samostalnog rada učenika. Korisno je i da učenici imaju jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad. Iz Ministarstva napominju i da će mentori u Školi za život kontinuirano raditi na izradi novih digitalnih sadržaja te po potrebi davati potporu nastavnicima u izradi vlastitih materijala, osmišljavanju dodatnih materijala te dodatnih aktivnosti koje učenici izrađuju samostalno.

Treba napomenuti i da učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi istu mogu nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. Međutim, u ovome drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremensku opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno