Građansko društvo Moji Vinkovci danas je organiziralo postavljanje nove spomen-ploče Juliju Domcu još jednom zaslužnom Vinkovčaninu, utemeljitelju hrvatske farmacije i rektoru Zagrebačkog sveučilišta. Ploča je postavljena na glavnoj ljekarni na vinkovačkom Korzu, a rad je slikara Domagoja Burilovića.

Julije Domac bio je hrvatski ljekarnik i kemičar vinkovačkog porijekla te osnivač hrvatske farmacije. Bio je sveučilišni profesor farmakogozije u Zagrebu, a osnovao je i Zavod za farmakognoziju, prvu samostalnu ustanovu te vrste na Balkanu.

Postavio je temelje nastavnomu i znanstvenomu radu te znatno utjecao na razvoj ljekarništva u Hrvatskoj. Godišnja nagrada (medalja) za izvanredne zasluge na području farmaceutike nosi njegovo ime. Obnašao je i funkciju rektora Zagrebačkog sveučilišta 1911./1912. godine.
“Ovime odajemo počast, ne samo njemu, nego i svim drugim Vinkovčanima koji su ostavili neizbrisiv trag u našem društvu. Dokaz je ovo da su Vinkovci grad iz kojeg se odlazi, ali djelomično i vraća nakon što ljudi nešto postignu, a postigli su jako puno. U Domčevo doba, njegovim angažiranjem, hrvatske ljekarne postaju jedne od najbolje organiziranih i opremljenih u svijetu”, istaknuo je ovom prilikom Josip Paulić predsjednik udruge Građansko društvo Moji Vinkovci.

Postavljanju je, u ime Grada, nazočila i zamjenica gradonačelnika gospođa Kata Krešić te istaknula kako je ovo doista značajan događaj za Vinkovce te trebamo biti iznimno ponosni i s poštovanjem se sjećati ovog velikog Vinkovčanina.

“Postavljanje ove ploče ide u prilog istini koja govori da su zbilja najveće bogatstvo jednog grada njegovi ljudi. Ponos našeg grada su oni koji su svojim životima ostavili neizbrisiv trag. Jedan takav neizbrisivi trag ostavio je i Julije Domac, a današnji događaj je izraz našeg poštovanja i pokazatelj kako je ovdje rođen i kako je dio svog života u Vinkovcima proveo, ne samo praktični farmaceut, nego i veliki pedagog i znanstvenik. Najveće njegovo postignuće je osnivanje moderne hrvatske farmacije, a o tome govori i činjenica da najviše priznanje hrvatskog farmakološkog društva nosi medalja Julije Domac”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Kata Krešić.

Ovo je bila prigoda da iskažemo svoj ponos i pokažemo zahvalnost ljudima koji su živjeli u Vinkovcima i doprinijeli tome da grad bude zaista bogat u svim sferama života.